Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2020

Το άκρον άωτον του αυτοεξευτελισμού

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στο άκρον άωτον του αυτοεξευτελισμού οδηγήθηκε χθες σε… δόσεις ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης και κατά δήλωσή του υποψήφιος διάδοχος του Γιώργου Παπανδρέου ομολόγησε με κυνικό τρόπο ότι ναι μεν ψήφισε το Μνημόνιο, αλλά δεν μπήκε στον κόπο ούτε καν να το διαβάσει γιατί είχε… άλλες δουλειές.

Το… χάλι του Μιχάλη αποδείχτηκε μεγαλύτερο όταν, επιχειρώντας δήθεν να διορθώσει την αρχική του δήλωση, απλώς έκανε τα πράγματα χειρότερα, ισχυριζόμενος ότι δεν ασχολήθηκε ούτε με το κείμενο ούτε με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης. «Και αυτό το δηλώνω», όπως είπε, «όχι με καμάρι», αλλά διότι είχε μάθει να εμπιστεύεται τον αρχηγό του, τον οποίο… κάρφωσε.

Στο ίδιο μοτίβο νικήθηκε και η τότε υπουργός Λούκα Κατσέλη, η οποία δήλωσε ότι ασχολήθηκε με το Μνημόνιο μόνο ένα Σάββατο πρωί για τρεις ώρες, αλλά τα έριξε και στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λέγοντας ότι είχε γίνει εκτενής συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Στον ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, χθες το απόγευμα, ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, απευθυνόμενος στους συναδέλφους του παρουσία του κ. Χρυσοχοΐδη, είπε ειρωνικά ότι έφερε 30 αντίγραφα του Μνημονίου για να τα διαβάσουν οι υπουργοί. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε πως δεν άκουσε το γάντι που του έριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ισχυρίστηκε στις πρωινές δηλώσεις του ότι «δεν ήταν δική μου δουλειά να μελετήσω το Μνημόνιο» και πρόσθεσε: «Δεν παίρνω πίσω τις δηλώσεις για τον Παπανδρέου, κάποιους ενοχλεί ο τόνος μου, δεν είναι θέμα αισθητικής, έχει να κάνει με τις δυσκολίες που περνάνε οι άνθρωποι» είπε, διαφωνώντας με όσα ακούστηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ότι «τα κάναμε όλα καλά, πικράναμε τον λαό, αλλά σώσαμε τη χώρα», αλλά και δηλώνοντας ότι «πολύ κακώς εισαγγελείς ασχολούνται με ζητήματα που ακουμπάνε εθνικά θέματα». Συμφωνώντας δε με τον Κ. Σημίτη, υποστήριξε ότι το Μνημόνιο υπογράφηκε υπό συνθήκες πανικού γιατί υπήρχε ενδεχόμενο παύσης πληρωμών, ενώ στηρίχτηκε σε παραδοχές που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα, με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και μέτρα που χτυπούσαν την αγορά. «Η διαπραγμάτευση έγινε πολύ οριζόντια και έκανε αισιόδοξη και απλοϊκή πρόβλεψη ότι τα πράγματα θα εξελίσσονταν με έναν τρόπο» είπε, εκτιμώντας εκ των υστέρων ότι «τα αλλεπάλληλα μέτρα οδηγούσαν σε μεγαλύτερη ύφεση γιατί μείωναν τη ρευστότητα».

«Κάρφωσε» δε τον Φ. Πετσάλνικο, σημειώνοντας ότι «οι βουλευτές αντέδρασαν στην πρόταση Πετσάλνικου και έσωσαν τη χώρα», και ευχήθηκε το ίδιο να είχε γίνει για το Μνημόνιο. Αναφέρθηκε δε στις «επιτυχίες» του στο ΕΣΠΑ και στην ανάγκη παραμονής της χώρας στο ευρώ για να έρθουν ξένες επενδύσεις και άρα ανάπτυξη.

Είχε προηγηθεί η ομολογία της Λούκας Κατσέλη ότι είχε τρεις ώρες στη διάθεσή της ένα πρωινό Σαββάτου για να διαβάσει το Μνημόνιο, κάτι που ίσχυσε και για συναδέλφους της, όπως εκτίμησε, καθώς οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές και η χώρα είχε βρεθεί σε μεγάλη αδυναμία. Σε μεταγενέστερη δήλωσή της κι εκείνη επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σημειώνοντας ότι ως υπουργός Οικονομίας τότε επεξεργάστηκε τις διατάξεις του Μνημονίου που αφορούσαν τον τομέα ευθύνης της, «μέσα στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο ωρών που είχε τεθεί εξαιτίας της ανάγκης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, προκειμένου η χώρα να κάνει χρήση του Μηχανισμού Στήριξης». Προκειμένου να σωθεί η ίδια μάλιστα, «κάρφωσε» τον κ. Χρυσοχοΐδη, τονίζοντας ότι «πριν από την ψήφισή του, για το σύνολο των όρων του αρχικού Μνημονίου και των μέτρων που αυτό περιελάμβανε, έγινε διεξοδική συζήτηση τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και στη Βουλή, κατά την οποία όλοι εκθέσαμε τις απόψεις μας». Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις της, μάλιστα, διαβεβαίωνε ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν αντέδρασε τότε. Οσο για την ίδια, θύμισε τη διαφωνία της επί συγκεκριμένων διατάξεων πριν και μετά την ψήφιση του Μνημονίου, αλλά και τις «βελτιωτικές ρυθμίσεις» που πρότεινε με σκοπό την «ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ύφεσης, την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δίκαιη κατανομή των βαρών».

Οτι… το διάβασε διαβεβαίωσε για το Μνημόνιο ο Π. Μπεγλίτης, παρότι δεν έζησε -κατά δήλωσή του- απευθείας τις διαπραγματεύσεις. Σημείωσε πάντως ότι ίσως είναι «από τους ελάχιστους που το διάβασαν», επιβεβαιώνοντας έτσι τον υπουργό Ανάπτυξης, χωρίς όμως να αναφέρει άλλα ονόματα. Αναφέρθηκε άλλωστε κι εκείνος στην «εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση της χώρας τότε», ενώ -σε γραμμή Παπανδρέου- μίλησε και για την απουσία «θεσμικής οχύρωσης της ευρωζώνης», που «μας οδήγησε εκόντες άκοντες στο Μνημόνιο»…


«Αποφάσιζαν χωρίς να γνωρίζουν καν τι ενέκριναν»

Την ώρα που όλα τα κόμματα καταδικάζουν τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη, λαμπρή εξαίρεση ήταν ο πρόθυμος σύμμαχος του όλου ΠΑΣΟΚ Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης τόνισε ότι η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης αποκαλύπτει θράσος, ανευθυνότητα και επικίνδυνες αντιλήψεις. «Προφανώς δεν ήταν η μόνη τέτοια περίπτωση» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. καταγγέλλοντας τον τρόπο με τον οποίον το ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε τις τύχες της χώρας.

«Επιβεβαιώνει έτσι ότι πήραν μοιραίες αποφάσεις για τη χώρα, χωρίς να διαπραγματευτούν με την τρόικα, αλλά και χωρίς καν να γνωρίζουν τι ενέκριναν στο υπουργικό συμβούλιο και τι ψήφιζαν στη Βουλή. Και αφού προκάλεσαν αξεπέραστα αδιέξοδα στην οικονομία, αλλά και αβάσταχτες συνέπειες στην κοινωνία, έρχονται τώρα να πουν πως είχαν άλλες… σοβαρότερες δουλειές»!

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ανέφερε ότι «τα κόμματα και οι πολιτικοί που τώρα λένε ότι το Μνημόνιο ήταν λάθος ή δεν τον γνώριζαν, λένε μεγαλύτερα ψέματα από αυτά που έλεγαν για να το δικαιολογήσουν».

«Αυτοί που τώρα τάχα μας δηλώνουν ότι δεν διάβασαν το Μνημόνιο έστειλαν αδιάβαστη ολόκληρη την ελληνική κοινωνία» υπογράμμισε με δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας από τον λαό να πάρει τα πράγματα στα χέρια του μέσα από την εκλογική διαδικασία.

Σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ έδωσε άφεση αμαρτιών στον «αδιάβαστο» υπουργό, λέγοντας ότι «προτιμάμε την κυνική αλήθεια του κ. Χρυσοχοΐδη από την υποκρισία κάποιων άλλων».

Το γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς έκανε λόγο για κυνική παραδοχή, που προσβάλλει τον ελληνικό λαό. «Οταν ένας υπουργός αγνοεί το πώς δεσμεύτηκε η χώρα με το Μνημόνιο, τότε η αγανάκτηση, η αγωνία και η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ασκούμενη πολιτική είναι απολύτως δικαιολογημένες» υπογράμμισε το κόμμα του Φ. Κουβέλη. Για παρανοϊκή υποκρισία, που μόνο θλίψη προκαλεί, μίλησε το Αρμα Πολιτών. Εξοργιστική χαρακτήρισε την ομολογία Χρυσοχοΐδη ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γ. Οικονόμου.


Πανηγύρι στο Internet για τον ξεδιάντροπο υπουργό

Οσκαρ… στο Διαδίκτυο πήρε η πρωτοφανής δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι ψήφισε το Μνημόνιο χωρίς να το έχει διαβάσει.

Το tag #de_diavasa_to_mnimonio_giati έγινε νούμερο ένα παγκόσμιο trend στο twitter!

Σταχυολογούμε και δημοσιεύουμε μερικά από τα χιλιάδες twit που έγιναν στο Διαδίκτυο και αποδομούν λέξη λέξη τον δελφίνο του ΠΑΣΟΚ, που φιλοδοξούσε κάποτε να τον υποδυθεί σε ταινία ως και ο Κλούνεϊ.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati δεν φανταζόμουν ότι θα με έκραζαν έτσι στο twitter. Λες να ξύπνησαν;

#De_diavasa_to_mnimonio_giati είχα δει ένα ντοκιμαντέρ για την Αργεντινή και ήξερα το τέλος.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati δεν είχα τελειώσει ακόμα τα «Ανεμοδαρμένα ύψη»:P

#de_diavasa_to_mnimonio_giati στη σελίδα 12 πέθανε η πρωταγωνίστρια και βαρέθηκα να το συνεχίσω…

# de diavasa to mnimoniο giati το κάμα σούτρα είναι καλύτερο.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati η Διαμαντοπούλου δεν έχει τυπώσει ακόμα τα βιβλία.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati περίμενα να βγει σε Λινγκουαφόν! Είμαι ακουστικός τύπος!

#De_diavasa_to_mnimonio_giati είχε τελικό dancing on ice!

#De_diavasa_to_mnimonio_giati τις τσόντες μ’ αρέσει να τις βλέπω, όχι να τις διαβάζω.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati είχα δει πρώτα την ταινία…

#De_diavasa_to_mnimonio_giati είχε παλιόκαιρο τη μέρα που σε γνώρισα lol.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati μου το εξήγησε ο Μπάμπης.

# De_diavasa_to_mnimonio_giati το Mega έλεγε ότι έπρεπε να το υπογράψω.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati δεν είχε glossy paper, Τζίζους.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati ήθελα να πάει αδιάβαστο.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati περίμενα να οργανώσουμε βραδιά Μνημονίου με την Αννούλα και τον Ανδρέα, αλλά δεν ευκαιρούσαν…

#De_diavasa_to_mnimonio_giati είχα απόλυτη εμπιστοσύνη στον πρόεδρό μου και στην εξυπνάδα του!

#De_diavasa_to_mnimonio_giati η γραμματέας μου έχυσε όλον τον καφέ πάνω του και ντράπηκα να ζητήσω κι άλλο αντίγραφο!

#de_diavasa_to_mnimonio_giati έδωσα το ipad στον ΓΑΠ και το amazon δεν το είχε για να το κατεβάσω στο kindle…

#De_diavasa_to_mnimonio_giati… -Ομορφάααντρα μου! Δεν πειράζει, θα σου δώσω 12% για να γλιστράει.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati μου είπαν ότι δεν έχει Happy End και δεν μπορώ τις στεναχώριες.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati μου το στείλανε σε Flash αρχείο.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati έπρεπε να φτάσω το μαχαίρι στο κόκκαλο, αλλά δεν έβρισκα το κόκκαλο.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati φαντάστηκα ότι θα βγει και σε περίληψη.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati διάβαζα το μπλογκ του @a_loverdos με ανάλυση για τις τακτικές του Βαλβέρδε.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati έπεσα σε επεισόδια στην Κηφισίας και με πλάκωσαν τα σκεπάσματα. Επιασε;

#De_diavasa_to_mnimonio_giati δεν είχε καλές κριτικές.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati το έκανα βελάκια και το πέταγα στον Λοβέρδο και στην Αννούλα.

#de_diavasa_to_mnimonio_giati θα ανεβεί το καλοκαίρι Επίδαυρο και θα πάω να το δω.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati δεν είχε δώρο η συσκευασία και το πήρα.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati ο Γιωργάκης είχε ήδη υπογράψει με τον Στρος πριν από τις εκλογές!

#De_diavasa_to_mnimonio_giati έβλεπα τούρκικο.

#de_diavasa_to_mnimonio_giati δεν άνοιγε το attachment.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati ήταν στα αγγλικά. Hellooo!

#De_diavasa_to_mnimonio_giati είχε πολλές σελίδες με ψιλά γράμματα.

#De_diavasa_to_mnimonio_giati τα γάντια της στολής του Batman δεν είναι για ξεφύλλισμα.

{{-PCOUNT-}}57{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εξώδικο αποστράτων για τα κλεμμένα – «Δώστε επιτέλους όσα μας χρωστάτε»

Τρεις ενώσεις αξιωματικών ζητούν την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων από τους Βρούτση, Σταϊκούρα, ΕΦΚΑ Εξώδικο προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας αλλά και τον ΕΦΚΑ απέστειλαν...

Σε πλήρη ανάπτυξη η κοινωνική δράση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ – Διαρκείς κοινωνικές δράσεις και εν μέσω πανδημίας

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζει το κοινωφελές έργο της η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, η μη κερδοσκοπική εταιρεία που ίδρυσε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), με...

Ο Τραμπ ζητά να κηρυχθεί αυτός νικητής στη Νεβάδα!

Κατέθεσε νέα αγωγή, ενώ καθαίρεσε και τον διευθυντή Κυβερνοασφάλειας επειδή διαφωνούσε με τα περί νοθείας Από τη Θεανώ Καρούτα Στην κατάθεση ακόμα μίας δικαστικής αγωγής...

Και τρίτη χώρα απειλεί με βέτο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Η Σλοβενία συντάσσεται με Ουγγαρία και Πολωνία στο μπρα ντε φερ που συνδέει τους κοινοτικούς πόρους με το κράτος δικαίου Στο πλευρό της Ουγγαρίας και...

«Θετικές» άλλες τέσσερις φάρμες μινκ στην Κοζάνη

Λίγες μόνο ημέρες μετά τη μαζική θανάτωση 2.500 μινκ στην Κοζάνη, ο εφιάλτης του κορονοϊού επέστρεψε, αυτή τη φορά σε τέσσερις φάρμες του Δήμου...