Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Το 2013 οι μισθοί θα γυρίσουν στην «εποχή της δραχμής»!

Στο 2001, στην εποχή πριν από την είσοδο της χώρας στο ευρώ, θα επιστρέψουν τα εισοδήματα των Ελλήνων έως το τέλος του επόμενου χρόνου. Αυτό προκύπτει από την έκθεση που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Για το 2012 και το 2013 η έκθεση προδιαγράφει μειώσεις εισοδημάτων της τάξης του 10,1% και 7% αντίστοιχα, που θα αποσαθρώσουν έτι περαιτέρω τον κοινωνικό ιστό.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για την απασχόληση είναι αρνητικές, αν και διαπιστώνει ότι η διαδικασία της κρίσης θα οδηγήσει στη δημιουργία ευκαιριών για νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες, ενώ θα υπάρξουν και συνθήκες για να μεγαλώσουν οι επιχειρηματικές μονάδες.

Την ίδια ώρα η ύφεση συνεχίζει να βάζει φωτιά στα σωθικά της οικονομίας. Το 2012 θα φτάσει στο 4,5%, για να πέσει στο 0,5% το 2013, αναφέρει η έκθεση, ενώ τα δάνεια σε καθυστέρηση, που φωτογραφίζουν τη συρρίκνωση της οικονομίας, ανήλθαν στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2011 σε 14,7%, από 10,5% στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2010.

Η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 19%, ενώ η έκθεση εκτιμά επιπροσθέτως ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος συστήνει την εφαρμογή μέτρων μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, τα οποία ενισχύουν τη ζήτηση και την οικονομική δραστηριότητα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τόσο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις άμεσης απόδοσης, όπως είναι ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όσο και άλλα που αφορούν την ενίσχυση των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και τη στήριξη της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα.

Η ΤτΕ καλεί τις πολιτικές ηγεσίες, προκειμένου να αξιοποιήσουν την ιστορική ευκαιρία -όπως τη χαρακτηρίζει- που παρείχε στη χώρα η συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου, να προχωρήσουν αποφασιστικά στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού προβλέπει δραστική αποκλιμάκωση, εκτιμώντας ότι ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα σημειώσει το 2012 αύξηση κατά 1% και 0,5% το 2013.

Η έκθεση επισημαίνει την ανθεκτικότητα της αγοράς κατοικιών στη χώρα μας, παρά τη σχεδόν πενταετή ύφεση στην οικονομία, καθώς οι τιμές των διαμερισμάτων έχουν υποχωρήσει μόνο κατά 14% την τελευταία τριετία.

Στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σημειώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια υπαναχωρήσεων, όπως είχε συμβεί επανειλημμένως κατά το παρελθόν υπό την πίεση του πολιτικού κόστους. Για τον τραπεζικό τομέα διαπιστώνει ότι οι πιέσεις στο σύστημα εντάθηκαν το 2011 και συνεχίζονται και τους πρώτους μήνες του 2012, καθώς συνεχίστηκε η εκροή καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά (οι οποίες το 2011 άγγιξαν τα 35 δισ. ευρώ).

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ