Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2021

Το …έπος του γ.γ στη Θεσσαλονίκη

Εξυπνος, αεράτος, νέος, φιλόδοξος και δραστήριος, γνωστός για την αγάπη του για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν ήταν όμως αυτά τα χαρακτηριστικά του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη που άφησαν εμβρόντητους τους εφοριακούς στη Θεσσαλονίκη.

Η στιχομυθία, στο πλαίσιο χαλαρής συζήτησης, με φιλότιμους εφοριακούς στον έλεγχο δηλώσεων μεγάλου πλούτου, κατά την πρόσφατη επίσκεψη Θεοχάρη σε μεγάλες εφορίες της πόλης, ήταν χαρακτηριστική:

«Κύριε γενικέ, πώς θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή όταν πολλοί δεν έχουμε καν internet;» ήταν η ερώτηση. Και η απάντηση, αφοπλιστική: «Τι να κάνουμε, παιδιά; Προσπαθούμε. Για την ώρα προσπαθήστε να κάνετε τη δουλειά ακόμα και με το free wi-fi (σ.σ.: δωρεάν ασύρματο internet) από διπλανά καφέ».

Οι καλές προθέσεις του γενικού γραμματέα Εσόδων δεν αμφισβητήθηκαν από τους παριστάμενους. Είναι όμως σαφές ότι τα διαθέσιμα μέσα κάθε άλλο παρά επαρκούν για να ξεψαχνιστούν οι ύποπτοι για φοροδιαφυγή και τα μεγάλα «κεφάλια». Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ έχει δοθεί εντολή να ελεγχθεί υψηλής επιφάνειας «στόχος» στη δυτική Μακεδονία, που περιλαμβάνεται στην περίφημη «λίστα Λαγκάρντ», δεν υπάρχουν χρήματα ώστε οι «ράμπο» που θα πάνε για τον έλεγχο να μπορέσουν να διανυκτερεύσουν εκτός έδρας, τη στιγμή που υποθέσεις αυτού του τύπου απαιτούν χρόνο. Στο αίτημα για χρήματα που θα καλύψουν τη διαμονή η εντολή είναι… περιμένετε.

Την ίδια στιγμή, στα πηγαδάκια των εφοριακών μόνιμο θέμα συζήτησης είναι το αμφιβόλου αποτελεσματικότητας εγχείρημα της συγχώνευσης των εφοριών. Παρόλο που η εξοικονόμηση του λειτουργικού κόστους έχει επιτευχθεί, τα λειτουργικά προβλήματα εξακολουθούν. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα με τη μεταφορά της ΔΟΥ Νεαπόλεως στην πολύ μικρότερή της Ε’. Στην εφορία υποδοχής οι συναλλαγές ήταν πάντα χαλαρές στο παρελθόν. Μετά τη συγχώνευση εξακολουθούν να υπάρχουν δύο συστήματα, με συνέπεια να δημιουργούνται δύο ουρές, η μία τεράστια στο σημείο όπου εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι της ΔΟΥ Νεαπόλεως και η άλλη μικρή για τους συναλλασσόμενους με την Ε’. Συχνά μάλιστα όσοι περιμένουν στη μεγάλη ουρά εκνευρίζονται, καθώς δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί ακριβώς δίπλα τα πράγματα είναι ευκολότερα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ