Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Την πάταξη της γραφειοκρατίας παίρνει «πάνω του» τώρα ο Αντώνης Σαμαράς!

Διά χειρός του κ. Αντώνη Σαμαρά θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα για λιγότερο και πιο αξιόπιστο κράτος με στόχο να μην υπάρξει ούτε μια απόλυση δημοσίου υπαλλήλου αλλά μετακινήσεις όπου χρειαστεί.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στην οποία μετείχαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης.

Αναλύοντας την «ισοδύναμη» στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας, αποφασίστηκε σε πρώτη φάση: Να υπάρξει μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους κατά 30%, που θα επιτευχθεί από την αναδιάρθρωση όλων ανεξαιρέτως των υπουργείων που προωθείται μέσω και της αξιολόγησης των δομών τους, τις μαζικές καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου, την κατάργηση όλων των αμειβόμενων επιτροπών και την εξοικονόμηση πόρων από τις δαπάνες στέγασης των υπηρεσιών.

Ο κ. Σαμαράς μάλιστα σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος θα παρακολουθεί την πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης και την αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης, μια και αποτελεί για τον ίδιο «προσωπικό στοίχημα» η πάταξη της γραφειοκρατίας, που σήμερα αποτιμάται στα 20 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σκοπεύει να αποστείλει και επιστολή σε όλα τα υπουργεία, στην οποία θα τονίζει τη σημασία της διοικητικής μεταρρύθμισης για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες και θα ζητά από τους υπουργούς να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες.

«Προσδοκώ αλλαγές στη διοίκηση» είπε ο κ. Σαμαράς, προσερχόμενος στη σύσκεψη και σημείωσε ότι η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να γίνει πιο αξιοκρατική. «Και το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά στη διοικητική μεταρρύθμιση» είπε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Μανιτάκης επανέλαβε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, αλλά ότι θα γίνουν μετακινήσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα εξαντληθούν όλα τα μέσα που παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία για τις μετακινήσεις προσωπικού. Ο κ. Μανιτάκης, μάλιστα, έκανε σαφές ότι η αξιολόγηση του προσωπικού θα πραγματοποιηθεί από τις ίδιες τις υπηρεσίες του Δημοσίου που διενεργούν και την αξιολόγηση των δομών, αποκλείοντας να αναλάβουν αυτή τη διαδικασία ιδιωτικές εταιρίες.

Ηδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στη διάθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπάρχει κατάλογος με 60 οργανισμούς, οι οποίοι θα πρέπει να κλείσουν άμεσα.

Δεύτερον, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των δομών, θα προχωρήσει η αλλαγή των οργανογραμμάτων των υπουργείων με τη κλείσιμο των οργανικών μονάδων που κρίνονται περιττές ή αλληλεπικαλύπτονται.

Τέλος αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία με τον ΟΟΣΑ, ύψους 1 εκατ. ευρώ, στελέχη του οποίου θα αναλάβουν να προτείνουν μέτρα μείωσης των διοικητικών βαρών, όπως ονομάζονται, σε 13 τομείς της οικονομίας έως το 2013, κάτι που αποτελεί και δέσμευση της χώρας μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ