Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Το αμαρτωλό παζλ της βρόμικης Siemens

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Επειτα από τέσσερα και πλέον χρόνια από την άσκηση της ποινικής δίωξης για το βασικό σκέλος του σκανδάλου της Siemens, η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στην ανάκριση, με τους ειδικούς εφέτες ανακριτές Μαρία Νικολακέα, Ιωάννη Φιοράκη και Νίκο Πιπιλίγκα να καλούν κατηγορουμένους, οκτώ πρώην στελέχη του ΟΤΕ, για τη σύμβαση 8002/1997 για την ψηφιοποίηση του οργανισμού!

Γι’ αυτό το σκέλος της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι αναμένεται να αγγίξουν τους 70, ενώ οι ανακριτές τις επόμενες εβδομάδες θα αποστείλουν κατηγορητήρια και σε πάνω από 10 στελέχη της γερμανικής εταιρίας που είχαν σχέση με τη διεύθυνση τηλεπικοινωνιών τη χρονική περίοδο 1998-2004. Ετσι, τουλάχιστον το ένα από τα τέσσερα βασικά παρακλάδια του σκανδάλου που από το 2006 απασχολεί την ελληνική Δικαιοσύνη φαίνεται ότι μπαίνει στην τελική του ευθεία.

Ωστόσο, βασικά ερωτήματα εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα, ενώ οι βασικοί πρωταγωνιστές του σκανδάλου, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και ο άφαντος από το 2009 Χρήστος Καραβέλας, έχουν μείνει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο απυρόβλητο.

Από την πολύχρονη δικαστική έρευνα λίγα απαντήθηκαν σχετικά με το κομβικό ερώτημα… ποιος τελικά λαδώθηκε. Από τα γραφεία των ανακριτικών Αρχών πέρασαν μόνο δύο πολιτικά πρόσωπα με την ιδιότητα του κατηγορουμένου, ο πρώην υπουργός Μεταφορών το 1997, όταν υπεγράφη η σκανδαλώδης σύμβαση για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ, Τάσος Μαντέλης και ο άλλοτε επονομαζόμενος «στρατηγός» της Χαριλάου Τρικούπη Θόδωρος Τσουκάτος. Ενα μάλιστα από τα λίγα στοιχεία που κατάφερε να αποκαλύψει η ανάκριση στο Εφετείο της Αθήνας για την υπόθεση συνδέεται με έμβασμα 500.000 γερμανικών μάρκων, από τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού, στις 12 Δεκεμβρίου 1998, πέντε ημέρες πριν από την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης μεταξύ ΟΤΕ και SIEMENS, τα οποία εστάλησαν στην Ελβετία μέσω του λογαριασμού Καραβέλα.

Οταν οι ανακριτές εντόπισαν αυτό το ύποπτο έμβασμα, απέστειλαν αίτημα δικαστικής συνδρομής.

Η απάντηση, έπειτα από αρκετό χρονικό διάστημα, ήταν σοκαριστική… Τα χρήματα είχε δεχθεί σε λογαριασμό του ο άνθρωπος που είχε αναλάβει τον έλεγχο της νομιμότητας της σύμβασης, ο αποβιώσας καθηγητής Κ. Ξυπολιάς, τότε νομικός σύμβουλος του ΟΤΕ.

-Σύμβαση 8002/1997 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ: Μόλις προ ημερών οι ειδικοί εφέτες ανακριτές απέστειλαν κλήσεις σε απολογία, για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, σε οκτώ πρώην στελέχη του ΟΤΕ, μέλη ή εισηγητές των επιτροπών, την επίμαχη χρονική περίοδο έγκρισης της σύμβασης 8002/1997 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Η εμπλοκή τους στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» προέκυψε από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, τις απαντήσεις στα αιτήματα δικαστικής συνδρομής και τον έλεγχο της περιουσιακής τους κατάστασης. Ετσι, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ένας εκ των κατηγορουμένων είχε λάβει έμβασμα σε λογαριασμό του απευθείας από τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού. Αλλοι τρεις την επίμαχη περίοδο είχαν ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς σε γερμανικές και αυστριακές τράπεζες, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις εμφανίζονται την επίμαχη περίοδο να αγοράζουν μεγάλη ακίνητη περιουσία στο κέντρο και στα προάστια της Αθήνας, καθώς και στην περιφέρεια, η οποία δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους. Ηδη για αυτήν τη σύμβαση έχει ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά τον λογαριασμό «Α. Rocos», ο οποίος φέρεται ότι ανοίχθηκε κατ’ εντολήν του πρώην υπουργού Τ. Μαντέλη και στον οποίο κατατέθηκαν από άγνωστο πρόσωπο δύο εμβάσματα ύψους 200.000 και 250.000 μάρκων το 1998 και το 2000 αντίστοιχα. Ενώπιον των ανακριτών βρέθηκαν ο Α. Μαντάς, συνεργάτης του Τ. Μαντέλη κατά την υπουργία του, που φέρεται ως συντάκτης χειρόγραφου σημειώματος σχετικού με την καταβολή των εμβασμάτων στον λογαριασμό «Α. Rocos», καθώς και η Παναγιώτα Κόκκινου, το όνομα της οποίας εμπλέκεται με τραπεζικό λογαριασμό στη Midland του Λονδίνου. Ενώπιον των ειδικών ανακριτών βρέθηκαν για συμπληρωματικές απολογίες και ο Ηλίας Γεωργίου, γενικός διευθυντής της Siemens από το 1993 ως το 2003, ο Εμμανουήλ Σταυριανού, πρώην τεχνικός διευθυντής του γερμανικού κολοσσού, η Αντωνία Μάρκου, παρένθετο πρόσωπο -κατά το κατηγορητήριο- του Η. Γεωργίου, και ο Γιώργος Τσουγγράνης, κουμπάρος του Τ. Μαντέλη, ο οποίος φέρεται ότι είχε ανοίξει τον επίμαχο τραπεζικό λογαριασμό.

-Σύστημα ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων C4I: Εν αναμονή της έκθεση πραγματογνωμοσύνης, η σύνταξη της οποίας έχει διαταχθεί προκειμένου να εξακριβωθεί η αξιοπιστία ή μη του έργου ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4Ι, βρίσκεται αυτή τη στιγμή η δικαστική έρευνα. Οι ειδικοί εφέτες ανακριτές θέλουν να διαπιστώσουν εάν υπήρξαν αποκλίσεις στο κόστος του συστήματος, καθώς έτσι θα καταλήξουν στα πρόσωπα τα οποία ενδεχομένως θα καλέσουν ενώπιόν τους με την ιδιότητα του κατηγορουμένου. Υπενθυμίζεται ότι για το C4I ο γερμανικός κολοσσός λειτούργησε ως υπεργολάβος της αμερικανικής εταιρίας SAIC, η οποία είχε αναλάβει τα συστήματα ασφαλείας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η επίμαχη σύμβαση έλαβε την έγκριση του ΚΥΣΕΑ το 2003, αλλά υλοποιήθηκε κατά την κυβερνητική περίοδο της Ν.Δ., τη χρονική περίοδο που προηγήθηκε και ακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Γι’ αυτό το σκέλος της υπόθεσης έχουν ολοκληρωθεί οι καταθέσεις μαρτύρων.

-Υπόθεση Patriot: Λίγα έως μηδαμινά στοιχεία έχουν καταφέρει να συλλέξουν οι ανακριτές γι’ αυτό το σκέλος του σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» και πλέον είναι πολύ πιθανό, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η υπόθεση να κλείσει χωρίς την κλήτευση κατηγορουμένων και να οδεύσει προς το αρχείο. Το έργο φέρεται ότι στοίχισε 1,3 δισ. ευρώ, ενώ μικρό μέρος της προμήθειας αυτής, που δεν ξεπερνά τα 150.000.000 ευρώ, εξασφαλίστηκε μέσω της Siemens. Κομβικό σημείο της έρευνας που δένει τα χέρια των ανακριτών είναι ότι τα επίμαχα πυραυλικά συστήματα πουλήθηκαν και σε άλλες χώρες του εξωτερικού και φέρεται ότι είναι σε άρτια κατάσταση. Αυτό φέρεται ότι επιβεβαιώνουν αρκετοί μάρτυρες, κατά κύριο λόγο στελέχη του ΓΓΕΘΑ που υπηρέτησαν την τελευταία δεκαετία και έχουν καταθέσει ενώπιον των ανακριτών ότι δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα στη λειτουργικότητα του συστήματος. Την ίδια στιγμή, οι απαντήσεις που έλαβε η ελληνική Δικαιοσύνη από το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της μητρικής εταιρίας Ράινχαρτ Σίκατσεκ, ο οποίος έχει καταγγείλει ότι μοιράστηκαν μίζες εκατομμυρίων σε Ελληνες αξιωματούχους με βαλίτσες προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία, δεν θεωρείται ότι εισέφεραν κανένα νέο στοιχείο.

-Δικογραφίες για Αρμετελ και ΟΣΕ: Ακόμα η διερεύνησή τους βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει αρχίσει η κλήτευση των μαρτύρων από τους ειδικούς εφέτες ανακριτές. Για την υπόθεση της Αρμετελ ελέγχονται επτά συμβάσεις που αφορούν τον Αρμένικο Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών και υπεγράφησαν από τον Ιούλιο ως τον Δεκέμβριο του 2006, συνολικού ύψους 2.700.000 ευρώ. Για την υπόθεση του ΟΣΕ ερευνώνται τρεις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της Siemens και του ΟΣΕ και η πορεία τους από το 1997 ως σήμερα, συνολικού ύψους 300.000.000 ευρώ.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κούρεμα-ανάσα δύο ταχυτήτων για τα ενοίκια! Ποιοι δικαιούνται υποχρεωτικό «ψαλίδι» 40% και ποιοι εθελοντικό 30%

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει εθελοντική μείωση του μισθώματος Aνάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται από την υγειονομική κρίση δίνει η απόφαση...

Ο Ολυμπιακός «καθάρισε» την Ομόνοια και πέρασε ξανά στους ομίλους του Champions League

Η συνήθεια που έγινε λατρεία! Ο Ολυμπιακός υπερασπίστηκε με άνεση το προβάδισμα του πρώτου παιχνιδιού χθες στο «ΓΣΠ» της Λευκωσίας, μένοντας στο 0-0 με...

Σαπουνόπερα απειλών από τον Ταγίπ Ερντογάν – Διατυμπανίζει ότι θα πάρει ζωές

Νέο κακόγουστο εθνικιστικό βίντεο με θέμα τη «Γαλάζια Πατρίδα» έβγαλε η Άγκυρα Την ώρα που δηλώνει... ειρηνοποιός, ο «εύθικτος» με τα πρωτοσέλιδα Ερντογάν βρίσκει διαρκώς...

Αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ με αιχμή τη Σούδα!

Εκσυγχρονισμό των F-16 και επενδύσεις σε ναυπηγεία και ενέργεια είχε το μενού της συνάντησης του Μητσοτάκη με τον Πομπέο Με θερμά λόγια εκατέρωθεν ο Κυριάκος...

Μέγα φιάσκο τα «12 κρούσματα» στο κρουαζιερόπλοιο

Ψευδή τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν σε ιδιωτικό εργαστήριο του Ηρακλείου για τα μέλη του πληρώματος του «Mein Schiff 6» Σε μεγαλοπρεπές φιάσκο κατέληξε...