Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Το «δικαίωμα» έγινε «βάρος»!

Τους ιδιοκτήτες στη φυλακή και τις περιουσίες τους στα κοράκια των πλειστηριασμών θα οδηγήσει η υπερφορολόγηση των ακινήτων σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, η οποία ζήτησε με επιστολή της άμεση παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΜΙΔΑ ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού για διάψευση των πληροφοριών που δημοσιεύονται περί επιβολής σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων δημευτικού χαρακτήρα ΦΑΠ με απόδοση 3 δισ. και εξοντωτικής φορολόγησης των μισθωμάτων των ανέργων και των υπερηλίκων χωρίς σύνταξη, επισημαίνοντας τους τεράστιους κινδύνους από τη διαφαινόμενη σαρωτική υπερφορολόγηση των ιδιοκτητών της χώρας.

Στην επιστολή τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η ιδιωτική ακίνητη περιουσία από «δικαίωμα» έχει πλέον καταστεί «βάρος», και μάλιστα ασήκωτο, και απαξιώνεται κάθε μέρα και περισσότερο, όχι μόνον από την κατάσταση της οικονομίας, αλλά κυρίως από τα συνεχή σαρωτικά φορολογικά μέτρα. Η απαξίωσή της όμως συμπαρασύρει σε απαξίωση και τη δημόσια περιουσία, που αποτελεί κτήμα ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Επιπλέον τονίζεται ότι τυχόν μεγάλη αστοχία στα έσοδα, εξαιτίας της αδυναμίας των ιδιοκτητών να ανταποκριθούν στις πολλαπλές φορολογίες, θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό αλλά και κοινωνικό βατερλό.

Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την επαναφορά του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), με την ευρύτερη δυνατή φορολογική βάση και τον χαμηλότερο δυνατό συντελεστή, ως τον μοναδικό τρόπο να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης των εσόδων από τη φορολογία κεφαλαίου. Οπως τονίζεται, κάθε συντελεστής που υπερβαίνει το 1 ο/οο (ένα τοις χιλίοις) έχει αμφίβολη εισπραξιμότητα, έστω και για μικρό διάστημα. Μόνη επιβεβλημένη εξαίρεση είναι κατά την άποψη της ΠΟΜΙΔΑ να μη βεβαιώνεται ποσό ΕΤΑΚ που δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ ανά φορολογούμενο, οπότε δημιουργείται ένα οικογενειακό de facto «αφορολόγητο» ύψους 100.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία εισοδήματος, κατά την ΠΟΜΙΔΑ, αυτοτελής φορολόγηση των μισθωμάτων από το πρώτο ευρώ, της τάξης το πολύ του 20%, θα μπορούσε να ισχύσει μόνον ως προαιρετική επιλογή των φορολογουμένων που θα προκαταβάλουν τοις μετρητοίς ολόκληρο τον φόρο εντός του Ιανουαρίου του επομένου έτους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ