Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Το απίστευτο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος την ώρα που ο ευρωπαϊκός Νότος καταρρέει

Tην ώρα που ο ευρωπαϊκός Νότος «πεινάει», αυτό που διαδραματίστηκε στην Ελβετία δεν φαντάζει μόνο ως επανάληψη της ιστορίας της Μαρίας Αντουανέτας, αλλά ως θέατρο του παραλόγου… Οι Ελβετοί εκλήθησαν να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για την καθιέρωση κατώτατου μισθού στη χώρα, ο οποίος θα ανερχόταν στα 3.260 ευρώ. Πράγματι ψήφισαν… και είπαν ένα ηχηρό «όχι», καθώς θεώρησαν ότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας. Εάν εγκρινόταν, οι εργοδότες θα ήταν υποχρεωμένοι να καταβάλλουν στους εργαζομένους μηνιαίο μισθό 3.263,73 ευρώ.

Οι υποστηρικτές της πρότασης αυτής θεωρούσαν ότι μια τέτοια κίνηση είναι απαραίτητη για να ζήσουν οι Ελβετοί μια αξιοπρεπή ζωή, καθώς το κόστος ζωής σε πόλεις όπως η Γενεύη και η Ζιρίχη είναι πολύ υψηλό.

Οι επικριτές

Από την άλλη, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα αυξηθούν το κόστος παραγωγής και η ανεργία, καθώς οι νέοι θα είναι πολύ δύσκολο να βρουν δουλειά. Τα συνδικάτα υποστηρίζουν ότι η επιβίωση με λιγότερο από 4.000 ελβετικά φράγκα τον μήνα δεν είναι δυνατή, επειδή τα ενοίκια, η ασφάλιση υγείας και τα τρόφιμα είναι ακριβά έως απαγορευτικά. Αντιθέτως, ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία, μετά και την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, θα είναι 8,5 ευρώ την ώρα από το 2017.

Η χώρα των Αλπεων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι η πιο ακριβή χώρα στον κόσμο. Ενας εσπρέσο κοστίζει τουλάχιστον 4 ευρώ, ένα γεύμα fast food 11 ευρώ ανά άτομο και ένα κιλό στήθος κοτόπουλο 20 ευρώ. Στην εργατική νομοθεσία, δε, δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για κατώτατο μισθό. Χιλιάδες Ελβετοί είχαν υπογράψει την προσφυγή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με στόχο την καθιέρωση του κατώτατου ωρομισθίου στα 18 ευρώ. Την πρόταση υποστηρίζουν ορισμένα εργατικά συνδικάτα και τα κόμματα των σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρούσε ότι η καθιέρωση του κατώτατου μισθού θα επέφερε τεράστιο πλήγμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που δεν θα μπορούν να πληρώνουν τους μισθούς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ