Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Τι τρέχει με τα δάνεια της Eurobank;

Την ώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης υπόσχεται ορθάνοιχτες τραπεζικές κάνουλες και πακτωλό χρημάτων για τις επιχειρήσεις, τα γκισέ των τραπεζών παραμένουν ερμητικά κλειστά για τις ελληνικές εταιρίες, ενώ κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Eurobank Ergasias, ακολουθούν… ψυχοβγαλτικές τακτικές για να εκταμιεύσουν έστω και λίγες χιλιάδες ευρώ.Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ανώνυμης εταιρίας, που ενώ είχε όλα τα εχέγγυα επί πέντε μήνες προσπαθούσε να λάβει χρηματοδότηση από τη Eurobank Ergasias, η οποία ήρθε μόνο όταν επιδόθηκε στη συστημική τράπεζα εξώδικο για τις πολυάριθμες αναβολές!

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι στελέχη της τράπεζας από το κατάστημα της Σόλωνος είχαν προσεγγίσει τον επιχειρηματία για να του κάνουν πρόταση χρηματοδότησης 300.000 ευρώ και δεν είχε συμβεί το αντίθετο, όπως συνηθίζεται.

Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο. Περίπου τρεις μήνες αργότερα, και αφού ο επιχειρηματίας απέστειλε σ’ αυτό το διάστημα κάμποσες φορές τα ίδια στοιχεία της εταιρίας στην EFG, δέχτηκε τελικά το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα περίπου στις 20 Ιουλίου 2013 ότι επιτέλους εγκρίθηκε το δάνειο.

Η πρώτη έκπληξη ήταν ότι το επιτόκιο ήταν κατά πολύ διαφορετικό απ’ αυτό που αρχικά του είχε ανακοινωθεί. Επίσης, του γνωστοποιήθηκε ότι το δάνειο, το οποίο είχε εγκριθεί, ήταν ύψους 270.000 ευρώ. Μπροστά στην άρνησή του να δεχτεί τη χορήγηση του δανείου με αυτούς τους όρους, ο διευθυντής του καταστήματος επανήλθε την επόμενη μέρα με πρόταση να λάβει 157.500 ευρώ με ελαφρώς καλύτερο επιτόκιο. Επειδή οι περιστάσεις ήταν πιεστικές, διότι είχε χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος, δέχτηκε, παρόλο που οι όροι ήταν σαφώς δυσμενέστεροι από αυτούς που του είχαν αναφερθεί στην αρχική επαφή με την τράπεζα.

Περίπου στις 25 Ιουλίου ανακοινώθηκε επίσημα στον επιχειρηματία ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε και ότι υπάρχουν όλες οι εγκρίσεις, και ότι από μέρα σε μέρα θα πήγαιναν με τη δικηγόρο της τράπεζας να εγγράψουν την προσημείωση του ακινήτου (αντικειμενικής αξίας 468.000 ευρώ) του πρώτου, ώστε να εκταμιευθεί το δάνειο.

Λόγω της απουσίας του δανειολήπτη την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, κλείστηκε ραντεβού για τις 26/8. Δύο μέρες αργότερα, κατέθεσε στη δικηγόρο της Eurobank Ergasias το ποσό των 2.458 ευρώ για να προχωρήσει η προσημείωση. Σημειωτέον, η δικηγόρος της τράπεζας, για να μη χαθεί άλλος χρόνος, πρότεινε να προχωρήσουν με την προσημείωση στο Ειρηνοδικείο Καλλιθέας, γιατί το αντίστοιχο των Αθηνών ήταν κλειστό λόγω θερινών διακοπών. Στις 29/8 ολοκληρώθηκε η διαδικασία της προσημείωσης.

Ενώ η συνήθης πρακτική είναι ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προσημείωσης το δάνειο εκταμιεύεται αμέσως, και παρόλες τις επανειλημμένες οχλήσεις του επιχειρηματία προς το κατάστημα, έπρεπε να στείλει εξώδικο στην τράπεζα (26/9) για να πιστωθεί το ποσό του δανείου στον λογαριασμό του, και μάλιστα μέσα σε μισή ώρα από την επίδοση!

Ας ελπίσουμε ότι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου θα φροντίσει στο μέλλον να εξαλείψει τέτοιου είδους απαράδεκτες τακτικές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ