Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Το 61,68% άγγιξε η μερική απασχόληση

Αύξηση 9,6% το 2016 (α’ εξάμηνο) σε σχέση με το 6,2%, που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2009, καταγράφει στην Ελλάδα η μερική απασχόληση.

Με δεδομένο ότι τον Οκτώβριο οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στην Ελλάδα έφτασαν το 61,68% και συνολικά το τρέχον έτος κινούνται στα επίπεδα του 54%, γίνεται σαφές ότι το «τέρας» της μερικής απασχόλησης αυξάνεται διαρκώς.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο έντονο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μειωμένοι μισθοί που δημιουργούν οι ευέλικτες μορφές εργασίας προκαλούν αντίστοιχα μειωμένα έσοδα για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εάν δεν αντιστραφεί το κλίμα, υπολογίζεται ότι οι απώλειες αυτές θα ανέλθουν στο αστρονομικό ποσό των 65 δισ. ευρώ έως το μακρινό 2055.

Σύμφωνα με έρευνα που εκπονήθηκε από τον Σάββα Ρομπόλη, ομότιμο καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εάν δεν αντιστραφεί η πορεία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, τότε κινδυνεύουν άμεσα οι κύριες συντάξεις με νέο γύρο περικοπών, που μπορεί να ξεπεράσει το 30%.
Για να περιοριστεί το φαινόμενο, θα πρέπει να αυξάνεται το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον κατά 5,7%, σε ετήσια βάση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ