Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Το δικαστήριο της Χάγης απέρριψε τις προσφυγές Κροατίας-Σερβίας για γενοκτονία

Απορρίφθηκαν οι αμοιβαίες προσφυγές – Δεν διαπράχθηκε γενοκτονία, αποφάνθηκε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) στη Χάγη απέρριψε σήμερα, στο σύνολό τους, την προσφυγή της Κροατίας σε βάρος της Σερβίας για γενοκτονία και την αντιπροσφυγή της Σερβίας σε βάρος τη Κροατίας.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Κροατία δεν απέδειξε ότι ο Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός Στρατός (JNA) και οι σερβικές δυνάμεις στο έδαφός της διέπραξαν γενοκτονία, καθώς και ότι η Σερβία δεν απέδειξε ότι τη διάπραξη γενοκτονίας, ούτε την πρόθεση γενοκτονίας την περίοδο πριν και μετά την στρατιωτική επιχείρηση “Καταιγίδα” στη διάρκεια του πολέμου στην Κροατία.

“Η Κροατία δεν απέδειξε τον ισχυρισμό ότι υπήρξε συνωμοσία για διάπραξη γενοκτονίας. Η προσφυγή της Κροατίας απορρίπτεται στο σύνολό της” αναφέρεται στην ετυμηγορία που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Πέτερ Τόμκα.

Στο τμήμα της ετυμηγορίας που αφορά την προσφυγή της Σερβίας σε βάρος της Κροατίας, ο πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι “δεν αποδεικνύεται ότι διαπράχθηκε γενοκτονία σε βάρος του σερβικού πληθυσμού της Κροατίας την περίοδο πριν και μετά την επιχείρηση “Καταιγίδα”.

“Η Κροατία δεν μπορεί να κηρυχθεί ένοχη για σχέδιο διάπραξης γενοκτονίας” είπε κ. Τόμκα.

“Η αντιπροσφυγή της Σερβίας πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό της” πρόσθεσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου.

Οι Τ. Νίκολις, Α. Βούτσιτς και Μ. Ντόντικ παρακολούθησαν μαζί την απευθείας τηλεοπτική μετάδοση από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ)

Ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ παρακολούθησαν μαζί, από το Βελιγράδι, την απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) για την προσφυγή της Κροατίας σε βάρος της Σερβίας για γενοκτονία και της αντιπροσφυγής της Σερβίας σε βάρος της Κροατίας.

Οι κ.κ. Νίκολιτς, Βούτσιτς και Ντόντικ, όπως ανακοινώθηκε από την υπηρεσία ενημέρωσης του προέδρου της Σερβίας, παρακολούθησαν την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, στην έδρα της προεδρίας της Σερβίας και στη συνέχεια ο Τόμισλαβ Νίκολιτς θα κάνει δηλώσεις εκ μέρους των τριών.

Πηγή Huffinghton Post

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ