Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

Τι βρήκε και τι έχασε το πόρισμα της Ν.Δ. για τους εξοπλισμούς

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Με τον πιο ηχηρό τρόπο επέστρεψε στην επικαιρότητα η εμπλοκή του Γιάννου Παπαντωνίου στην υπόθεση των εξοπλιστικών έπειτα από τη δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής και προέδρου της εξεταστικής που είχε συσταθεί στη Βουλή επί Ν.Δ. για τους ΤΟR-Μ1 Γιάννη Τραγάκη, ότι εκείνη η εξεταστική είχε τεκμηριώσει τη συμμετοχή και του Γιάννου Παπαντωνίου στο πάρτι των προμηθειών στις Ενοπλες Δυνάμεις, «αλλά δυστυχώς εκεί σταματήσαμε».

Η απάντηση του Γιάννου Παπαντωνίου είναι αλήθεια ότι τάραξε τον κ. Τραγάκη, ο οποίος σε συνομιλητές του έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεών του και ότι αυτό που εννοούσε στην πραγματικότητα για εκείνη την περίοδο ήταν το ζήτημα της απιστίας και όχι αναφορικά με τις μίζες.

Η αλήθεια είναι ότι στο πόρισμα εκείνης της εξεταστικής η Νέα Δημοκρατία είχε κάνει εκτενή αναφορά σε ευθύνες -όχι ωστόσο ποινικές- τόσο του Ακη Τσοχατζόπουλου όσο και του Γιάννου Παπαντωνίου. Οσοι κατάφεραν να ανατρέξουν όμως στο πόρισμα εκείνης της επιτροπής αλλά και στη συζήτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής στις 25 Φεβρουαρίου του 2005 διαπίστωσαν ότι όλα τα υπόλοιπα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Συνασπισμός) έβγαζαν κυριολεκτικά λάδι τους δύο πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι δεν προέκυψε καμία ποινική ευθύνη για κανέναν τους.

Τι οδήγησε τη Νέα Δημοκρατία στην αναγνώριση -έστω γενικώς και αορίστως- ευθυνών; Οπως υποστηρίζουν σήμερα τα μέλη εκείνης της επιτροπής, κομβικό σημείο ήταν η απόφαση του κ. Παπαντωνίου να κινηθεί στα βήματα του προκατόχου του και να εγκρίνει την 3η τροποποίηση της σύμβασης που είχε συναφθεί επί Τσοχατζόπουλου. Οπως επισημαινόταν μάλιστα στο πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας, «εκτός από τα υποβρύχια που γέρνουν, η Ελλάδα είχε αγοράσει και ραντάρ που δεν βλέπουν…».

Το απόσπασμα από την ομιλία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Ζαγορίτη κατά τη συζήτηση του πορίσματος της επιτροπής στην Ολομέλεια της Βουλής είναι χαρακτηριστικό. «Σας είχε γίνει συνήθεια έτσι και αλλιώς, ώστε τα τρία τέταρτα των προμηθειών από το 1998 έως το 2003 γίνονταν με απευθείας αναθέσεις και όχι με διαγωνισμό. Ο νόμος ως εξαίρεση έβλεπε την απευθείας ανάθεση, αλλά εσείς κάνατε την εξαίρεση κανόνα και τον κανόνα εξαίρεση. Αυτοί ήσαστε. Δυστυχώς, προφανώς δεν καταλαβαίνετε τι κάνατε τότε. Η πρώτη δοκιμή για τα ραντάρ έγινε τον Ιούνιο του 2003 (σ.σ.: επί Παπαντωνίου) και ενώ τα ραντάρ αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στα συμβατικά χαρακτηριστικά και ενώ οι δοκιμές ήταν ανεπιτυχείς, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις του τότε προέδρου της Επιτροπής Αξιολόγησης, αλλά και του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ. Χαρβάλα, «εμείς πληρώναμε» έλεγε ο κ. Ζαγορίτης.

Οπως μάλιστα φαίνεται στο πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας, σε εκείνες τις δοκιμές είχε διαπιστωθεί μεταξύ άλλων ότι:

α. Το ραντάρ δεν ανίχνευε 20 στόχους εντός 1 λεπτού.

β. Το ραντάρ δεν εντόπιζε 20 στόχους σε 1 λεπτό.

γ. Το ραντάρ δεν διαχώριζε τους εντοπισθέντες στόχους σε όλμους, πυροβόλα και πυραύλους.

δ. Το ραντάρ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την εκπομπή ηλεκτρονικών αντιμέτρων.

ε. Το ραντάρ δεν αντιπαρερχόταν προβλήματα από ψευδοστόχους, όπως ανακλάσεις θαλάσσης.

στ. Το ραντάρ μετά τη διακοπή της λειτουργίας του δεν διέθετε τη δυνατότητα να κρατά στη μνήμη του στόχους για χρονικό διάστημα από 1 έως 13 ώρες.
ζ. Το ραντάρ δεν είχε τη δυνατότητα να υπολογίζει αυτόματα το υψόμετρο των στόχων με βάση το ψηφιακό μοντέλο της ΓΥΣ.

Κι ενώ σύμφωνα με τα ανωτέρω τα ραντάρ ήταν «τυφλά», η χώρα συνέχισε να πληρώνει.

Η συνέχεια της ομιλίας του τότε βουλευτή είχε επίσης ενδιαφέρον: «Πληρώναμε λες και μας περίσσευαν 15.500.000 δολάρια τον Αύγουστο του 2003, 15.500.000 δολάρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2003, 1.500.000 δολάρια τον Οκτώβριο του 2003, ενώ στη δοκιμή είχε γραφτεί ότι δεν μπορούσαμε να τα αποδεχθούμε, διότι πολλές από τις ιδιότητες που έπρεπε να έχουν τα ραντάρ δεν ικανοποιούνταν στις δοκιμές».

«Η συνολική ζημία αποτιμάται τουλάχιστον στο ποσό των 85.700.000 δολαρίων»

Στο πόρισμα της Ν.Δ. γινόταν εκτενής αναφορά και στην έγκριση της 3ης τροποποίησης της σύμβασης Τσοχατζόπουλου από τον κ. Παπαντωνίου, από την οποία η Νέα Δημοκρατία υποστήριζε ότι η χώρα ζημιώθηκε με εκατομμύρια ευρώ, αφού, σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων, οι εταιρίες στις οποίες ανατέθηκε η υλοποίηση των συμβάσεων δεν ήταν εταιρίες κατασκευής όπλων αλλά εμπορικές ιδιωτικές εταιρίες, με βάση διατάγματα που είχε εκδώσει ο τότε Ρώσος πρόεδρος Γέλτσιν.

«Η παράλειψη της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ να λάβει έστω στο σημείο της τελευταίας τροποποίησης (σ.σ.: επί Παπαντωνίου) στις 3/7/2003 τραπεζική εγγύηση για την καλή εκτέλεση της σύμβασης από τη ρωσική πλευρά και αποτελεί παράλειψη στην οποία γνώριζε ότι όφειλε να προβεί. Συνεπεία δε αυτής της παράλειψης, το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη οικονομική ζημία, η οποία αποτιμάται τουλάχιστον στο ποσό των 85.700.000 δολαρίων ΗΠΑ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα της επιτροπής.

Απαντώντας τότε στις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Παπαντωνίου είχε αρνηθεί τα πάντα, εξαπολύοντας μάλιστα σφοδρή επίθεση στα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι απέκρυψε σημαντικά έγγραφα υπέρ του, χαρακτηρίζοντας όσα γράφτηκαν στο πόρισμα της Ν.Δ. «αστειότητες». Ο κ. Παπαντωνίου είχε ισχυριστεί ότι όλα τα θέματα χειρίστηκαν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με απόλυτη νομιμότητα και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Τώρα, βέβαια, οι αποκαλύψεις από τις έρευνες των δικαστικών Αρχών οδηγούν σε διαφορετικά συμπεράσματα…

Αυτό που έχει πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι για ποιο λόγο και η Νέα Δημοκρατία τότε δεν κράτησε ανοιχτή την εξεταστική χωρίς να καταθέσει πόρισμα, αλλά έσπευσε να την κλείσει προτού να φτάσουν τα αποτελέσματα της δικαστικής συνδρομής για τους λογαριασμούς από την Ελβετία και την Κύπρο, συμβάλλοντας έτσι στην αποτροπή της συνέχισης της έρευνας. Πειστική απάντηση δεν υπάρχει ακόμη και σήμερα, με τα μέλη τής τότε επιτροπής να περιορίζονται μόνο στο ότι απλά κράτησαν τη Βουλή ανοιχτή έως το καλοκαίρι του 2004 για να μην υπάρξει παραγραφή.

Ξέχασαν τον Κάντα!

Αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα για ποιο λόγο δεν εκλήθη σε εκείνη την επιτροπή να καταθέσει ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, παρά το γεγονός ότι στο πόρισμα επισημαινόταν δική του παράνομη πίστωση 250.817.571 δολαρίων ΗΠΑ στον λογαριασμό ΑΩ της εταιρίας JOINT STOCK CORPORATION INDUSTRIAL COMPANY CONCERN ANTEY. Σήμερα αποδεικνύεται ότι ο κ. Κάντας υπήρξε πρωταγωνιστικό πρόσωπο στη διακίνηση των μιζών…

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κούρεμα-ανάσα δύο ταχυτήτων για τα ενοίκια! Ποιοι δικαιούνται υποχρεωτικό «ψαλίδι» 40% και ποιοι εθελοντικό 30%

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει εθελοντική μείωση του μισθώματος Aνάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται από την υγειονομική κρίση δίνει η απόφαση...

Ο Ολυμπιακός «καθάρισε» την Ομόνοια και πέρασε ξανά στους ομίλους του Champions League

Η συνήθεια που έγινε λατρεία! Ο Ολυμπιακός υπερασπίστηκε με άνεση το προβάδισμα του πρώτου παιχνιδιού χθες στο «ΓΣΠ» της Λευκωσίας, μένοντας στο 0-0 με...

Σαπουνόπερα απειλών από τον Ταγίπ Ερντογάν – Διατυμπανίζει ότι θα πάρει ζωές

Νέο κακόγουστο εθνικιστικό βίντεο με θέμα τη «Γαλάζια Πατρίδα» έβγαλε η Άγκυρα Την ώρα που δηλώνει... ειρηνοποιός, ο «εύθικτος» με τα πρωτοσέλιδα Ερντογάν βρίσκει διαρκώς...

Αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ με αιχμή τη Σούδα!

Εκσυγχρονισμό των F-16 και επενδύσεις σε ναυπηγεία και ενέργεια είχε το μενού της συνάντησης του Μητσοτάκη με τον Πομπέο Με θερμά λόγια εκατέρωθεν ο Κυριάκος...

Μέγα φιάσκο τα «12 κρούσματα» στο κρουαζιερόπλοιο

Ψευδή τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν σε ιδιωτικό εργαστήριο του Ηρακλείου για τα μέλη του πληρώματος του «Mein Schiff 6» Σε μεγαλοπρεπές φιάσκο κατέληξε...