Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Το δράμα της Αρετής που έγινε καθαρίστρια μέσα στις φυλακές

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Διατηρώντας μία διακριτική στάση, η Αρετή Τσοχατζοπούλου βρίσκεται εδώ και επτά μήνες προφυλακισμένη στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, κατηγορούμενη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, όσον αφορά την υπόθεση της παράνομης απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων του πατέρα της.

Από τις λίγες φορές που η 48χρονη κόρη του Ακη Τσοχατζόπουλου και της Γκούντρουν Μολντενχάουερ έχει τοποθετηθεί δημοσίως τους τελευταίους μήνες για την υπόθεση ήταν το καλοκαίρι, όταν με δήλωσή της στον ανακριτή εμφανιζόταν πρόθυμη να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο όλα τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην κατοχή της με χρήματα του πατέρα της, εφόσον «κρισιολογηθεί ότι προέρχονται εξ εγκληματικής δραστηριότητάς του». Και την προηγούμενη εβδομάδα που μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου κάλεσε τον πατέρα της να σπάσει τη σιωπή του και να μην ανέβει μόνος του το πολιτικό «ικρίωμα». Ωστόσο, αυτή η έκκλησή της δεν βρήκε καμία ανταπόκριση! Ο πρώην υπουργός τής διαμήνυσε ότι δεν δέχεται «υποδείξεις» και κράτησε για μία ακόμα φορά κλειστά τα χαρτιά του, αρκούμενος να ζητήσει από τον ανακριτή την αποφυλάκιση -μόνο- της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη. Για την κόρη του ούτε λέξη! Κι ας έχει κι εκείνη αφήσει μόνα τους τρία ανήλικα παιδιά (ηλικίας 13, πέντε και τεσσάρων ετών) που μεγάλωνε μόνη της μέχρι την προφυλάκισή της, τα οποία σήμερα φροντίζει μια οικιακή βοηθός, καθώς η μητέρα της Γκούντρουν Μολντενχάουερ (η οποία απολογείται αύριο για την υπόθεση) φέρεται, σύμφωνα με το περιβάλλον της, να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Οπως λέει χαρακτηριστικά ο συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος στην «κυριακάτικη δημοκρατία», πρόκειται για μία «οικογενειακή τραγωδία», η οποία, ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει μείνει εκτός δημοσιότητας.

Παρά τη δύσκολη θέση που βρίσκεται η κόρη του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας, φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να προσπαθεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον των φυλακών. Αντιμετωπίζει τη σημερινή της πραγματικότητα σαν μια εφιαλτική «παρένθεση» στη ζωή της που σύντομα θα κλείσει και «σπρώχνει» τον χρόνο της εντός των τειχών, προσπαθώντας να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης της ίδιας και των συγκρατουμένων της: Καθαρίζοντας δηλαδή τους χώρους και ζωγραφίζοντας γκράφιτι στους τοίχους. Οπως είχε γίνει γνωστό πριν από καιρό, με αφορμή την απόδραση της πρώην μπασκετμπολίστριας Ολια Κίρκοβιτς από τις φυλακές Κορυδαλλού, οι δύο γυναίκες έβαφαν και ζωγράφιζαν μαζί, με στόχο να δώσουν μία ευχάριστη νότα στους μουντούς τοίχους των φυλακών.

Για την πρωτότοκη κόρη του Ακη Τσοχατζόπουλου, η οποία γεννήθηκε στο Μόναχο και μέχρι να μπει φυλακή εργαζόταν ως αρχιτέκτων μηχανικός, είναι πλέον παρελθόν οι μέρες που περνούσε μοιράζοντας τον χρόνο της ανάμεσα στη Γερμανία (όπου έζησε για πάνω από μία δεκαετία και μέχρι το 1994), την Ελλάδα και τις Βρυξέλλες, όπου το 1997 και 1998 είχε εργαστεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ειδικός συνεργάτης για θέματα, μεταξύ άλλων, ατόμων με ειδικές ανάγκες ή όταν διατελούσε πρόεδρος του ΠΙΚΠΑ Βούλας (2003-2006).

Πάντως, παρά το ρήγμα στη σχέση της με τον Ακη Τσοχατζόπουλο, η ίδια έχει δηλώσει στο απολογητικό της υπόμνημα, σκιαγραφώντας τη σχέση τους, ότι τον «αγαπά ειλικρινώς». «Οι προσωπικές επιλογές του με έφεραν, δυστυχώς, αντιμέτωπη με τη νέα σύντροφό του και μου αποστέρησαν από πολύ νωρίς την καθημερινή επαφή μαζί του. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι και μετά την οριστική επιστροφή μου στην Ελλάδα, τη γέννηση των τριών τέκνων μου και καθ’ όλο το χρονικό διάστημα έως και σήμερον, οι κοινές μας εμφανίσεις είναι ανύπαρκτες και η προσωπική μας επικοινωνία έως ελάχιστη, δυναμιτιζόταν αυτή καθημερινά από την ένταση στις σχέσεις μεταξύ των γονιών μου».

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει απαγγελθεί σε βάρος της, οι αγορές ακινήτων της στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι και στην οδό Κεφαλληνίας στην Κυψέλη ήταν «εικονικές» και προήλθαν από χρήματα που έλαβε ο πατέρας της ως «ωφελήματα» για τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων για την προμήθεια των υποβρυχίων και των «TOR-M1». Από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι και σήμερα η Αρετή Τσοχατζοπούλου αρνείται την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αφορά τις αγορές ακινήτων και υποστηρίζει ότι «ουδεμία μαρτυρική κατάθεση, ουδέν έγγραφο ή άλλο νόμιμο και αληθές αποδεικτικό μέσο περιλαμβάνεται στη δικογραφία, από το οποίο να αποδεικνύεται η προσωπική εμπλοκή μου σε οιοδήποτε ”ύποπτη” τραπεζική κίνηση ή / και διαχείριση / συμμετοχή / ανάμειξη στις εταιρίες TORCASO, BLUE BELL, NOBILIS, που αποτέλεσαν αντικείμενο της πολυετούς έρευνας και όταν αποδεικνύεται ότι εκ της ιδιοσυγκρασίας, θέσεώς μου, αυτόνομης επαγγελματικής πορείας μου και της διαταραγμένης οικογενειακής σχέσης μου με τον κατηγορούμενο πατέρα μου, Απόστολο-Αθανάσιο Τσοχατζόπουλο, ουδεμία σχέση, ανάμειξη ή έστω γνώση είχα ή θα μπορούσα να έχω τόσο με την υποτιθέμενη παραβατική συμπεριφορά του πατρός μου κατά την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων του, όσο και με την καθημερινή διαβίωση και βιοπορισμό του».

Αύριο η απολογία της Γκούντρουν για τα εμβάσματα

Αύριο το πρωί θα προσέλθουν να απολογηθούν -εκτός απροόπτου- για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή η Γκούντρουν Μολντενάουερ – Τσοχατζοπούλου και ο πρώην γενικός γραμματέας εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Γιάννης Σμπώκος.

Στην πρώην σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου αποδίδεται το βαρύτατο αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος λόγω της ύπαρξης δύο εμβασμάτων της, συνολικής αξίας 50.000 ευρώ προς την ιταλική εταιρία SDG SrI το 2008. H εταιρία, ιδιοκτησίας του προφυλακισμένου για την υπόθεση επιχειρηματία Γιώργου Σαχπατζίδη, κατά τις δικαστικές αρχές φέρεται να συνδέεται στην πραγματικότητα με τον Ακη Τσοχατζόπουλο. Επιβαρυντική ήταν ωστόσο για την Γκούντρουν Μολντενάουερ – Τσοχατζοπούλου και η συμπληρωματική απολογία του Νίκου Ζήγρα, πρώτου εξαδέλφου του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος ανέφερε αφενός ότι τα γνώριζε όλα από τον πρώην άντρα της και αφετέρου ότι πήρε σε βαλίτσες στο εξωτερικό 500.000 δολάρια για να του δώσει το διαζύγιο. Μετά την απολογία της, στο γραφείο του ανακριτή θα προσέλθει ο Γιάννης Σμπώκος για να απολογηθεί για την υπόθεση, ο οποίος παραμένει κρατούμενος στη ΓΑΔΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «Oruc Reis» θα εισβάλει (τώρα και) στα χωρικά μας ύδατα!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι και απειλούν (με τη νέα NAVTEX) να κάνουν έρευνες στα 5,8 ναυτικά μίλιαΗ Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Είναι...

Αλλαγές στις πανελλαδικές λόγω Covid

Δεν θα ισχύσει φέτος η οριζόντια βάση εισαγωγής. Τέλος Νοεμβρίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για την ΤριτοβάθμιαΆγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξουν τα...

Τι προτείνουν οι «σοφοί» για φορολογία, Ασφαλιστικό και… εργασιακά

Οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη κατανέμονται σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων, προτείνει:ΦορολογίαΚατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την κατάργηση μόνο για...

Φέρνουν αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τα 32 δισ. της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή Πισσαρίδη για να περάσει τη σκληρή ατζέντα τηςΜπροστάρη τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη βάζει η κυβέρνηση για να περάσει...

Θεσσαλονίκη: Όταν αδειάζει κλίνη ΜΕΘ, γεμίζει σε δύο λεπτά

Δεν υπάρχουν πλέον άδειες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και, εάν αδειάσει ένα κρεβάτι, γεμίζει σε δύο λεπτά, ενώ οι αστοχίες του ανέτοιμου για την πανδημία...