Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020

Την ίδρυση διπλωματικού γραφείου του Κοσόβου στην Αθήνα προανήγγειλε ο Νίκος Κοτζιάς

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Σε δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση που είχε στην Πρίστινα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Κοσσόβου και υπουργό Εξωτερικών Hashim Thaci. Σε αυτές ο υπουργός εξωτερικών περιέγραψε το πλαίσιο των σχέσεων Ελλάδας και Κοσσόβου ενώ ανακοινώσε την συμφωνία των δύο μερών για άνοιγμα διπλωματικού γραφείου του Κοσσόβου στην Αθήνα:

N. KOTZIAΣ: Θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου που βρίσκομαι εδώ στο Κόσσοβο. Πιστεύουμε ότι το πιο σημαντικό εγχείρημα στην περιοχή των Βαλκανίων είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας, να δώσουμε ελπίδα σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων, αλλά και να καλλιεργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ όλων.

Θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ στην Πρίστινα και που μου δίδεται η ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών. Όλοι γνωρίζουμε καλά ότι η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη και η γεωπολιτική καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική σε σχέση με το παρελθόν. Όπως συνηθίζω να λέω, ζούμε στα Βαλκάνια εντός ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης. Στην κορυφή βρίσκεται η Ουκρανία. Στα αριστερά η Λιβύη, και στα δεξιά έχουμε τη Μέση Ανατολή – το Ιράκ και τη Συρία. Και η σταθεροποίηση της περιοχής μας, των Βαλκανίων, αποτελεί την πιο σημαντική προτεραιότητά μας, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να φέρουμε ευημερία και ανάπτυξη στις χώρες των Βαλκανίων.

Πιστεύω ότι το Κόσσοβο και η Ελλάδα μπορούν να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν όλες τις μορφές συνεργασίας, με ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα. Συζητήσαμε για τα κύματα προσφύγων, για τη μετανάστευση, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, καθώς και για τα μεγάλα δίκτυα που θα αναπτύξουμε τα επόμενα δέκα χρόνια σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

Η πολιτική της Ελλάδας είναι μια πολιτική που ενθαρρύνει τη συμμετοχή όλων, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσόβου, σε αυτό το μελλοντικό δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, σιδηροδρομικών μεταφορών, καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο έργο που θα υλοποιηθεί από κοινού σε αυτή την περιοχή. Για εμάς, επίσης, είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μας στον πολιτιστικό και μορφωτικό τομέα.

Προσκάλεσα τον κ. Thaci στην Αθήνα. Θα τον αναμένουμε. Αποφασίσαμε να προχωρήσει η ίδρυση ενός γραφείου του Κοσσόβου στην Αθήνα. Η πρότασή μας ήταν το γραφείο αυτό να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, όπου εσείς θα επιλέγατε, και βλέπω ότι ο κ. Thaci προτιμά την Αθήνα.

Στηρίζουμε το Κόσσοβο στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συνεργασίας με τις ευρωατλαντικές δομές και θεσμούς. Ήμασταν η πρώτη χώρα της περιοχής των Βαλκανίων που έγινε μέλος του ΝΑΤΟ και στη συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου έχουμε την τεχνογνωσία, έχουμε τις δυνατότητες και μπορούμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας όποτε αυτό μας ζητηθεί.

Μιλήσαμε για την ενίσχυση των οικονομικών μας σχέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την καλή συνεργασία μεταξύ του Κοσσόβου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς.

Το μέλλον των Βαλκανίων βρίσκεται εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Και κάτι τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ότι στηρίζουμε τον διάλογο μεταξύ του Κοσσόβου και της Σερβίας: μια συζήτηση που δημιουργεί περισσότερη ασφάλεια και είναι ένα βήμα προς την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή.

Ως εκ τούτου, θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά που είμαι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας που έρχεται εδώ. Και όπως δήλωσα και στον Πρωθυπουργό σας, η αποστολή του Υπουργού Εξωτερικών είναι να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να ακολουθήσουν και οι άλλοι.

Σας περιμένω λοιπόν στην Αθήνα και σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και τη συζήτηση που είχαμε.

Ερώτηση : […] Το πρόβλημα λοιπόν στα Βαλκάνια, αλλά, κατά την άποψή μου, και σε όλον τον κόσμο, είναι ο εθνικισμός και οι εξτρεμιστές που ζουν στη γύρω περιοχή, και όχι μόνο στην Ευρώπη. Θα μπορούσατε να μας πείτε τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθούσατε στην εξάλειψη του ακραίου εθνικισμού στη χώρα σας και στα Βαλκάνια; Σας ευχαριστώ.

N. KOTZIAΣ: Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω τον συλλογισμό μου. Είπα στον Πρωθυπουργό σας νωρίτερα ότι ο Τσόρτσιλ έλεγε πως σε αυτή την περιοχή του κόσμου, στα Βαλκάνια, παράγουμε περισσότερη ιστορία από αυτήν που μπορούμε να καταναλώσουμε. Και του είπα ότι εγώ σκέφτομαι με άλλον τρόπο, δηλαδή ότι πρέπει να αξιοποιούμε την ιστορία, πρέπει να μαθαίνουμε από την ιστορία. Πρέπει να βρισκόμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από την ιστορία. Αλλά ο κίνδυνος ελλοχεύει όταν γινόμαστε δέσμιοι της ιστορίας.

Έτσι, το πιο σημαντικό για εμένα είναι να δημιουργήσουμε σε όλα τα Βαλκάνια συνθήκες που να ευνοούν τη συνεργασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Και σε αυτό το πλαίσιο, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με το Κόσσοβο. Υποστηρίζουμε την ένταξη του Κοσσόβου σε διεθνείς οργανισμούς, όπως η Interpol και η UNESCO. Και είμαστε έτοιμοι να το υποστηρίξουμε. Υποστηρίζουμε – και είμαστε μεταξύ των πρώτων χωρών που προσφέρουν τη στήριξή τους προς αυτή την κατεύθυνση – τη δημιουργία δεσμών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Κοσσόβου. Και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στο Κόσσοβο, όποτε το χρειαστεί ή το επιθυμεί, την τεχνογνωσία μας και τα μέσα που διαθέτουμε σε θέματα συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, καθώς είμαστε το παλαιότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων.

Συνεπώς, έχουμε ανοίξει τον δρόμο. Κάναμε την αρχή με την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών εδώ στο Κόσσοβο. Αναφορικά με την αναγνώριση, πιστεύω ότι θα πρέπει να εξετάσουμε το ζήτημα με βάση δύο κριτήρια. Το ένα κριτήριο είναι οι ανάγκες όλης της περιοχής και το δεύτερο το εθνικό μας και το ευρωπαϊκό συμφέρον. Θα πρέπει να δούμε στο μέλλον τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσουμε στην πράξη αυτά τα δύο κριτήρια.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ληστεία με τα αναδρομικά στις συντάξεις!

Αντί ο ΕΦΚΑ να πιστώσει στους λογαριασμούς των δικαιούχων τα ακριβή ποσά, κατέβαλε έως και 75% λιγότερα Το επιτελικό κράτος των κυρίων Μητσοτάκη και Βρούτση...

Ο Γιώργος Κύρτσος αποθεώνει τον… εαυτό του σε ένα Ρεσιτάλ αμετροέπειας

Η δημόσια αυτοϊκανοποίηση του Κύρτσου! Ρεσιτάλ αυτοαποθέωσης έδωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κύρτσος, προκαλώντας -δικαίως- ποικίλα ειρωνικά σχόλια. Ο «γαλάζιος» ευρωβουλευτής και πρώην...

Νέος Πτωχευτικός: Χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους!

Έρευνα: Οι «γκρίζες ζώνες» του νέου νόμου. Θα επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στις ευάλωτες οικογένειες, αλλά και στις επιχειρήσεις, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς Από τις...

OPAP ARENA από ψηλά-Αποκλειστικά πλάνα από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Ο υπεύθυνος του έργου Πάνος Παναγιωτίδης αποκαλύπτει στον ΟΠΑΠ πότε θα είναι έτοιμο και εξηγεί γιατί θα αποτελεί «καυτή» έδρα Το όνειρο των φίλων της...

Αντιπολίτευση: Τα αποτελέσματα του νομοσχεδίου είναι δολοφονικά

Διμέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε η ελάσσονα αντιπολίτευση, η οποία ναι μεν υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα...