Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

Τι ζητάει η τριανδρία από την καγκελάριο

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Στο Βερολίνο επικρατεί εκνευρισμός. Η ορθοδοξία της πανίσχυρης Ανγκελα Μέρκελ δέχεται πλήγμα από έναν άτυπο συνασπισμό που δημιουργείται στους κόλπους της ευρωζώνης έπειτα από πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας. Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι, Μάριο Ντράγκι. Μια τριανδρία που σηκώνει το «λάβαρο» της επανάστασης και τολμά να αναμετρηθεί με το Βερολίνο ζητώντας την αλλαγή της συνταγής που οδήγησε στον γκρεμό. Η εβδομάδα που πέρασε έδωσε ένα στίγμα προθέσεων γι’ αυτά που θα ακολουθήσουν, για τα παζάρια αλλά και τις μάχες, μικρές και μεγάλες, που θα δοθούν ενάντια στον υπέρμαχο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Τραβάει το σχοινί

Ο Μάριο Ντράγκι είναι έτοιμος να τραβήξει κι άλλο το σχοινί στις σχέσεις του με το Βερολίνο και κάνει, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, όλα όσα έπρεπε να είχε κάνει όταν ανέλαβε εν μέσω κρίσης τα ηνία της ΕΚΤ. Η Ευρωτράπεζα αμφισβητεί ανοιχτά πλέον τη γερμανική προσέγγιση στη δημοσιονομική στάση και υιοθετεί τη στρατηγική των λεγόμενων «μη συμβατικών» νομισματικών όπλων. Στη συνεδρίαση της Πέμπτης η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι από τα μέσα Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινά το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολόγων, ενώ μέσα στο δ’ τρίμηνο του 2014 θα αρχίσει τις αγορές τιτλοποιημένων δανείων (ABS). Ο Μάριο Ντράγκι δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποσό που θα διαθέσει, τόνισε όμως ότι στο πρόγραμμα αγοράς ABS η ΕΚΤ θα δέχεται τίτλους με χαμηλότερη αξιολόγηση από το ΒΒΒ-, που σημαίνει ότι θα αγοράσει και τους ελληνικούς, όπως και τους κυπριακούς τίτλους. Κομβικό σημείο, ωστόσο, στο σχέδιο, όπως ο ίδιος τόνισε, είναι ότι οι χώρες που θα μπουν στο πρόγραμμα αγοράς θα πρέπει να τελούν σε υφιστάμενο πρόγραμμα με την Ε.Ε. Οπως είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, τα προγράμματα θα έχουν διάρκεια δύο έτη, ενώ πρόσθεσε ότι το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας δέχεται ομόφωνα την απόφαση να χρησιμοποιηθούν περαιτέρω αντισυμβατικά μέτρα, εάν χρειαστεί. Σε ό,τι αφορά την οικονομία της ευρωζώνης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε ότι η ανάκαμψη αναμένεται να επιβαρυνθεί λόγω της υψηλής ανεργίας και ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τους πληθωριστικούς κινδύνους.

Ευνοϊκή μεταχείριση

Των αποφάσεων της ΕΚΤ είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις του Παρισιού τόσο για το κρατικό χρέος της Γαλλίας που ξεπέρασε το συμβολικό ψυχολογικό όριο των 2 τρισ. ευρώ όσο και για το έλλειμμα που θα παραμείνει εκτός ορίων του δημοσιονομικού συμφώνου. Ο Φρανσουά Ολάντ, που καταποντίζεται στις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται εκτεθειμένος απέναντι στο κόμμα του, τους Σοσιαλιστές, στην ίδια τη γαλλική κοινωνία για τις μεγάλες αποτυχίες του, στους επιχειρηματίες που μεταναστεύουν μαζικά και στη δεξιά και ακροδεξιά αντιπολίτευση που καραδοκεί για το επόμενο λάθος. Ηδη ο Νικολά Σαρκοζί έχει ανακοινώσει το come back στην πολιτική σκηνή με το βλέμμα στη διεκδίκηση της προεδρίας το 2017, ενώ η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου εξακολουθεί να αλιεύει ψήφους. Τώρα ο Ολάντ επιδιώκει μια ευνοϊκή μεταχείριση, θέλει να αποσπάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άλλα δύο χρόνια περιθώριο, για να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες και το όριο του ελλείμματος. To αντάλλαγμα που δίνει είναι περικοπές δημοσίων δαπανών, που αγγίζουν περίπου τα 21 δισ. ευρώ. Στα κονδύλια που μειώνονται περιλαμβάνονται και 9,5 δισ. από την κοινωνική περίθαλψη, με τη μεγάλη μείωση -μεταξύ άλλων- του πολύ δημοφιλούς στη Γαλλία επιδόματος γέννας, ύψους 900 ευρώ, μετά το πρώτο παιδί.

Ο ανυπάκουος

Πολύτιμος σύμμαχος του Ολάντ είναι ο ενθουσιώδης πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, που προσπαθεί να «περάσει» στην ευρωπαϊκή ατζέντα τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων. Ο Ρέντσι διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι φέτος δεν θα ληφθούν μέτρα λιτότητας. Στο εσωτερικό της Ιταλίας φαίνεται ότι έχει πείσει. «Συμπαρατάσσομαι με τη Γαλλία, οι χώρες δεν μπορεί να τυχαίνουν ίδιας μεταχείρισης με τα μαθητούδια» είπε ο ίδιος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βρετανία. «Εγώ είμαι με το μέρος του Φρανσουά Ολάντ και του Μανουέλ Βαλς» πρόσθεσε ο Ρέντσι και τόνισε: «Σέβομαι την απόφαση μιας φίλης και ελεύθερης χώρας όπως είναι η Γαλλία». Ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως ότι η χώρα του πρόκειται να τηρήσει το 2014 το όριο 3% στον λόγο δημόσιου ελλείμματος προς ΑΕΠ, που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εξαλλη η Μέρκελ

Οι εξελίξεις προκαλούν κάτι παραπάνω από εκνευρισμό στην Ανγκελα Μέρκελ, που διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ε.Ε. και ότι «μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση σταθερών δημοσιονομικών πολιτικών. Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης» είπε η Μέρκελ σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο στο Βερολίνο. «Οσοι ελπίζουν σε μια άτακτη υποχώρηση της Μέρκελ είναι προφανές ότι θα διαψευστούν» σχολίαζε πρόσφατα ο αρθρογράφος των «FT» Βόλφγκανγκ Μουντσάο. Το ερώτημα είναι εάν θα θελήσει να βάλει νερό στο κρασί της η απόλυτη ηγέτιδα της Ε.Ε. Η Μέρκελ γνωρίζει καλά ότι δεν μπορεί να έχει συνομιλητές που να καταποντίζονται στις εθνικές κάλπες.

Αυτό από μόνο του είναι ένας λόγος για πρωτοβουλίες που μπορούν να «βαπτιστούν» χαλάρωση και που θα βάλουν στο παιχνίδι την ανάπτυξη… Δεν θα είναι όμως η χαλάρωση των δημοσιονομικών που θα ήθελαν οι χώρες οι οποίες υποφέρουν από τη λιτότητα. Το Βερολίνο θα θελήσει να αναζητήσει κάποιες ισορροπίες μεταξύ αυτών που ζητούν απεγνωσμένα οι ηγέτες των χωρών που πλέουν εν μέσω τρικυμίας και των δικών του όρων, που θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.

Στρατόπεδα και παζάρια μέσα στην ευρωζώνη

Με τα νέα δεδομένα, οι «28» θα πάνε στις επόμενες συνόδους χωρισμένοι σε στρατόπεδα. «Οι Γερμανοί, οι Ολλανδοί, οι Φινλανδοί και οι βαλτικές χώρες δεν είναι οι μόνοι που θα δουν με αυστηρότητα τον γαλλικό προϋπολογισμό» εκτιμά ο συντηρητικός υποψήφιος Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ. «Οι Ελληνες, οι Ιρλανδοί, οι Πορτογάλοι, οι Κύπριοι, οι Ισπανοί -όλοι αυτοί που πέρασαν από τον μύλο της τρόικας- είναι ακόμα πιο σκληροί». Το Παρίσι όμως θεωρεί ότι μπορεί να υπολογίζει στους συμμάχους, εκτός από τη Ρώμη, στην Αθήνα, στο Δουβλίνο και τη Μαδρίτη, για να στηρίξει το επιχείρημά ότι η περαιτέρω λιτότητα θα ήταν αντιπαραγωγική και θα έβαζε σε κίνδυνο την ήδη εύθραυστη ανάκαμψη σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Υπό όλες τις συνθήκες η κίνηση της Γαλλίας προετοιμάζει το έδαφος για νέο παζάρι στους κόλπους της ευρωζώνης, όπου όλοι, μικροί ή μεγάλοι, όπως σχολίαζε το Reuters, κάτι θέλουν και κάτι θα ζητήσουν. Eκτός από παζάρι, όμως, θα υπάρξει αναπόφευκτα και σύγκρουση. Πόσο μεγάλη θα είναι, μένει να το δούμε.

«Δεν θα χαριστώ σε κανέναν»

Οπως και ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, όταν ανέλαβε, έτσι και ο Γάλλος Πιερ Μοσκοβισί, ο υποψήφιος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις και τη Φορολογία, αναμένεται να είναι βασιλικότερος του βασιλέως. Ηδη ξεκαθάρισε ότι δεν θα χαριστεί σε κανέναν, προσπαθώντας να αποτινάξει το «στίγμα» του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι χώρες σε πρόγραμμα με τις επώδυνες θυσίες που έκαναν ανακάμπτουν και μία από τις πρώτες επισκέψεις του, αν όχι η πρώτη, θα είναι στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Κύπρο. Ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι κατανοεί τον θυμό που υπάρχει στην Ελλάδα έναντι της τρόικας και για τον λόγο αυτό «θα πρέπει να χαλαρώσουν οι παρεμβάσεις της και θα είμαστε λιγότερο παρεμβατικοί».

Στέλλα Θεοδώρου

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Τσακαλώτος αδειάζει τον Αλέξη Τσίπρα και στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Χαμός στα social media! Πολλοί συριζαίοι τον παροτρύνουν να... σηκωθεί να φύγει. Οργισμένη παρέμβαση Πολάκη! Με καζάνι έτοιμο να εκραγεί μοιάζει από χθες ο ΣΥΡΙΖΑ...

Στην Αθήνα ο νικητής της χρονιάς στο ΛΟΤΤΟ – Τι λέει ο ιδιοκτήτης του τυχερού πρακτορείου ΟΠΑΠ στον Αγ. Δημήτριο

Το μεγαλύτερο ποσό μέσα στο 2020 μοίρασε χθες το ΛΟΤΤΟ σε έναν μεγάλο νικητή που κέρδισε 1,4 εκατομμύρια ευρώ. Το «χρυσό» δελτίο, που έβαλε...

Τρέχουν κατόπιν εορτής για τις κλίνες στις ΜΕΘ

Βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβέρνηση από τους χειρισμούς για την πανδημία Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται η κυβέρνηση λόγω της αύξησης των ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό...

Θρασύτατος ο Κώστας Μπακογιάννης για τις σπατάλες του «Μεγάλου Περιπάτου»

Αλγεινές εντυπώσεις και κύμα αντιδράσεων στο διαδίκτυο προκάλεσε η ομολογία αποτυχίας του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, που παραδέχθηκε ότι ο «Μεγάλος Περίπατος» στην Πανεπιστημίου......

Διάλογος παρωδία (εφ’ όλης της ύλης) με τουρκική ατζέντα

Έναρξη διαλόγου με ιδανικές συνθήκες, για τον Ερντογάν φυσικά. Όλοι όσοι οδηγούν την Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου με ατζέντα που βολεύει την Τουρκία...