Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Το άκρον άωτον του θράσους!

Ο κάτοικος -κατά δήλωσή του- Εκάλης, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού Νίκος Α. Παπανδρέου, εθίγη από τα ρεπορτάζ της «δημοκρατίας», που συνέπιπταν όλως… τυχαίως με όσα αυτονόητα δημοσίευαν ταυτοχρόνως και άλλα ΜΜΕ, αλλά αντί να απαντήσει, επέλεξε τον κλασικό εκφοβισμό των αγωγών. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Παπανδρέου ζητά από τη «δημοκρατία» 500.000 ευρώ με… τόκο, λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη. Και όλα αυτά γιατί η «δημοκρατία» τόλμησε να αναφερθεί στον ρόλο του αδελφού Νίκου και να θέσει ερωτήματα, όπως επιτάσσει το δημοσιογραφικό καθήκον.

Στην αγωγή του (ο και συγγραφέας) παρουσιάζει, αποσπασματικά, αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «δημοκρατίας», για τα οποία δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να απαντήσει με κανέναν τρόπο για πολύ καιρό. Αντί αυτού, επέλεξε τη μέθοδο της απόπειρας φίμωσης μιας εφημερίδας μέσω του τυποκτόνου νόμου. Παρ’ όλα αυτά στο κείμενο του δικογράφου ισχυρίζεται ότι δεν του είχε δοθεί «η δυνατότητα να αντιλέγω, να αποκρούσω τους αναληθείς και συκοφαντικούς σε βάρος μου ισχυρισμούς και να υπερασπιστώ στοιχειωδώς την τιμή και υπόληψή μου έναντι της ενορχηστρωμένης σε βάρος μου απρόκλητης, πλην συνεχούς κατασυκοφάντησης, κατά παράβαση οιουδήποτε στοιχειώδους κανόνα της δεοντολογίας». Για τον ρόλο που έπαιξε ο κ. Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος ταξίδεψε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος (αυτός ο… απλός πολίτης, όπως δηλώνει ο ίδιος), έχουν καταγραφεί απόψεις υπουργών της περιόδου κατά την οποία ο αδελφός του ήταν πρωθυπουργός, τους οποίους μάλιστα είχε κατηγορήσει για… ραγιαδισμό, αλλά και μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και βουλευτών εκείνης της περιόδου (Νίκος Σαλαγιάννης και Τόνια Αντωνίου) που είχαν ξεσπαθώσει εναντίον του.

Ομοίως και ο φίλος του, ο καθηγητής Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τον είχε κατηγορήσει για τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις του, δηλώνοντας πρόσφατα σε συνέντευξή του: «Με ξενίζει ιδιαίτερα η ιδέα ότι αδελφός πρωθυπουργού αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που έπρεπε να αναλαμβάνονται θεσμικά – αναφέρομαι βέβαια στον Νίκο».

Ο κ. Ν. Παπανδρέου για το άρθρο του που αναδημοσιεύτηκε σε όλες τις εφημερίδες και στη «δημοκρατία» (από εύλογο ενδιαφέρον) σημειώνει ότι «η πρόθεση των εναγομένων ήταν να με εμπλέξουν στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα ως ομιλούντα για λογαριασμό του αδελφού μου πρώην πρωθυπουργού. Και επιλεκτικά προς άγραν εντυπώσεων γίνεται επανειλημμένως η χρήση του όρου “ραγιάδων”, ενώ αγνοείται προκλητικά το ουσιαστικό περιεχόμενο της αναφοράς μου στην έλλειψη πρωτοβουλιών από κυβερνητικά στελέχη που κατ’ αποτέλεσμα οδήγησε στο έλλειμμα της αποτελεσματικής διακυβέρνησης». Με αυτό το… συγκλονιστικό επιχείρημα ο κ. Παπανδρέου υποτιμά τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, τον οποίο δεν πρέπει να έχει σε μεγάλη εκτίμηση!

Ο κ. Παπανδρέου διαπιστώνει στο κείμενο της αγωγής του ότι «οι αντίδικοι κατάφεραν να με παρουσιάσουν έναντι του αναγνωστικού κοινού της εφημερίδας αλλά και τρίτων ως “Ρασπούτιν” στην κυβερνητική πολιτικής της χώρας και στα ενδοκομματικά του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τη συμμετοχή μου στη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος σε βάρος του ελληνικού λαού, τον οποίο περιφρονώ διάγοντας βίο εν μέσω χλιδής και έκνομου πλούτου. Μοναδικός σκοπός των εναγομένων ήταν να προσβάλλουν καίρια την προσωπικότητά μας με απαξιωτικές αποδιδόμενες σε έμενα ενέργειες, δυσφημώντας παράνομα και υπαίτια την τιμή και την υπόληψή μου».

Ο αδελφός Νίκος, παρόλο που ζητά να κρίνεται ως απλός πολίτης, στην εισαγωγή της αγωγής του φροντίζει να στείλει το μήνυμα δηλώνοντας: «Είμαι συγγραφέας, έχω εκδώσει σειρά βιβλίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και παράλληλα ασκώ το επάγγελμα του οικονομολόγου που συνιστά την κύρια επιστημονική μου ιδιότητα. Προέρχομαι από κατεξοχήν πολιτική οικογένεια, εγγονός του ιστορικού ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης Γεωργίου Παπανδρέου, γιος του αείμνηστου Πρωθυπουργού και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και αδελφός του νυν Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και μέχρι πρότινος Πρωθυπουργού της χώρας Γεωργίου Παπανδρέου».

Και αφού κάνει ο ίδιος αυτή την εισαγωγή αναφερόμενος στο γενεαλογικό του δένδρο, μιλά στη συνέχεια για «ψευδοφιλολογία» που έχει αναπτυχθεί σε βάρος του περί δήθεν «οικογενειοκρατίας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ