Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Το αρχαίο κάλλος μέσα από το φακό

Επισκέπτεται τη χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια. Μόνος του ή με τους φοιτητές του. Πάντα πάνω του κουβαλά το εργαλείο της δουλειάς του, τον φωτογραφικό του φακό, με τον οποίο όλα αυτά τα έτη καταγράφει τους θησαυρούς των ελληνικών μουσείων και δη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), στις αίθουσες του οποίου έχει περάσει αμέτρητες ώρες. Ο καταξιωμένος Αμερικανός φωτογράφος Τζόσουα Γκάρικ έρχεται τον Σεπτέμβριο και πάλι στα μέρη μας. Αυτή τη φορά για τις ανάγκες μιας μεγάλης έκθεσής του, που θα λάβει χώρα στο «αγαπημένο του μουσείο», το Εθνικό Αρχαιολογικό. Ο τίτλος αυτής της ενδιαφέρουσας παρουσίασης, την επιμέλεια της οποίας έχει κάνει η Ιρις Κρητικού, είναι «Αποτυπώνοντας το αρχαίο κάλλος» και τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες από 70 λήψεις του Αμερικανού καλλιτέχνη θα πάρουν τις θέσεις τους στις προθήκες του μουσείου, φωτογραφίες που αποτελούν πρωτότυπες απεικονίσεις των εκθεμάτων του ΕΑΜ.

«Οταν πρωτοείδα τη δουλειά του, ενθουσιάστηκα» επισημαίνει στην «δημοκρατία» η κυρία Κρητικού. «Οι φωτογραφίες του διακρίνονται για το γεγονός ότι καταφέρνουν να εστιάζουν σε συχνά αθέατες λεπτομέρειες των αγαλμάτων».

Μια αρχαιοελληνική πλάτη, την οποία «αγκαλιάζουν» απαλά ελικοειδείς βόστρυχοι, μια προτομή με διαπεραστικό βλέμμα. Εικόνες που μπορεί να μην ιντριγκάρουν κάποιους κατά την περιήγησή τους στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου, ωστόσο, χάρη στον μαγικό φακό του Αμερικανού καλλιτέχνη, μεταμορφώνονται σε έργα τέχνης. Στόχος άλλωστε του Γκάρικ είναι να θέσει τις βάσεις ενός γόνιμου διαλόγου ανάμεσα στα δικά του έργα του και στα μόνιμα εκθέματα του ΕΑΜ.

Η έκθεση απαρτίζεται από τέσσερις θεματικές ενότητες, που φιλοξενούνται σε διαφορετικούς χώρους του μουσείου. Η μεν πρώτη έχει τίτλο «Επίσκεψη» και θα βρίσκεται στον μνημειακό προθάλαμο του μουσείου, η δεύτερη «Αναπνοή», στην Αίθουσα 21, η τρίτη τιτλοφορείται «Ο κήπος με τα αγάλματα» και θα τοποθετηθεί στο εσωτερικό αίθριο του πολιτιστικού ιδρύματος, ενώ η τελευταία, που ονομάζεται «Στιγμιότυπα», θα είναι στο Αναψυκτήριο του ΕΑΜ.

«Το ενδιαφέρον είναι πως είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιάσει ο κ. Γκάρικ τη δουλειά αυτή στην Ελλάδα» σημειώνει η κυρία Κρητικού. «Πρόσφατα βέβαια είχε δείξει μέρος των ελληνικών φωτογραφιών του στο Μουσείο του Ορλάντο, αλλά επρόκειτο για μια έκθεση με συνολικό περιεχόμενο και δεν ήταν εστιασμένη στα έργα του ΕΑΜ».

Οπως άλλωστε τονίζει και ο ίδιος, η παρουσίαση των συγκεκριμένων φωτογραφιών του τη δεδομένη χρονική στιγμή αποκτά και μια επιπλέον συμβολική διάσταση. Μέσω αυτών ο φιλέλληνας επιδιώκει να τονίσει τον πρωταρχικό ρόλο του ελληνικού κλασικού πολιτισμού, υπενθυμίζοντας σε όλους «τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα θα έχει πάντοτε τον πλούτο της Ιστορίας της για να τον μοιράζεται με τον υπόλοιπο κόσμο».

Τον σχεδιασμό της έκθεσης έχουν κάνει ο Μάριος Μουτσινάς με την Αναστασία Δάλμα, ενώ τον συντονισμό της έχει ο αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού και διευθυντής του Νομισματικού δρ Γεώργιος Κακαβάς.

Λάτρης της Ελλάδας

Φιλέλληνας ως… το κόκαλο, ο καταξιωμένος φωτογράφος είναι ο πρώτος Αμερικανός που θα παρουσιάσει δουλειά του στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Βαθύς λάτρης της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας και της φιλοσοφίας, ο κ. Γκάρικ ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, στις οποίες περιλαμβάνεται και ένα μεταπτυχιακό δίπλωμα στις Καλές Τέχνες από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Μάλιστα λόγω της μεγάλης του αγάπης για τις ελληνικές αρχαιότητες, ο φωτογράφος κατάφερε -πάντα με την άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων- να εισέλθει στον ιερό Ναό του Παρθενώνα και να τον απαθανατίσει κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης. Να σημειωθεί ότι, μετά τη λήξη της, η έκθεση θα μεταφερθεί στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης αλλά και στον χώρο του ελληνικού προξενείου.

Info: Η έκθεση φωτογραφίας του Τζόσουα Γκάρικ με τίτλο «Αποτυπώνοντας το αρχαίο κάλλος» εγκαινιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις 12 Σεπτεμβρίου. Θα διαρκέσει έως τις 8 Ιανουαρίου του 2014.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ