Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Το.. χάπι end για την ψωρίαση 20 χρόνια μετά

Η πρώτη θεραπεία χωρίς παρενέργειες κυκλοφορεί με την έγκριση του ΕΟΦ

Η πρώτη θεραπεία σε χάπι για την ψωρίαση έπειτα από 20 χρόνια και η πρώτη από του στόματος θεραπεία, που λαμβάνει έγκριση για την ψωριασική αρθρίτιδα τα τελευταία 15 χρόνια, παρουσιάστηκε στο 25ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας (European Academy of Dermatology and Venereology – ΕΑDV 2016) που έγινε στη Βιένη από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την ουσία απρεμιλάστη που πρόσφατα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Φαρμάκων, τον ΕΟΦ και κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον περασμένο Μάρτιο.

Η καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών δρ Χριστίνα Αντωνίου, διοικήτρια του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», εξήγησε χαρακτηριστικά: «Καταρχάς έχουμε τα παραδοσιακά φάρμακα, που συχνά συνοδεύονταν από σοβαρές παρενέργειες, τα καινούργια, που είναι οι βιολογικοί παράγοντες και είναι ενέσιμα, και τα πιο καινούργια, που είναι μικρά μόρια, όπως η απρεμιλάστη, η οποία κυκλοφορεί σε μορφή χαπιού και αποτελεί το πιο πρόσφατο όπλο στη φαρμακευτική μας φαρέτρα. Επιπλέον γίνονται μελέτες, προκειμένου να πάρει έγκριση και για άλλα αυτοφλεγμονώδη νοσήματα, όπως η νόσος του Κρον».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νέο φάρμακο είναι φιλικό στον ασθενή, καθότι δεν είναι ενέσιμο, δεν είναι νεφροτοξικό, ηπατοτοξικό, δεν χρειάζεται εξετάσεις ρύθμισης ήπατος σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως άλλα φάρμακα, και δεν χάνει την αποτελεσματικότητά του στη χρόνια χρήση.

Να σημειωθεί ότι η ψωρίαση δεν είναι ψώρα, άρα δεν είναι μεταδοτική.

Οι βλάβες

Πρόκειται για μια νόσο με βαρύ σωματικό, ψυχολογικό, συναισθηματικό, κοινωνικό και οικονομικό φορτίο για τον ασθενή.

Οι βλάβες εμφανίζονται σε περιοχές κοντά στις αρθρώσεις (αγκώνες, γόνατα), στο τριχωτό της κεφαλής, ακόμη και στα γεννητικά όργανα και σχεδόν ένας στους τρεις ασθενείς μπορεί να αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα.

«Στην Ελλάδα πάσχουν περί τα 250.000 άτομα και υπάρχουν πολλοί ασθενείς που έχουν εισπράξει τον κοινωνικό αποκλεισμό σε χώρους όπως κομμωτήρια, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά» είπε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια» Τίνα Κουκοπούλου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ