Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Το αλαλούμ με τον γρίφο του (νέου) ΦΠΑ στα ξενοδοχεία!

Πώς θα υπολογίζεται στις μονάδες που περιλαμβάνουν στην τελική τιμή διαμονή και διατροφή

Αλαλούμ στα τιμολόγια των ξενοδοχείων προκάλεσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προσπαθώντας να… διευκρινίσει πώς ακριβώς θα υπολογίζεται ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία που συμπεριλαμβάνουν διαμονή και διατροφή στην τελική τιμή.

Μετά το μπάχαλο που προκάλεσε η ΓΓΔΕ με τους διπλούς συντελεστές ΦΠΑ σε ομοειδή προϊόντα, σειρά πήρε ο τομέας των ξενοδοχείων, ο οποίος ούτως ή άλλως προετοιμάζεται για μετάταξη στο ΦΠΑ 13% από την 1η Οκτωβρίου (από 6% σήμερα).
Με εγκύκλιο η ΓΓΔΕ ορίζει ότι στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής η διάκριση, κατά συντελεστή φόρου, γίνεται ως εξής:

  • Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.
  • Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.
  • Διαμονή με πλήρη διατροφή (full bord): 25% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή, ως αντιπαροχή για πρωινό και δύο γεύματα.
  • Διαμονή με το σύστημα all inclusive [πλήρης διατροφή, περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην ενιαία τιμή, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, δραστηριότητες διασκέδασης, απασχόλησης παιδιών (animation), αθλητικές υπηρεσίες κ.ά.]: 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

Σημειώνεται ότι από 20/7 έως και 30/09 η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους (συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπινγκ για τροχόσπιτα) υπάγεται στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%. Από 1/10 και εφεξής όλα αυτά περνούν στον μειωμένο συντελεστή 13%.
Ειδικά όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου (για τα οποία προβλέπεται η κατά 30% μείωση των συντελεστών ΦΠΑ), ο συντελεστής ΦΠΑ διαμονής σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους για την περίοδο 20/7 έως και 30/9 διαμορφώνεται στο 4%.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ