Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

Το έγκλημα που κόστισε 15,7 δισ. σε καταθέσεις

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Η Ελλάδα έχασε μια δόση με αποτέλεσμα η οικονομία της να υποστεί πρόσθετο πλήγμα. Το θέμα ανέδειξε η «κυριακάτικη δημοκρατία» στο φύλλο της 24ης Δεκεμβρίου υποδεικνύοντας ως κύριο υπεύθυνο τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο.

Η δόση εκείνη (που έπρεπε να πάρουμε τον Σεπτέμβριο του 2011 και πήραμε τελικά τον Δεκέμβριο του 2011) ήταν πολύτιμη για την οικονομία, καθώς θα έριχνε στην αγορά 8 δισ. ευρώ και θα τροφοδοτούσε με ρευστότητα τις παραπαίουσες επιχειρήσεις.

Το θέμα με την απώλεια της δόσης αναδεικνύει το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της ALPHA BANK, που κυκλοφόρησε χθες. Υπογραμμίζει με στοιχεία το πλήγμα που επέφερε η απώλεια στην οικονομία, σε συνδυασμό και με την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε για χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ.

Οι φήμες εκείνες «διέλυσαν» τις εμπορικές τράπεζες, οδηγώντας σε απώλειες κατά τη συγκεκριμένη περίοδο 17,5 δισ. καταθέσεων. Ειδικότερα το δελτίο τονίζει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Η αδυναμία ελέγχου της δημοσιονομικής εκτροπής και της κρίσης δημοσίου χρέους και οι ανεξέλεγκτες συζητήσεις περί χρεοκοπίας του Ελληνικού Δημοσίου και περί εξόδου της χώρας από το ευρώ οδήγησαν, εκτός των άλλων, και σε σταδιακή μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, από τα € 237,3 δισ. στο τέλος του 2009, στα € 172,8 δισ. στο τέλος Νοεμβρίου του 2011. Ιδιαίτερα στο 3μηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2011 η πτώση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά € 15,7 δισ. οφείλεται:

1) στην ανεξέλεγκτη δραματική υποβάθμιση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα όχι μόνο για το 2012-2013, αλλά ακόμη και για το 2016-2030, και

2) στην πολύ μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε όσον αφορά την καταβολή της 6ης δόσης, ύψους € 8,0 δισ. του δανείου των € 110 δισ. στη χώρα μας. Η δόση καταβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 αντί για τον Σεπτέμβριο του 2011 υποχρεώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο να αποσύρει όλες τις καταθέσεις του από τις ελληνικές τράπεζες για να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του, ενώ ταυτόχρονα σημειώθηκε εκροή ιδιωτικών καταθέσεων ύψους € 15,7 δισ. περιορίζοντας αναλόγως τις δυνατότητες χρηματοδότησης του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον η συνεπαγόμενη χειροτέρευση του οικονομικού και επενδυτικού κλίματος στη χώρα, λόγω των ανωτέρω πρακτικών, οδήγησε στην επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα σε ταχεία πτώση στο τέταρτο 3μηνο του 2011, μετά τη σαφή ανάκαμψη που είχε σημειωθεί σε πολλούς τομείς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στο τρίτο 3μηνο του 2011».


Ρίχνουν και το Ασφαλιστικό στα νύχια του υπερπρωθυπουργού Ράιχενμπαχ


Στο χειρουργικό κρεβάτι του υπερπρωθυπουργού Χορστ Ράιχενμπαχ μπαίνει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Η εμπλοκή του υπερπρωθυπουργού και στο Ασφαλιστικό επιβεβαιώνεται από το εξής: Το υπουργείο Εργασίας έχει προγραμματίσει σεμινάριο-ημερίδα για σήμερα και αύριο, με θέμα τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, σε συνεργασία με την ομάδα δράσης του Ράιχενμπαχ («Task Force»). Ο στόχος του σεμιναρίου, στο οποίο προΐσταται η επικεφαλής της «Τask Force» για την Ελλάδα στο γραφείο της Αθήνας Ζορζέτα Λάλη, φαινομενικά είναι να γίνει μια ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης και για το ενδεχόμενο εναλλακτικών χρηματοδοτικών σεναρίων. Στην πραγματικότητα όμως, παρουσία Δανών, Σουηδών, Γάλλων και Γερμανών εκπροσώπων, θα συζητηθούν οι βασικές παράμετροι των αλλαγών που έρχονται στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Στο σεμινάριο θα βρίσκονται εμπειρογνώμονες από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, οι οποίοι καλούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους για την πορεία του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος. Αναμένεται να τεθεί θέμα ορίων ηλικίας, αλλά και χρόνων συνταξιοδότησης, ενώ αναμένεται να συζητηθεί και το ζήτημα της ύφεσης, με τη ζημιά που έχει προκληθεί στα ασφαλιστικά ταμεία από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθούν εναλλακτικά σενάρια χρηματοδότησης, αφού υπό τις υπάρχουσες συνθήκες οι απώλειες του συστήματος δεν μπορούν να καλυφθούν από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Ετσι, έρχεται από το παράθυρο η επιβολή ενός νέου φόρου, τα έσοδα του οποίου θα πηγαίνουν απευθείας για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Η συζήτηση στοχεύει στο να παρουσιάσει ένα ασφαλιστικό σύστημα που νοσεί σοβαρά και που, αν δεν ληφθούν επειγόντως νέα μέτρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν θα είναι βιώσιμο, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με ό,τι συμβαίνει ήδη στην επικουρική ασφάλιση. Ερχεται σε μια στιγμή που η διαπραγματεύσεις για τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις κορυφώνονται, και με τον τρόπο αυτόν επιχειρείται να ασκηθεί περαιτέρω πίεση για να υποχωρήσει η Ν.Δ. στην άρνησή της να αποδεχτεί το σχέδιο Κουτρουμάνη για περικοπές στην επικουρική ασφάλιση, που φτάνουν έως και το 50%, και για ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων επικουρικών ταμείων.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Φρένο από τον Νταλάρα στους κυβερνητικούς μύθους για το «κούρεμα»


Αντιφατικά μηνύματα για τις εξελίξεις του PSI δίνουν οι εμπλεκόμενοι. Η κυβέρνηση, που ολοκληρώνει σήμερα τις συναντήσεις με τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα, διαδίδει ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε καλό δρόμο.

Χθες όμως ο Τσαρλς Νταλάρα ράγισε τη θετική εικόνα που ανέδιδαν οι κυβερνητικές επισημάνσεις, υπογραμμίζοντας με δηλώσεις του ότι σε κομβικούς τομείς υπάρχουν άλυτα θέματα! Οι ξένες τράπεζες, κ

ατά τις πληροφορίες, ζητούν μεγαλύτερα επιτόκια αλλά και γενικευμένη ισχύ του βρετανικού δικαίου στα νέα ομόλογα.

Από την πλευρά της η Ελλάδα φαίνεται να αποδέχεται καταρχήν το βρετανικό δίκαιο, ενώ προσπαθεί να υπερκεράσει το αίτημα για μεγαλύτερα επιτόκια, προτείνοντας περισσότερα μετρητά στην αρχή της ανταλλαγής. Ανοιχτό παραμένει επίσης το θέμα τού τι θα γίνει με τα CDS και κατά πόσο αυτά θα ενεργοποιηθούν.

Την ίδια στιγμή η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνάντηση που είχε πρόσφατα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, έθεσε ζήτημα πρόσθετης ενίσχυσης της υπό διαπραγμάτευση νέας δανειακής πίστωσης των 130 δισ. ευρώ. Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη νέα σύμβαση, ενώ στα μέσα Μαρτίου του 2012 λήγει τριετές ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ, το οποίο πρέπει να αποπληρωθεί.

Η θέση της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ υποδηλώνει μια αγωνία για τις εξελίξεις στο PSI, η οποία μεταφράζεται ως εξής: Η εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών δεν θα καλύψει το ποσό (χρέος 203 δισ. ευρώ πρέπει να περιοριστεί στα 100 δισ.) που χρειάζεται η Ελλάδα. Τούτο σημαίνει ότι τόκοι που θα μεταχρονολογούνταν θα πρέπει να πληρωθούν τους ερχόμενους μήνες.

Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα (από τα προβλεπόμενα) για να καλύπτει τις τακτικές αποπληρωμές του χρέους και τα χρήματα αυτά φυσιολογικά πρέπει να διατεθούν είτε από τις χώρες της ευρωζώνης είτε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η αποτυχία ή έστω μερική επιτυχία του PSI δημιουργεί καταστατικό πρόβλημα στο ΔΝΤ, το οποίο συμμετέχει σε προγράμματα διάσωσης με εγγυημένες συμμετοχές και στην προκειμένη περίπτωση κινείται με βάση την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.

Θέσεις παραπλήσιες με εκείνες του ΔΝΤ εξέφρασε χθες ο ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, εξήγησε ότι η μη ολοκλήρωση του PSI σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να βρει πρόσθετους πόρους για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της.

Η θετική ολοκλήρωση του PSI αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το δάνειο των 130 δισ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Ινστιτούτο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Είναι απαραίτητο προκειμένου να οριστικοποιηθεί η εθελοντική συμφωνία για το PSI να υποστηριχθεί από όλα τα επίσημα μέρη τις επόμενες ημέρες. Οπως η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Σαρκοζί τόνισαν στο Βερολίνο στις αρχές της εβδομάδας, είναι σημαντικό η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο εθελοντικής ανταλλαγή χρέους το συντομότερο δυνατόν».

Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλος

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νόμο της σιωπής επιβάλλει το Μαξίμου! «Προσοχή, κινδυνεύουμε με φυλάκιση»

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω έπειτα από τις αποκαλύψεις της κυριακάτικης δημοκρατίαςΕίναι δυστύχημα για την Ελλάδα, στις πιο κρίσιμες στιγμές μετά τη Μεταπολίτευση, η ηγεσία...

Ψηφιακό… διαβατήριο σε όσους έχουν εμβολιαστεί

Σε νέα εποχή περνούν τα αεροπορικά ταξίδια, υιοθετώντας νέους κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω Covid-19Μετά το πάγωμα μηνών, τα αεροπορικά ταξίδια ετοιμάζονται να περάσουν...

Θρίαμβος για το εμβόλιο της Moderna!

Η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 94,5%, ενώ κανείς συμμετέχων δεν νόσησε βαριά!Αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου της κατά του Covid-19 κατέθεσε η...

«Καταιγίδα» επίκαιρων ερωτήσεων από Ελ. Λύση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΜέΡΑ25

Η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την παράλληλη λειτουργία δύο συστημάτων καταγραφής των κρουσμάτων του κορονοϊού, που προκάλεσε «σεισμό» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας,...

Λινού: Ανακριβείς οι αριθμοί των κρουσμάτων!

Επιβεβαίωση της κυριακάτικης δημοκρατίας για τη διπλή βάση επιδημιολογικών δεδομένων που υπονομεύει τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγωνΠλήρης επιβεβαίωση του δημοσιεύματος της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τη...