Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Το χρονικό ενός (καλά) προσχεδιασμένου εγκλήματος

Αποκάλυψη -σοκ στο βιβλίο του Μιχ. Ιγναντίου «Τρόικα – Ο δρόμος προς την καταστροφή». Το swap του Σημίτη και ο ρόλος του Γιώργου που «δεν είναι ο ευφυέστερος όλων»

Το βιβλίου του γνωστού δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, που με το «καλημέρα» προκάλεσε σάλο, έχει τον τίτλο «Τρόικα – Ο δρόμος προς την καταστροφή» (εκδόσεις Λιβάνη). Οι 543 σελίδες του, γεμάτες αποκαλύψεις και απόρρητα έγγραφα, μοιάζουν περισσότερο με «το χρονικό ενός προσχεδιασμένου εγκλήματος». Και αυτό γιατί όσα γράφει ο Ιγνατίου ξεσκεπάζουν με ντοκουμέντα-σοκ τα παιχνίδια που έπαιξαν Ελληνες (κυρίως πολιτικοί, με πρώτο και καλύτερο τον Γιώργο Παπανδρέου) αλλά και ξένοι εις βάρος του ελληνικού λαού. Οπως αποκαλύπτεται, στόχος τους ήταν όχι η διάσωση της Ελλάδας αλλά η διάσωση των τραπεζών (κυρίως γαλλικών και γερμανικών) και η εμπλοκή του ΔΝΤ στην ευρωζώνη. Μυστικές υπηρεσίες, πρεσβείες, κρυφές συναντήσεις στο εξωτερικό, σχέδια και προτάσεις που δεν υλοποιήθηκαν, αλλά και πολλές παγίδες εις βάρος της Ελλάδας αναφέρονται στις σελίδες του βιβλίου. Μοιραίος αποδεικνύεται ο ρόλος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που, όπως αποκαλύπτει ο γνωστός δημοσιογράφος, δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει στο αίτημα για ένα «ευρωπαϊκό light Μνημόνιο» που του προσφέρθηκε (γιατί ήθελε να φέρει το ΔΝΤ προφανώς), δεν ζήτησε «κούρεμα» του χρέους και με τις επιλογές του παρέδωσε τη χώρα στα νύχια των δανειστών και όσων έπαιζαν και παίζουν παιχνίδια εις βάρος της Ελλάδας. Οπως αναφέρει μάλιστα ο Ιγνατίου, με βάση όσα του εκμυστηρεύτηκε υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός αντιμετωπιζόταν ως «ένας άνθρωπος που οι συνομιλητές του ήξεραν πως δεν είναι ο ευφυέστερος όλων»…

* Η εποχή Σημίτη – Παπαντωνίου και Χαρδούβελη

Ολα ξεκίνησαν την εποχή Σημίτη. Το 2000 η Ελλάδα θεωρούνταν οικονομία υψηλών προοπτικών με εξαιρετική δυναμική. Η «χρυσόσκονη» της περιόδου του Χρηματιστηρίου, που αποδείχτηκε φούσκα και απάτη, οι ολυμπιακές προετοιμασίες, αλλά κυρίως η επικείμενη είσοδος στο ευρώ και η νομισματική σταθερότητα που αυτή θα διασφάλιζε προσέδιδαν στη χώρα τα χαρακτηριστικά ενός success story. Ηδη όμως από εκείνη την περίοδο της ευημερίας το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει για τις αναγκαίες προσαρμογές.

Κανένας Ελληνας πολιτικός εκείνη την περίοδο δεν έβλεπε τους κινδύνους που ορθώνονταν για τη χώρα και τις αυξημένες υποχρεώσεις που συνεπαγόταν η υιοθέτηση του ευρώ.
Πέρα από τις πλήρως άστοχες προβλέψεις τού τότε πρωθυπουργού, η άγνοια κινδύνου που χαρακτηρίζει την κυβέρνησή του προκύπτει και από άλλα γεγονότα. Το 2001 η κυβέρνηση Σημίτη σύναψε το περίφημο συναλλαγματικό swap μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Goldman Sachs. Αυτό που αργότερα ο Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε «απλή πράξη διαχείρισης δημόσιου χρέους», αλλά αποδείχτηκε μια πανάκριβη συναλλαγή για το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία ακόμη και σήμερα βαραίνει τον ελληνικό Προϋπολογισμό. Για να αποπληρώσει τα 2,8 δισ. ευρώ που δανείστηκε από την Goldman Sachs, η Ελλάδα σύναψε ξεχωριστή συμφωνία swaps που συνδεόταν με τις διακυμάνσεις των επιτοκίων. Λόγω όμως της πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων, η Ελλάδα βρέθηκε έως το 2005 -έτος που αναδιαρθρώθηκαν τα εν λόγω swaps- να χρωστά 5,1 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο από το αρχικό. Χαρακτηριστικό της άγνοιας που είχε η ελληνική κυβέρνηση για τα συγκεκριμένα αυτά δομημένα και σύνθετα προϊόντα είναι η μετέπειτα παραδοχή του τότε οικονομικού συμβούλου του Σημίτη και μετέπειτα υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ότι «τότε δεν είχαμε καταλάβει πόσο ακριβό ήταν αυτό το πράγμα».
Στη συνέχεια, αφού αναφέρεται στα σκάνδαλα, στα greek statistics και στο Χρηματιστήριο, ο Ιγνατίου τονίζει: «Δεν είναι λοιπόν δύσκολο να κατανοήσει κανείς ότι η μεγάλη “φούσκα” της ελληνικής οικονομίας δημιουργήθηκε και γιγαντώθηκε επί των κυβερνήσεων Σημίτη…»

*Το «όχι» στον Κώστα Καραμανλή
Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες τον Μάρτιο του 2009 μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Κώστας Καραμανλής ήξερε ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Καλεί όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για συνεννόηση στα «αυτονόητα». Στις 5 Μαρτίου ο Καραμανλής παίρνει τη μεγάλη απόφαση να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Δεν βρίσκουν σημείο επαφής, επειδή ο τελευταίος είχε μεθύσει από την προοπτική της νίκης στις επόμενες εκλογές. Η κατάκτηση της πρωθυπουργίας ήταν όνειρο ζωής τόσο για τον ίδιο όσο και για τη μητέρα του Μαργαρίτα. «Η χώρα χρειάζεται νέα κατεύθυνση, νέα κυβέρνηση» τόνισε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Ηταν ένα στρατηγικό λάθος του Παπανδρέου, ο οποίος απέρριψε ακόμα και τις εκκλήσεις της αμερικανικής πρεσβείας και δεν έδωσε χέρι βοηθείας στον τότε πρωθυπουργό.

*Η κωλοτούμπα

Στις 3 Ιουνίου του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου έδινε συνέντευξη στο TVXS και στον Στέλιο Κούλογλου. Μιλώντας για το ΔΝΤ, υποστήριζε: «Ιδιαίτερα το ΔΝΤ δεν έχει τη φήμη ούτε για την κοινωνική του δικαιοσύνη ούτε για την αποτελεσματικότητά του. Το να πηγαίνει σε χώρες αναπτυσσόμενες και να τους λέει “επειδή έχετε πολλά δάνεια, το πρώτο που θα κόψετε είναι π.χ. από την παιδεία”, αυτές είναι επίσημες πράξεις που ουσιαστικά κόβουν το μέλλον της χώρας».
Μερικούς μήνες μετά ο κ. Παπανδρέου παρακαλούσε τον Στρος Καν να τον σώσει, κάνοντας ακριβώς τα ανάποδα από αυτά που έλεγε ότι πίστευε.

* Ηξερε όλη την αλήθεια για την οικονομία

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο Γ. Προβόπουλος (διοικητής της ΤτΕ) στη Βουλή, είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πορεία του ελλείμματος από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2009, παρουσία του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και της Λούκας Κατσέλη. Το τι κατάλαβε ο μέλλων πρωθυπουργός είναι άλλο θέμα, αλλά σίγουρα οι συνεργάτες του που τον συνόδευαν δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι το καράβι ήταν πολύ κοντά να χτυπήσει στα βράχια… Στην προεκλογική περίοδο που ακολουθεί τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον διοικητή της ΤτΕ η Ν.Δ. προαναγγέλλει ότι θα λάβει δυσάρεστα μέτρα. Το ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως, τάζει παροχές που ξεπερνούν τα 15 δισ. ευρώ.

*Το «φούσκωμα» του ελλείμματος

Το υπουργείο Οικονομικών, όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, έκανε το μεγάλο λάθος. Συμπεριέλαβε όλες τις μη καταλογισθείσες υποχρεώσεις του κράτους σε λογαριασμούς του 2008 και του 2009, διογκώνοντας έτσι το δημοσιονομικό έλλειμμα με την αναγνώριση σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (ή 4 εκατοστιαίων μονάδων)! Ηταν η αρχή του τέλους.

Η πρόταση σωτηρίας (στη μυστική συνάντηση των πέντε στο γραφείο του Γιούνκερ) που απέρριψε ο Παπανδρέου

Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009 πέντε αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Eurogroup, της ΕΚΤ και της ελληνικής κυβέρνησης, συνοδευόμενοι από τους συνεργάτες τους, συγκεντρώθηκαν στο γραφείο του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου υπό πλήρη μυστικότητα και υπό τον απαράβατο όρο ότι δεν θα δημοσιοποιηθεί ποτέ η μυστική αυτή συνάντηση.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν ο οικοδεσπότης και οι φιλοξενούμενοί του έφτασαν στο δουκάτο από τη Φρανκφούρτη, τις Βρυξέλλες και την Αθήνα. Παρευρέθηκαν ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος.

«Για τη μυστική συνάντηση με ενημέρωσε», λέει ο Ιγνατίου, «δοκιμασμένη πηγή του Eurogroup, του οποίου προήδρευε τότε ο κ. Γιούνκερ, και την επιβεβαίωσε σε μένα ο κ. Παπακωνσταντίνου. Η πηγή του Eurogroup μου περιέγραψε τη μυστική συνάντηση και τους λόγους πραγματοποίησής της λέγοντας: “Επικρατούσε πολύ μεγάλη ανησυχία επειδή ο κ. Παπανδρέου λειτουργούσε ως η χώρα του να μην είχε κανένα πρόβλημα. Ετσι, αποφασίστηκε να γίνει η συνάντηση, να ξεκαθαριστεί το σκηνικό και να του στείλουν προειδοποίηση ότι ακολουθεί λάθος δρόμο. Ζητήθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Προβόπουλο να πάνε στο Λουξεμβούργο υπό καθεστώς μυστικότητας. Εμείς πήγαμε στο Λουξεμβούργο με το αυτοκίνητο του κ. Αλμούνια και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε κατά τη διαδρομή ένα έγγραφο χωρίς αποστολέα και παραλήπτη, που είχαμε ετοιμάσει μετά από μεγάλη μελέτη της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας. Βασικά επρόκειτο για τις επικεφαλίδες με κάποιες εισηγήσεις ενός μίνι Μνημονίου.

Η συνάντηση έγινε στο πρωθυπουργικό γραφείο και κράτησε περίπου τρεις ώρες. Ο κ. Γιούνκερ έδωσε στον κ. Παπακωνσταντίνου το κείμενο πέντε σελίδων που ετοίμασε η διεύθυνση DGECFIN και το οποίο δεν έφερε καμία σφραγίδα. Επικεφαλής της ομάδας που το συνέγραψε ήταν ο Κάρλος Μαρτίνεζ. Με δυο λόγια, ήταν ένα συμφωνημένο κείμενο από τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γερμανία και τη Γαλλία, και το οποίο πρόσφερε λύσεις και απέκλειε εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι το ΔΝΤ, που προέκυψε αργότερα. Ηταν ένα manual διαχείρισης και συνολικής αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης. Και πιστεύαμε πολύ σ’ αυτό, διότι, όπως σου είπα, ήταν αντικείμενο πολυήμερης μελέτης και είχε εγκριθεί από την Κομισιόν και την ΕΚΤ και είχαν ενημερωθεί οι Γερμανοί και οι Γάλλοι που συμφωνούσαν”».
Η πηγή του Eurogroup υπογράμμισε ότι, κατά την άποψη όλων των μελών της ομάδας, εκείνο το κείμενο ήταν η ανεπίσημη «χείρα βοηθείας» που αναζητούσε ο κ. Παπανδρέου και θα μετατρεπόταν σε επίσημη βοήθεια μόλις το αποδεχόταν ο Ελληνας πρωθυπουργός. Λέει σχετικά: «Ο κ. Προβόπουλος ήταν θετικότατος. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν θετικός. Αλλά δεν έπαιρναν αυτοί οι δύο τις αποφάσεις».

Ποτέ δεν ήρθε απάντηση

«Ωραία, το δίνετε στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών και στον Ελληνα κεντρικό τραπεζίτη. Και τι γίνεται μετά;» τον ρωτά ο Ιγνατίου;
«Οπως σου είπα», απαντά ο αξιωματούχος, «ήταν και οι δύο θετικοί. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μάς απάντησε ότι θα παραδώσει το κείμενο στον πρωθυπουργό, θα το μελετήσουμε, θα δούμε εάν οι αριθμοί έχουν λογική. Μας είπε ότι θα ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου να μας απαντήσει. Περιμέναμε 15 μέρες αλλά η απάντηση δεν ήρθε ποτέ. Μάλλον θα έλεγα πως μας απάντησε από το Ζάππειο όπου μοίρασε λεφτά. Οταν το ψάξαμε με τους ανθρώπους μας στην Αθήνα, πληροφορηθήκαμε ότι ο πρωθυπουργός δεν επέτρεψε στον υπουργό του να μας απαντήσει. Αρχικά τον άφησε εκτεθειμένο απέναντί μας, αλλά εμείς γνωρίζαμε μετά την αλήθεια. Πιστεύουμε ότι εκείνη την ημέρα χάθηκε η παρτίδα. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι η άρνηση απάντησης στο κείμενο του Λουξεμβούργου ήταν η αφετηρία του ναυαγίου της Ελλάδας. Πιστεύω ότι η χώρα σας έχασε μία μοναδική ευκαιρία και τολμώ να υποστηρίξω ότι ήταν η τελευταία ευκαιρία να αποφύγει την κρίση χωρίς περιπέτειες.
Προσωπικά πιστεύω ότι θα αποφεύγαμε όλα όσα ακολούθησαν, εάν γινόταν δεκτό το έγγραφο».

Αντίθετα, ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε να εντάξει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα με χειρότερους όρους, αρνούμενος παράλληλα την πρόταση του Στρος Καν να ζητήσει το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως αποκαλύπτεται σε εκθέσεις και έγγραφα. Το χειρότερο απ’ όλα, έδωσε χρόνο στους Γάλλους και τους Γερμανούς να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα (παρά τη δέσμευση της Μέρκελ και του Τρισέ) για να γλιτώσουν τις τράπεζές τους εις βάρος της Ελλάδας…

Ο επίλογος με 2+1 πρωθυπουργούς

Στον επίλογο του βιβλίου ο Ιγνατίου γράφει για τους τρεις πρωθυπουργούς που πρωταγωνίστησαν από το 1996 έως την πτώση του Παπανδρέου τα παρακάτω:
Για τον Κώστα Σημίτη: «Επεσε εντελώς έξω. Επί των ημερών του σπαταλήθηκε η μεγάλη ευκαιρία που προσφέρθηκε στη χώρα με την ένταξή της στην ΟΝΕ και τώρα η πατρίδα μας είναι στο πέμπτο έτος ενός στυγνού Μνημονίου, με τη χρεοκοπία να αποτελεί μόνιμη απειλή».
Για τον Κώστα Καραμανλή (που προβλέπει ότι, αν επιστρέψει στην ενεργό πολιτική, θα κερδίσει με άνεση τις εκλογές): «Παρέδωσε τη χώρα σε ανίκανους υπουργούς και, όταν αντιλήφθηκε τη θύελλα που ερχόταν, πήρε την ορθή απόφαση να λάβει μέτρα, τα οποία όμως δεν υλοποίησε ποτέ».
Για τον Γιώργο Παπανδρέου: «Είναι ο πιο μοιραίος των μοιραίων… Είναι ο ψευτογιατρός που με το νυστέρι του τρύπησε το γυαλιστερό τοίχωμα της κύστης και οδήγησε τον ασθενή -την Ελλάδα- στον θάνατο».

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ