Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Το απόγευμα του Τζομπς με τον Σωκράτη

«Βλέπουμε τα πράγματα να αλλάζουν. Κάνουμε όλο και περισσότερα πράγματα με τις ταινίες και τα DVD. Η τάση για τα επόμενα 20 χρόνια είναι να συγχωνευτούν αυτά τα εργαλεία πολυμέσων σε τέτοιο βαθμό ώστε οι ίδιοι οι χρήστες να γίνονται και δημιουργοί. Πιστεύουμε ότι αυτή η προοπτική έχει τεράστια δύναμη.

Πρέπει να δείτε τις ταινίες που κάνουν τώρα τα παιδιά και οι δάσκαλοι – για να πουλήσουν μια ιδέα και να καθοδηγήσουν μια ομάδα. Μπορώ να σας δείξω ταινία που έφτιαξε μια δασκάλα της έκτης τάξης μαζί με τους μαθητές της, για την εκμάθηση των αρχών της γεωμετρίας. Θα σας μείνει αξέχαστη. […] Οταν οι ίδιοι οι μαθητές δημιουργούν, τότε υπάρχει Παιδεία! Και οι εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται στο επίκεντρό της. Οποιος δεν το πιστεύει απλά ποτέ δεν είχε έναν καλό δάσκαλο. Θα αντάλλασσα όλη μου την τεχνολογία για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη».

Στιβ Τζομπς, περιοδικό «Newsweek», 28 Οκτωβρίου 2001

Μπορεί το όνομα του προφήτη των τεχνολογικών εξελίξεων να το αγνοούν ορισμένοι. Σίγουρα, όμως, γνωρίζουν τα προϊόντα που γέννησε αυτός ο πολυμήχανος νους. Τα φορητά τηλέφωνα iPhone και οι υπολογιστές Mac είναι δύο από τις επινοήσεις του αείμνηστου γκουρού της ψηφιακής εποχής, που είναι αναγνωρίσιμες σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.

Οσοι έχουν ασχοληθεί με τη ζωή και το έργο του Στιβ Τζομπς, έχουν αντιληφθεί πόσο βαθιά επηρέασε την παγκόσμια εξέλιξη της τεχνολογίας η βαθιά και ειλικρινής αγάπη του για τον ελληνισμό. Αλλωστε, η κεντρική επιχειρηματική ιδέα αυτού του ξεχωριστού άνδρα, εκείνη που τον έστεψε βασιλιά στην ψηφιακή αυτοκρατορία, ήταν μια ελληνική σύλληψη: η Δημοκρατία.

Είχε επανειλημμένως δηλώσει ότι μέσω της εταιρίας του, της Apple, επιδίωκε να φέρει τον περαιτέρω «εκδημοκρατισμό» στην αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ηθελε δηλαδή να καταστήσει προσβάσιμα τα προϊόντα του σε όσο το δυνατόν ευρύτερες μάζες του παγκόσμιου πληθυσμού. Το κατάφερε πουλώντας φτηνές και μικρές σε μέγεθος συσκευές.

Ελληνες μεταπράτες

Η εξέλιξη των πραγμάτων και η παγκόσμια ακτινοβολία και αποδοχή των συσκευών της εταιρίας Apple είναι η μεγαλύτερη δυνατή απόδειξη για την ασύλληπτη ισχύ της ελληνικής σκέψης. Αρκεί κάποιος να κοιτάξει ειλικρινά και βαθιά μέσα στις πηγές και να ανακαλύψει εκείνα τα στοιχεία και τα μηνύματα που ταιριάζουν στον χαρακτήρα, στην ιδιοσυγκρασία και στις φιλοδοξίες του.

Ο Τζομπς, ως σοβαρός άνθρωπος και μύστης της ζώσας πραγματικότητας, είχε κάνει τις αξιολογήσεις του. Εκείνος, που δημιούργησε μια μηχανή (την Apple) που του προσέφερε δισεκατομμύρια δολάρια και τεράστια πολιτική, οικονομική και κοινωνική επιρροή, θα αντάλλαζε «όλη την τεχνολογία» του «για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη». Μήπως ήταν γραφικός; Ελληνας «εθνικιστής»; Αρχαιόπληκτος; Αναχρονιστής; Τίποτα από τα παραπάνω. Ηταν εμπνευσμένος και σκεπτόμενος άνθρωπος, που είχε την κατάλληλη Παιδεία για να διακρίνει έναν θησαυρό εκεί που οι άλλοι δεν βλέπουν τίποτα.

Ντόπια γελοιότητα

Στην πατρίδα μας, την οποία στ’ αλήθεια χρειάζεται τεράστιο «ταλέντο» και ακάματη προσπάθεια για να τη χρεοκοπήσεις, υπάρχει μια στρατιά ανίκητων ανοήτων -καθοδηγούμενη από μια σπείρα μίσθαρνων πρακτόρων-, που σε κάθε ευκαιρία δαιμονοποιεί οτιδήποτε έχει σχέση με τον ελληνισμό. Οι ίδιοι αντλούν την ηθική νομιμοποίηση και στηρίζουν την αυτοκολακεία τους σε ξένα και αταίριαστα με τον τόπο ιδεολογήματα. Αποτελούν διαχρονικά μείζον εμπόδιο για την ανάπτυξη και την έφοδο προς το μέλλον.

Οποιο δάκτυλο δείχνει προς τη Σελήνη προσπαθούν να το κόψουν. Προσγειώνουν ανώμαλα τα πνεύματα των παιδιών σε μια αφελληνισμένη εκδοχή της πραγματικότητας μέσω ενός εγκληματικού εκπαιδευτικού συστήματος, που βασίζεται σε ρεπουσικές ντιρεκτίβες.

Φολκλόρ

Η αρχαία Ελλάδα, το Βυζάντιο, η ύστερη παράδοση είναι ανεκτά ως φολκλόρ. Ουδέποτε αντιμετωπίζονται ως βατήρες για το άλμα που οφείλουμε να κάνουμε στα χρόνια που έρχονται. Το όραμά τους είναι η υποτέλεια. Η μέθοδός τους είναι η απειλή και η εξαγορά. Ο τρόπος τους είναι βαρβαρικός. Η γλώσσα ελληνίζουσα και τα κελεύσματά της εχθρικά.

Από τον Στιβ Τζομπς συγκρατούν τα τηλέφωνα, όχι τις ιδέες του. Από το σύνολο της πλάσης επιλέγουν τη βαρεία ύλη. Απεύχονται και τρέμουν την ώρα και τη στιγμή που μια ομάδα Ελλήνων θα πατήσει πάνω στους ώμους των τιτάνων της σκέψης για να υψωθεί μέχρι το μελλοντικό στερέωμα, δημιουργώντας νέες τεχνολογίες, νέα μέσα, νέες φόρμες αρχέγονων ιδεών. Ούτε τεχνολογία θέλουν ούτε απόγευμα με τον Σωκράτη. Η νύχτα της υποτέλειας και ο ζόφος του νεο-οθωμανισμού τούς καλύπτουν απόλυτα και για πάντα.

Παναγιώτης Λιάκος

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ