Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Το άσθμα ταλαιπωρεί 800.000 Ελληνες

Εκστρατεία της Πνευμονολογικής Εταιρείας για έγκαιρη διάγνωση

Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά

Πρόσεξε τα πνευμόνια σου… σαν τα μάτια σου» είναι το φετινό σύνθημα της εκστρατείας ενημέρωσης που διοργανώνει η Ομάδα Ασθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Ασθματος.

Η νόσος στη χώρα μας ταλαιπωρεί περισσότερους από 800.000 ασθενείς, όπως είπαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι ειδικοί της Ομάδας Ασθματος της ΕΠΕ, που αναλαμβάνουν δράση ενημέρωσης του κοινού για τη νόσο, ώστε να το εκπαιδεύσουν να αναγνωρίζει συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο συριγμός, ο βήχας, το βάρος στο στήθος και να επισκέπτεται άμεσα τον πνευμονολόγο για έγκαιρη διάγνωση και παροχή εξατομικευμένης θεραπείας. Να σημειωθεί ότι το 72% των ασθματικών παρακολουθείται από πνευμονολόγο, ενώ το ετήσιο κόστος διαχείρισης της νόσου ανά ασθενή είναι 2.200 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης, έχει δημιουργηθεί για το κοινό η ιστοσελίδα http://prosexetapnevmoniasou.gr, όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΠΕ Μιχάλης Τουμπής.

Επιπλέον, οι ασθενείς μπορούν να ενημερώνονται στον μοναδικό στην Ελλάδα επιστημονικό ιστότοπο www.myasthma.gr, που έχουν δημιουργήσει και το επιμελούνται μέλη, πνευμονολόγοι της Ομάδας Ασθματος της ΕΠΕ και όπου δημοσιεύονται τα πιο έγκυρα και πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα.

Στόχος της ΕΠΕ είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε και οι φορείς Υγείας να αντιληφθούν ότι η λήψη πρωτοβουλιών θα συμβάλει τόσο στην ανακούφιση των ασθενών όσο και του συστήματος Υγείας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ