Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

Το ΔΝΤ αναζητά νέο τρόπο δανεισμού των χωρών με χρέη

Νέο τρόπο δανεισμού για τις χρεωμένες χώρες ψάχνει να βρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως επισημαίνεται σε σχετική εσωτερική αναφορά που βγήκε στη δημοσιότητα. Βασικό σημείο της νέας πρότασης για παροχή μεγάλου δανείου σε κάποια χώρα από το ΔΝΤ φαίνεται να είναι η αναγκαιότητα για εξασφάλιση βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό πρακτικά μπορεί να σημαίνει ακόμη και «κούρεμα» χρέους πριν από την έγκριση ενός δανείου. Στην πρόταση μελετώνται οι μέθοδοι με τις οποίες θα αντιμετωπίζονται οι ιδιώτες ομολογιούχοι όταν τίθενται σε εφαρμογή προγράμματα διάσωσης, ενώ σημειώνεται ότι πρόκειται για μια προσπάθεια «να μειωθεί το κόστος της επίλυσης κρίσεων για τους πιστωτές και τους οφειλέτες». Στην έκθεση του Ταμείου αναφέρεται ότι, μεταξύ άλλων, μελετήθηκαν και οι περιπτώσεις που μια χώρα-μέλος του ΔΝΤ έχει απολέσει την πρόσβαση στην αγορά και το χρέος της εκτιμάται να είναι βιώσιμο, αλλά όχι με μεγάλη πιθανότητα.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προσπαθεί να αντλήσει διδάγματα από τα προγράμματα διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, και ιδίως της Ελλάδας, η οποία το 2012 προχώρησε στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην Ιστορία» τονίζεται σε άρθρο στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg με αφορμή τη αναφορά του ΔΝΤ. Το πρακτορείο τονίζει ακόμη ότι «το ΔΝΤ εξετάζει τη δημιουργία ενός νέου τρόπου δανεισμού για τις υπερχρεωμένες χώρες και την κατάργηση της εξαίρεσης στους υπάρχοντες κανόνες δανεισμού, η οποία επέτρεψε τον δανεισμό της Ελλάδας το 2010 χωρίς να προηγηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους της».

Στο μεταξύ, σε άλλο δημοσίευμα στο Bloomberg αναφέρεται ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, όταν ερωτήθηκε εάν το Ταμείο θα πρέπει να αναθεωρήσει το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε ότι «το ΔΝΤ υπήρξε πολύ ανοιχτό και ειλικρινές ως προς την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και έχει ήδη ενσωματώσει τα διδάγματα αυτά στο νέο πακέτο διάσωσης». Ο κ. Ράις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τέλος, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «δεν υπάρχει καμία απολογία σε ό,τι είπα».

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ