Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

Tο EFSF αποφασίζει για το χρέος της Ελλάδας

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Στην αποσαφήνιση ότι η μη πληρωμή του ΔΝΤ από την Ελλάδα θα συνιστούσε περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων για ορισμένα δάνεια του EFSF προχώρησε σήμερα το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο EFSF αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση πως λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι το ΔΝΤ έλαβε αίτημα χθες από τις ελληνικές αρχές για την επέκταση της υποχρέωσης αποπληρωμής από την Ελλάδα των δόσεων οι οποίες κατέστησαν απαιτητές χθες.

«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ προτίθεται να εξετάσει το αίτημα αυτό εν ευθέτω χρόνω» σημειώνει σχετικά.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του EFSF, ο διευθύνων σύμβουλος του EFSF,
Κλάους Ρέγκλινγκ οφείλει να ενημερώσει τον πρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σήμερα για την μη πληρωμή και να προτείνει μία από τις ακόλουθες τρεις επιλογές:

Την επιτάχυνση του δανείου: αυτό σημαίνει ότι το EFSF ακυρώνει τη σύμβαση δανείου και ζητά την άμεση εξόφληση του κεφαλαίου και των τόκων.
Την παραίτηση από δικαιώματα: αυτό σημαίνει ότι το EFSF παραιτείται αμετάκλητα από το δικαίωμα και τα μέσα αντιμετώπισης της αθέτησης πληρωμής στο πλαίσιο του δανείου για τη συγκεκριμένη μη πληρωμή.
Επιφύλαξη δικαιωμάτων: αυτό σημαίνει ότι το EFSF δεν επιταχύνει το δάνειο ούτε παραιτείται του δικαιώματός του να το κάνει, αλλά αντ’ αυτού διατηρεί το δικαίωμα να ενεργεί σε μεταγενέστερο στάδιο.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ο EFSF θα συντονίσει τα επόμενα βήματά του πολύ στενά με την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ.

«Η ελληνική αθέτηση δεν έχει καμία επίδραση στην ικανότητα του EFSF να αποπληρώσει τους ομολογιούχους του» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Πηγή:in.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα… ξεπουλάει όλα για να διατηρήσει την υπουργική καρέκλα!

Σε ένα κρεσέντο εθνικής αισχρότητας ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε προδότες όσους προσπάθησαν είτε να παρελάσουν είτε να καταθέσουν στεφάνι για τους νεκρούς...

Δωρεάν σεμινάριο από το Μαζί για το Παιδί «Οριοθέτηση στην οικογενειακή ζωή»

Το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους του Μαζί για το Παιδί διοργανώνει μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς...

Ηχηρό «όχι» με αυτοσχέδιες παρελάσεις σε όλη τη χώρα

Οι Έλληνες δεν έσκυψαν το κεφάλι στις κυβερνητικές απαγορεύσεις και τίμησαν τον αγώνα του 1940 Με υψηλό πατριωτικό φρόνημα και πηγαίνοντας κόντρα στο κυβερνητικό αφήγημα...

Πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε 3.000 καταστήματα ΟΠΑΠ – Εύκολες, γρήγορες και ανέπαφες συναλλαγές

Διπλό ραντεβού με την εφορία έχουν αυτό τον μήνα οι φορολογούμενοι. Έως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου καλούνται να πληρώσουν την τέταρτη δόση του φόρου...

Τέλος χρόνου για το «Γέφυρα», περιορισμένο το ενδιαφέρον

Στην κυβέρνηση περίμεναν πάνω από 230.000 αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει 150.000. Οι δικαιούχοι θα λάβουν επιδότηση 9 μηνών Aντίστροφα μετρούν οι μέρες για τη λήξη...