Πέμπτη, 22 Απρ 2021

Το Δημόσιο μας χρωστάει 216.550.000 €»

Η καθυστέρηση στην έκδοση κανονιστικών αποφάσεων και το υψηλό ενεργειακό κόστος, το οποίο διογκώνεται περαιτέρω μέσω της φορολογίας, απειλεί τις μεγάλες ενεργοβόρες και εξαγωγικές βιομηχανίες, υποστήριξε χθες ο Ευάγγ. Μυτιληναίος, επικεφαλής του φερώνυμου ομίλου. Με αφορμή τη νέα συμπληρωματική έρευνα που διέταξε χθες ο εισαγγελέας Εφετών Γρ. Πεπόνης για παλαιές οφειλές της Αλουμίνιον προς τη ΔΕΗ και την οικονομική σχέση με τη ΔΕΠΑ, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι ο όμιλος δεν έχει εκκρεμείς οφειλές από το παρελθόν και ότι εξυπηρετεί τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Η τιμολόγηση της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ έχει παραπεμφθεί στη διαιτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) με συμφωνία των δύο πλευρών, αλλά η απόφαση έχει καθυστερήσει. Η Αλουμίνιον πρόκειται να ζητήσει σήμερα από τη ΡΑΕ, και ώσπου να εκδοθεί η συγκεκριμένη απόφαση, να ορίσει προσωρινή τιμή ανά μεγαβατώρα, με την οποία θα πληρώνεται η ΔΕΗ.

Ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε χθες ότι η Αλουμίνιον επιβαρύνεται με πολύ υψηλά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Τον προηγούμενο μήνα, η ηλεκτρική ενέργεια που κατανάλωσε η μονάδα τιμολογήθηκε με 82 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αντί 65 ευρώ που πληρώνουν οι υπόλοιπες ελληνικές βιομηχανίες και 28,85 ευρώ για τις ανταγωνιστικές βιομηχανίες αλουμινίου διεθνώς.

Ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι το Δημόσιο οφείλει στον όμιλο Μυτιληναίος περί τα 216.550.000 ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν επιστροφή ΦΠΑ. «Ετσι τιμωρούνται οι εξαγωγικές επιχειρήσεις όπως η Αλουμίνιον» είπε ο Ευάγγ. Μυτιληναίος. Στα 90.000.000 ευρώ υπολογίζονται οι οφειλές του ΔΕΣΜΗΕ (μέχρι πρόσφατα διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας). Την ίδια στιγμή, κατά τον ίδιο, η ΔΕΗ διεκδικεί περί τα 58.000.000 ευρώ (πρόκειται για ποσά που δέχεται να πληρώσει η Αλουμίνιον και πρόσθετες χρεώσεις που βρίσκονται υπό διαιτησία), ενώ οι οφειλές προς τη ΔΕΠΑ φτάνουν τα 65.000.000 ευρώ.

Για το πρόστιμο της Ε.Ε. που αφορούσε τη μονάδα συμπαραγωγής (δεν λειτουργεί, γιατί εκκρεμεί η υπογραφή του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη), ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει στείλει επιστολή στην Κομισιόν. Στην επιστολή τονίζεται ότι με κυβερνητική ευθύνη δεν έχει αδειοδοτηθεί η μονάδα.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ