Σάββατο, 6 Μαρτίου 2021

Το ΔΝΤ απαιτεί (με… πάθος) μισθούς σε επίπεδα Ινδίας

Σε μισθούς και συντάξεις Ινδίας ή χώρας της Ασίας πρέπει να πάει η Ελλάδα, προκειμένου να γίνει η οικονομία της ανταγωνιστική. Οι διαρθρωτικές αλλαγές είτε δεν επιχειρήθηκαν είτε έχουν αποτύχει και η μοναδική λύση είναι η επέλαση στους μισθούς…

Γίνεται λόγος και για περικοπές, οι οποίες θα επικεντρωθούν στον τομέα των δημοσίων δαπανών, στη συγχώνευση δημοσίων οργανισμών και στις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Οι αναφορές αυτές περιέχονται στην έκθεση-δηλητήριο του Πολ Τόμσεν, του στελέχους του ΔΝΤ στην τρόικα, η οποία αύριο θα διαβαστεί στο Ταμείο εν όψει της έγκρισης της συμμετοχής με 29 δισ. ευρώ στο νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

Η έκθεση καλωσορίζει την «αφοσίωση» των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα, με αυστηρότερο έλεγχο από τους δανειστές.

Το ΔΝΤ είναι ολοφάνερο ότι δεν πιστεύει στην υλοποίηση του προγράμματος, και ήδη μελετά επέκταση της βοήθειας και πέραν του 2015, όπως ξέφυγε προχθές του Ευ. Βενιζέλου.

Χαρακτηριστικό στοιχείο, που μαρτυρεί περί του προηγουμένου, είναι ότι για τις αποκρατικοποιήσεις το ΔΝΤ μεταφέρει τον στόχο είσπραξης των 50 δισ. ευρώ από το 2015 στο 2022.

Η έκθεση, αν και προσπαθεί να ισορροπήσει τα πράγματα, είναι δηλητηριώδης, καθώς προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια μεγάλη εσωτερική υποτίμηση. Τούτο σημαίνει νέα μείωση όλων των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, με κύριο στόχο να πέσουν οι τιμές.

Το άνοιγμα των αγορών για να μειωθούν οι τιμές απέτυχε, σημειώνει ο κ. Τόμσεν και προτείνει ως λύση τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων, ώστε οι τιμές να πέσουν εκ της αδυναμίας των Ελλήνων να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες.

Για τις εξελίξεις αυτές προϊδέασε η «κυριακάτικη δημοκρατία», η οποία σημείωνε μεταξύ άλλων:

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, διαμηνύει στην Ελλάδα (με τον αέρα του επικυρίαρχου) ότι γύρω στον Ιούνιο θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ύψους 6 δισ. ευρώ (μέχρι τώρα ξέραμε ότι τα μέτρα του Ιουνίου θα είναι μόνο 3 δισ. ευρώ…) ώστε να δημιουργηθεί μαξιλάρι ασφαλείας και να μην τεθούν σε κίνδυνο οι στόχοι της τρόικας, για τον Προϋπολογισμό του 2012. Ειρήσθω εν παρόδω, λίγες ημέρες νωρίτερα ψηφίστηκε από τη Βουλή το «πρώτο» πακέτο νέων μέτρων του 2012 ύψους 3,2 δισ. ευρώ».

Το ΔΝΤ επιδαψιλεύει και κολακείες στην Ελλάδα λέγοντας ότι παρά τις δυσκολίες το νέο πρόγραμμα αποτελεί «τολμηρό βήμα» προς τη σωστή κατεύθυνση.

Οι δόσεις

Χθες έγινε από το αρμόδια όργανα της Ε.Ε. η οριστική έγκριση του δανείου των 130 δισ. ευρώ, οι δόσεις του οποίου θα είναι μηνιαίες και συνδυασμένες με κινεζικά μαρτύρια και διαρκείς εξετάσεις.

Το χρονοδιάγραμμα των δόσεων του νέου προγράμματος προβλέπει την εκταμίευση 75,6 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου. Από αυτά 6,9 δισ. ευρώ θα καλύψουν το έλλειμμα, 1 δισ. ευρώ άλλες ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου, 4,8 δισ. ευρώ λήξεις ομολόγων, 29,5 δισ. ευρώ θα πάνε στο PSI και 15 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συνολικά, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχουν προβλεφθεί 48,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν σε τρεις δόσεις (15 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου, 10 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο και 23,8 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο). Τα χρήματα αυτά θα δοθούν υπό μορφή ομολόγων.

Για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, 1,3 δισ. ευρώ θα δοθεί το τρίτο τρίμηνο του 2012 και 2,7 δισ. ευρώ το τέταρτο του 2012. Και άλλα 3,2 δισ. θα δοθούν με δόσεις ανά τρίμηνο το 2013.

Σκληρούς όρους για την εκταμίευση των δόσεων θέτει η Ε.Ε., η οποία διευκρινίζει ότι οι δόσεις θα δίνονται εφόσον γίνονται τα συμπεφωνημένα. Η Κομισιόν προτείνει καρατόμηση φοροαπαλλαγών, κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και περαιτέρω μειώσεις των κρατικών δαπανών με ένα πρόγραμμα μαμούθ της τάξης των 11 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να παρουσιάσει έως το τέλος Μαρτίου όλα τα μέτρα που θα εμπεριέχονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Ιουνίου από τη νέα κυβέρνηση.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ