Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Το 2014 οι γεωτρήσεις

Για το 2014 μετατίθενται οι διαγωνισμοί έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στα νότια της Κρήτης, σε μια περιοχή 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καθώς χθες ανακοινώθηκε ότι η νορβηγική εταιρία PGS αναλαμβάνει τη διενέργεια σεισμικών ερευνών. Η σύμβαση με την PGS (η ίδια εταιρία έκανε τις σεισμικές έρευνες στην Κύπρο) θα υπογραφεί εντός των προσεχών δύο εβδομάδων και οι Νορβηγοί καλούνται εντός οκταμήνου να παραδώσουν σεισμικά δεδομένα για την πιθανότητα ύπαρξης πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην περιοχή.

Για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ενημέρωσε χθες την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτος.

Με βάση τη συμφωνία που θα υπογράψει το ελληνικό Δημόσιο με την PGS, η νορβηγική εταιρία αναλαμβάνει με δικό της κόστος τη διενέργεια των ερευνών (εκτιμάται ότι θα δαπανήσει περί τα 15.000.000 ευρώ), ενώ τα έσοδά της θα προκύψουν από την παραχώρηση των σεισμικών δεδομένων σε ενδιαφερόμενους ομίλους. Το Δημόσιο θα λαμβάνει, επίσης, τμήμα των εσόδων.

Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος υποστήριξε χθες ότι η PGS επελέγη, μεταξύ άλλων, επειδή διαθέτει δικό της στόλο, έχει εμπειρία από έρευνες σε γειτονική περιοχή κ.λπ. Οι Νορβηγοί ήταν ο ένας εκ των τεσσάρων υποψηφίων που είχαν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ΥΠΕΚΑ θα μπορούσε να επιλέξει περισσότερους αναδόχους, ώστε να μοιραστεί η τεράστια περιοχή από το Ιόνιο μέχρι νοτίως της Κρήτης και να τελειώσουν ταχύτερα οι έρευνες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ