Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Τιμωρούν (;) τα Επτάνησα…

Τη μία υπηρεσία μετά την άλλη στερεί από τα Επτάνησα η κυβέρνηση, που συμπεριφέρεται σαν να τα τιμωρεί για κάποιον λόγο. Το τελευταίο κρούσμα ήρθε με την απόφαση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, μέσω ΓΕΕΘΑ, να καταργήσει τα στρατολογικά γραφεία Αργοστολίου, Ζακύνθου και Λευκάδας, από τις 3 Σεπτεμβρίου, και να τα συγχωνεύσει με τη νέα στρατολογική υπηρεσία Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα! Πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοικοι της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου και της Λευκάδας θα εξυπηρετούνται εφεξής στρατολογικά στην Πάτρα. Πέραν των άλλων, δηλαδή, τους υποβάλλουν στην ταλαιπωρία και στα έξοδα των ταξιδιών για την Πάτρα (μόνο το «πήγαινε»: από Λευκάδα δύο ώρες οδικώς, από Κεφαλλονιά πάνω από δύο ώρες ακτοπλοϊκώς και άλλο τόσο με πλοίο και αυτοκίνητο από τη Ζάκυνθο), προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις στρατολογικές υποθέσεις τους.

Το νέο κυβερνητικό πλήγμα στα νησιά του Ιονίου προκάλεσε την «έκρηξη» του περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου, ο οποίος δήλωσε ότι «η επιχειρούμενη προσπάθεια αποδόμησης και αποψίλωσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, από διοικητικές δομές, βρίσκεται σε εξέλιξη και στοχεύει στην απαξίωση της ίδιας της Περιφέρειας». «Για μία ακόμα φορά», προσέθεσε, «παρατηρούμε, δυστυχώς, την προσπάθεια της κρατικής διοίκησης να διαμελίσει τις υπηρεσίες που λειτουργούν στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, παρά τη βούληση του επτανησιακού λαού, ο οποίος εξέλεξε προσφάτως την πρώτη αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και σε αναντιστοιχία με το πνεύμα της καλλικράτειας διοικητικής μεταρρύθμισης».

Είναι φανερό ότι με άλλοθι τις περικοπές δαπανών, μέσω συμπτύξεων και συγχωνεύσεων, η κυβέρνηση απονευρώνει τη νησιωτική περιφέρεια και καταδικάζει τους κατοίκους της σε εξάρτηση από μεγάλα αστικά κέντρα. Ταυτόχρονα, αποδεικνύει στην πράξη ότι οι παλιότερες βαρύγδουπες εξαγγελίες περί στήριξης της περιφέρειας και αποκέντρωσης δεν ήταν παρά λόγια κενά περιεχομένου.

Ο κ. Σπύρου ήταν καυστικός στις δηλώσεις του κατά των κυβερνητικών κέντρων που απεργάζονται την απαξίωση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Το μήνυμα το οποίο πρέπει να φύγει προς κάθε κατεύθυνση και προς όλους τους αρμόδιους αποδέκτες είναι ότι αυτά τα σχέδια, μέσω των οποίων αποδυναμώνεται η Περιφέρειά μας, θα προσκρούσουν στη σθεναρή βούληση τόσο του επτανησιακού λαού όσο και της αιρετής Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει παρελθόν, έχει παρόν και κυρίως έχει μέλλον, το οποίο δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε.

Αντιθέτως, κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, εργαζόμαστε αόκνως για να σφυρηλατήσουμε την ενότητα της Περιφέρειάς μας και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για μια ισχυρή, σύγχρονη και λειτουργική Περιφέρεια.

Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους εκάστοτε γραφειοκράτες των υπουργείων και τους «υποτακτικούς» των αθηναϊκών κέντρων ότι στη χώρα μας βρίσκεται σε εξέλιξη, εδώ και λίγους μήνες, η διοικητική μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της οποίας υφίσταται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την οποία (διοικητική μεταρρύθμιση) οφείλουν με τις πράξεις και τις αποφάσεις τους να σέβονται και να μην την ακυρώνουν».

Οσο για τη συγκεκριμένη απόφαση, ο περιφερειάρχης θεωρεί ότι «έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του νομοθέτη που όρισε ως δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης της χώρας μας την αιρετή Περιφέρεια», ενώ ζητεί την ανάκλησή της και «τη λειτουργία της στρατολογικής υπηρεσίας εντός των ορίων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».

Με άλλη παρέμβασή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου ζητεί την επίσπευση των διαδικασιών δημοπράτησης του εξοπλισμού για το Δικαστικό Μέγαρο της Κέρκυρας, το οποίο ολοκληρώνεται σε σύντομο διάστημα, ύστερα από μια πορεία μεγάλων καθυστερήσεων.

Σημειώνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας έχει επισημάνει τον κίνδυνο καθυστέρησης λειτουργίας του Δικαστικού Μεγάρου, αν δεν γίνει έγκαιρα η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ