Σάββατο, 10 Απρίλιος 2021

Το… έγκλημα Παπακωνσταντίνου στη Μάνη!

Σφοδρή επίθεση κατά συγκεκριμένων μελών της προηγούμενης κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και όσων από το νέο κυβερνητικό σχήμα εμμείνουν στην απόφασή τους να «φυτέψουν» στην αδούλωτη μανιάτικη γη ανεμογεννήτριες εξαπέλυσαν εκπρόσωποι 32 συλλόγων και φορέων της Μάνης που έχουν ξεσηκωθεί κατά της εγκατάστασης προγραμματισμένων αιολικών πάρκων. Τα περισσότερα πυρά των ομιλητών στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ συγκέντρωσε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφού, όπως προκύπτει από συγκεκριμένα γεγονότα, η υπόθεση έχει μεγάλο παρασκήνιο. Ως γνωστόν, ο φίλος της οικογένειας Παπανδρέου υπέγραψε δύο υπουργικές αποφάσεις (στις 26 και στις 30 Μαρτίου 2012 αντίστοιχα), με τις οποίες έδωσε το ΟΚ σε γνωστές εταιρίες αιολικών πάρκων να ξεκινήσουν τις διαδικασίες εκμετάλλευσης των ανέμων στην περιοχή για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Κατά σύμπτωση (!) στις αρχές Μαρτίου (Καθαρά Δευτέρα) μέλος της οικογένειας Παπανδρέου είχε φιλοξενηθεί σε μεγάλο σαρακοστιανό τσιμπούσι στο Φλομοχώρι της Ανατολικής Μάνης, τρώγοντας στο ίδιο τραπέζι με τον δήμαρχο της περιφέρειας και με επιχειρηματία αιολικής ενέργειας (θέμα που είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία»).

Νομικοί κύκλοι (στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης) εξέφρασαν την άποψη ότι τώρα που ο κ. Παπακωνσταντίνου στερείται της βουλευτικής ασυλίας ίσως θα ήταν σκόπιμο να κατατεθεί εναντίον του μηνυτήρια αναφορά για παράβαση καθήκοντος, αφού (όπως επεσήμαναν) εκτός από κυβερνητικές ευθύνες για αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και στο περιβάλλον υπάρχουν και ατομικές του πρώην υπουργού.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των φορέων, η κατασκευή των αιολικών πάρκων σημαίνει ότι θα εγκατασταθούν κατά μήκος της χερσονήσου της Μάνης περισσότερες από 250 ανεμογεννήτριες, ύψους 120 μέτρων, με πτερύγια διαμέτρου 70 μέτρων, που θα συνοδεύονται από τα αναγκαία οδικά έργα, εργοτάξια κ.λπ. Οπως ανέφερε ο δικηγόρος Π. Βρετάκος, έχει κατατεθεί ήδη αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση των δύο αποφάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στην αίτηση ακύρωσης αναφέρεται ότι οι δύο αποφάσεις παραβιάζουν το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, χωροθετείται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί Ζώνη Υψηλής Προστασίας (ΝΑΤURA) και δεν τηρούνται οι ελάχιστες αποστάσεις από παραδοσιακούς οικισμούς που προβλέπει η νομοθεσία.

Επίσης, επισημάνθηκε η καταστροφή της ορνιθοπανίδας της περιοχής, καθώς η Νότια Μάνη είναι μια από τις τέσσερις περιοχές της Ελλάδας που έχει θεσμοθετηθεί ως μεταναστευτική στενωπός, δηλαδή περιοχή όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση πτηνών λόγω σύγκλισης μεταναστευτικών διαδρομών.

Στέφανος Χίος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ