Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Το ΔΝΤ «πρόσφερε» την επιμήκυνση από τον Μάρτιο, αλλά Παπαδήμος – Βενιζέλος είπαν όχι

Η επιμήκυνση του χρόνου του Μνημονίου, για την οποία τώρα παρακαλάμε την τρόικα, μας είχε προσφερθεί από το ΔΝΤ τον περασμένο Μάρτιο και εμείς δεν την αποδεχτήκαμε. Οπως αποκαλύπτει έκθεση του ΔΝΤ που συντάχθηκε στις 9 Μαρτίου 2012 ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν αρνηθεί την επέκταση του Μνημονίου, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξιοπιστία της Ελλάδα στις διεθνείς αγορές.

Η ιστορία μοιάζει τρελή, αλλά όμως είναι απόλυτα αληθινή και δείχνει τα πολλά παιχνίδια που παίχτηκαν εις βάρος της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου, όταν «διαπραγματευόταν» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το χρονικό εύρος της απαιτούμενης δημοσιονομικής προσαρμογής, επέμενε ότι δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του 2014! Αντιθέτως, η πλευρά του ΔΝΤ ήταν αυτή που υποστήριζε ότι δεν επαρκεί το χρονικό διάστημα έως το 2014 και ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος!

Η απίστευτη αυτή εξέλιξη αποκαλύπτεται από το ίδιο το ΔΝΤ στην έκθεση αξιολόγησης που συνέταξε ο Π. Τόμσεν, ο οποίος είναι ο επικεφαλής των κλιμακίων του διεθνούς οργανισμού που εποπτεύουν την Ελλάδα και ο οποίος μετείχε στις συζητήσεις με τον τότε υπουργό Οικονομικών.

Στη σελίδα 18 της έκθεσης του ΔΝΤ αποκαλύπτεται συγκεκριμένα ότι:

α) Η αποστολή του ΔΝΤ κατά τις διαπραγματεύσεις της με την ελληνική πλευρά (δηλαδή με τον κ. Βενιζέλο) επέμενε και υποστήριζε ότι «οι επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση από την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και οι ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη απαιτούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προσαρμογής (επιτρέποντας έτσι επίσης μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική στο εγγύς μέλλον)»!

β) Η ελληνική πλευρά, την οποία εκπροσωπούσε ο κ. Βενιζέλος, υποστήριζε, αντιθέτως, ότι «η παράταση της πορείας προσαρμογής μετά το 2014 θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας και, δεδομένης της αντίδρασης των Ευρωπαίων εταίρων, εξέφραζε την ανησυχία της ότι μια τέτοια επιλογή θα μπορούσε να εκληφθεί ως έλλειψη δέσμευσης για την επίτευξη των στόχων της Σταθερότητας και της Ανάπτυξης»!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ