Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021

Το χαράτσι εκτοξεύει τις εγγυήσεις της ΔΕΗ

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο καταβολής υψηλότερων εγγυήσεων θα βρεθούν οι πελάτες της ΔΕΗ που δεν πληρώνουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους, αν γίνει δεκτή σχετική πρόταση της εταιρίας προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η διοίκηση της ΔΕΗ, με αφορμή τη διαβούλευση για τον νέο κώδικα προμήθειας, προτείνει να επιτρέπεται στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνουν το ποσό που ζητούν ως εγγύηση σε όσους πελάτες είναι συστηματικά ασυνεπείς στις συμβατικές Σήμερα η εγγύηση ανέρχεται σε 0,56 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (για μονοφασικό ρεύμα), ενώ φτάνει τα 128 ευρώ ανά παροχή για τριφασικό.

Η εγγύηση δεν θα αυξάνεται μόνο για νέους πελάτες (π.χ. που φεύγουν από τη ΔΕΗ προς τρίτο προμηθευτή ή επιστρέφουν στη ΔΕΗ από ιδιώτη), αλλά και για υφιστάμενους πελάτες που καθυστερούν τις πληρωμές. Δηλαδή, ακόμα και αν έχουν καταβάλει την εγγύηση κατά την έναρξη της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον ποσό που μπορεί να φτάνει και το εξαπλάσιο του μηνιαίου λογαριασμού. Αν γίνουν δεκτές οι προτάσεις της διοίκησης, κινδυνεύουν με πρόσθετη εγγύηση και όσοι καταναλωτές δεν έχουν πληρώσει την έκτακτη εισφορά ακινήτων, το γνωστό χαράτσι που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ διά του Ευ. Βενιζέλου. Στην επιστολή του επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθ. Ζερβού προς τη ΡΑΕ αναφέρεται ότι η αυξημένη εγγύηση μπορεί να εφαρμόζεται σε τέσσερις περιπτώσεις: α) Εάν το ποσό που έχει καταβληθεί ως εγγύηση απέχει πολύ από το ύψος της πραγματικής κατανάλωσης, β) κάθε φορά που αποφασίζεται αύξηση των τιμολογίων, γ) στην περίπτωση που εκδίδεται για έναν πελάτη δεύτερη φορά εντολή διακοπής και δ) αν διαπιστωθεί παράνομη παρέμβαση στους μετρητές.

Χθες επίσης η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι δεν οφείλει ούτε ευρώ στον λειτουργό της αγοράς ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), στον διαχειριστή μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) και στη ΔΕΠΑ. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί πελατών σημείωσαν μείωση τον Απρίλιο, κυρίως επειδή αυξήθηκαν οι διακοπές ρεύματος σε κακοπληρωτές. Η είσπραξη από το έκτακτο τέλος ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) για τον Μάρτιο ανήλθε σε 205.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ