Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Το χωριάτικο κοτόπουλο στην πόλη

Στην Ελλάδα, που αναζητεί εναγωνίως τον δρόμο προς την παραγωγή και την αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων της, η περίπτωση της bioGReco δείχνει πώς μια καινοτόμα ιδέα, όταν εφαρμοστεί με μεράκι και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει στην επιτυχία.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τις ισχυρές παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής περιφέρειας.

Η bioGReco έφερε τα αγνά, χωριάτικα κοτόπουλα στο τραπέζι της οικογένειας της πόλης (διατίθενται στην ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ και σε επιλεγμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων). Το πατροπαράδοτο γευστικό προνόμιο των Ελλήνων της υπαίθρου έφτασε μέχρι τα αστικά κέντρα και κέρδισε τον καταναλωτή. Βεβαίως, για να γίνει αυτό, η βραβευμένη λακωνική εταιρία τηρεί για χρόνια, χωρίς εκπτώσεις, υψηλά ποιοτικά standards στη βιολογική πτηνοτροφία. Και ο καταναλωτής ξέρει να διακρίνει το αυθεντικό και το προτιμά.

Στα αγροκτήματα, στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις σφαγής – τυποποίησης και τις άλλες μονάδες της εταιρίας στη Λακωνία, η παράδοση συνδυάζεται με τα επιστημονικά δεδομένα και την αυστηρή πιστοποίηση ποιότητας.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την bioGReco και γενικά για τη βιολογική πτηνοτροφία μάς δίνει ο γεωπόνος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Χαράλαμπος Λύρας.

ΕΡ.: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη βιολογική πτηνοτροφία, που δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα;

ΑΠ.: Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2001. Η βιολογική πτηνοτροφία ουσιαστικά δεν υπήρχε στη Ελλάδα. Υπήρχε όμως στην περιοχή μας, στη Λακωνία, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια η χωρική παραδοσιακή πτηνοτροφία. Το χωριάτικο κοτόπουλο δεν ήταν όμως διαθέσιμο στο μεγαλύτερο μέρος του καταναλωτικού κοινού. Αποφασίσαμε λοιπόν να ξεκινήσουμε την παραγωγή αυτού του μοναδικού προϊόντος με έναν τρόπο που να συνδυάζει την επιστημονική γνώση και την αυστηρή πιστοποίηση ποιότητας με την παράδοση. Ετσι δημιουργήθηκε το βιολογικό κοτόπουλο bioGReco.

ΕΡ.: Ποιες προδιαγραφές πρέπει να πληρούνται, ώστε να μιλάμε για βιολογική πτηνοτροφία; Γίνονται συχνά έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές;

ΑΠ.: Οι προδιαγραφές που αφορούν την παραγωγή βιολογικών προϊόντων καθορίζονται σαφώς και λεπτομερώς από τους κανονισμούς 834/2007 και 889/2008 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι έλεγχοι γίνονται από διαπιστευμένους οργανισμούς και περιλαμβάνουν όλα τα στάδια της παραγωγής. Την παραγωγή των ζωοτροφών, τα πτηνοτροφεία, τις εγκαταστάσεις σφαγής και τυποποίησης, αλλά και τα σημεία πώλησης. H bioGReco ελέγχεται και πιστοποιείται από τον οργανισμό ΔΗΩ.

ΕΡ.: Θα θέλαμε συνοπτικά να μας αναφέρετε τις διαφορές της από τη συμβατική…

ΑΠ.: Τα βιολογικά κοτόπουλα βόσκουν ελεύθερα, καθημερινά σε ελεγχόμενα αγροκτήματα. Κινούνται και σκαλίζουν το χώμα. Στη διατροφή τους χρησιμοποιούνται αποκλειστικά πιστοποιημένες βιολογικές ζωοτροφές, ενώ απαγορεύεται η χρήση γενετικώς τροποποιημένων ζωοτροφών. Το μεγάλωμα γίνεται με φυσιολογικούς, αργούς ρυθμούς και η ηλικία σφαγής είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτή των συμβατικών. Απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών και αυξητικών παραγόντων. Αυτά είναι τα σημαντικότερα σημεία στα οποία διαφοροποιείται η βιολογική από τη συμβατική πτηνοτροφία.

ΕΡ.: Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις πωλήσεις βιολογικών κοτόπουλων, που είναι ακριβότερα από τα απλά;

ΑΠ.: Οι πωλήσεις των προϊόντων bioGReco δεν παρουσιάζουν σημαντική πτώση. Η οικονομική κρίση έχει κάνει τον καταναλωτή πιο απαιτητικό. Η σχέση κόστους και ποιότητας παίζει πρωταρχικό ρόλο στις επιλογές της διατροφής του. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν, πλέον, να τρώνε λιγότερο αλλά ποιοτικότερα.

ΕΡ.: Η bioGReco είναι στην κορυφή του χώρου στην Ελλάδα. Πού το αποδίδετε;

ΑΠ.: Η bioGReco ουσιαστικά είναι μια ομάδα παραγωγών. Παράγουμε μόνο βιολογικά κοτόπουλα. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτή είναι η αλήθεια μας. Οι μονάδες είναι επισκέψιμες και καθένας μπορεί να δει τον τρόπο παραγωγής οποιαδήποτε στιγμή. Η συνέπεια και το μεράκι μας αντικατοπτρίζονται στο προϊόν μας και γι’ αυτό μας εμπιστεύεται ο καταναλωτής.

ΕΡ.: Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι της εταιρίας;

ΑΠ.: Η bioGReco, εκτός από τα πτηνοτροφεία, διαθέτει ιδιόκτητες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις σφαγής – τυποποίησης, καθώς και εργοστάσιο παραγωγής βιολογικών ζωοτροφών. Επόμενο στόχο αποτελεί η δημιουργία μονάδας έτοιμων βιολογικών γευμάτων, με βάση το κρέας κοτόπουλου.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ