Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Το αντάμωμα των Θεσσαλών

Η αγάπη των απανταχού Θεσσαλών για τον τόπο καταγωγής τους είναι γνωστή. Σε όποια γωνιά του πλανήτη κι αν τους έχει φέρει η αναζήτηση καλύτερης επαγγελματικής τύχης, δεν παύουν να σκέφτονται και να νοσταλγούν την πατρίδα κι όταν τους δίνεται η ευκαιρία γυρίζουν στη στοργική αγκαλιά της. Αυτό συνέβη και με το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο – Αντάμωμα Θεσσαλών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Αγιά Λάρισας και συγκέντρωσε ξενιτεμένους Θεσσαλούς από την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία.

Οι απόδημοι Θεσσαλοί και σ’ αυτή τη σημαντική εκδήλωση εξέφρασαν την επιθυμία σύσφιγξης των σχέσεών τους με την πατρώα γη. Ανταποκρινόμενος στο αίτημά τους ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανακοίνωσε τη σύσταση στην αιρετή περιφέρεια γραφείου διασύνδεσης απόδημων Θεσσαλών, με στόχο τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, τη διαρκή ενημέρωση και τη συνεργασία των απανταχού Θεσσαλών.

Γενικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον για τους Θεσσαλούς της διασποράς. Στο πνεύμα αυτό έχει χαρακτηρίσει το 2012 «έτος επιστροφής στην πατρίδα», απευθύνοντας πρόσκληση φιλοξενίας στους ανά τον κόσμο Θεσσαλούς κάθε γενιάς και σχεδιάζοντας πρωτοβουλίες ενδυνάμωσης των σχέσεών τους με τη Θεσσαλία. Ο Κώστας Αγοραστός απευθυνόμενους κατά το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο – Αντάμωμα Θεσσαλών στους παριστάμενους αποδήμους ανέφερε:

«Η συμμετοχή σας στο αντάμωμα αποδεικνύει ότι ο ελληνισμός της διασποράς είναι ζωντανός και έχει δυναμική παρουσία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για τους απόδημους Θεσσαλούς να ανταλλάξουν ενδιαφέρουσες προτάσεις, αλλά και να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους για το μέλλον.

Εχοντας στόχο την ενδυνάμωση της εθνικής μας ταυτότητας, καλώ όλους εσάς τους ξενιτεμένους και περήφανους Θεσσαλούς, που αν και βρίσκεστε μακριά από την πατρίδα ποτέ δεν σταματάτε να την έχετε στην καρδιά σας, να συνεχίσετε να προσφέρετε και να τιμάτε τη Θεσσαλία μας, μέσα από τη δουλειά σας, τις σπουδές σας, τις δραστηριότητές σας, ώστε να είστε πάντα άξιοι πρεσβευτές της χώρας μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης».

Την ανάγκη στενότερης συνεργασίας ομοσπονδιών και συλλόγων με τις υπηρεσίες των νομών της Θεσσαλίας, προς όφελος του τόπου, τόνισε και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων «Ασκληπιός» Διαμαντής Γκίκας, που διοργάνωσε και το αντάμωμα, με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Αγιάς. Ο ίδιος επισήμανε στον χαιρετισμό του: «Η συνομοσπονδία μας έχει ως κύριο σκοπό τη συσπείρωση των θεσσαλικών ομοσπονδιών και συλλόγων και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων με στόχο τη διάδοση και συνέχιση της παράδοσης, του πολιτισμού και της ιστορίας της Θεσσαλίας και γενικότερα της Ελλάδας».

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος των φιλελευθέρων και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ενωσης Ελληνισμού Γιώργος Χατζημαρκάκης είπε:

«Η Ελλάδα έχει ανάγκη τον απόδημο ελληνισμό και αυτό μας τιμά ιδιαίτερα, καθώς μπορούμε να μεταφέρουμε τεχνογνωσία και εμπειρίες από το εξωτερικό, ειδικότερα στις μέρες μας, που η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται».

Στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο – Αντάμωμα Θεσσαλών τιμήθηκαν και 5 διακεκριμένοι Θεσσαλοί.

Ειδικότερα βραβεύτηκαν σε κλίμα συγκίνησης ο Νικόλαος Τασιάκος, από τη Δρακότρυπα Καρδίτσας, ως ο μοναδικός επιζών του πληρώματος του θρυλικού υποβρυχίου «Παπανικολής», ο πρώην πρόεδρος του χωριού Μπελογιάννης της Ουγγαρίας Κώστας Ριζογιάννης, που κατάγεται από το Λουτρό Καρδίτσας, ο 96χρονος δημοσιογράφος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Λάζαρος Αρσενίου από την Καλαμπάκα, ο Νικόλαος Λεοντάρης, από την Καλλιρρόη Καλαμπάκας, ο οποίος φύλαξε ελληνική σημαία στρατιωτικής μονάδας που πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και την παρέδωσε μετά την Κατοχή στον ελληνικό στρατό, και ο διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής της Γενεύης Αριστοτέλης Πάνος για το επιστημονικό και φιλανθρωπικό έργο του.

Το αντάμωμα των Θεσσαλών έκλεισε, όπως επιβάλλεται σε κάθε τέτοια περίπτωση, με πατροπαράδοτο ελληνικό γλέντι.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ