Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Το φάουλ του Christie’s σε δημοπρασία

Ο οίκος αγνόησε το υπουργείο Πολιτισμού και τα τεκμήρια για την παράνομη εξαγωγή και πώλησε την επιτύμβια στήλη του 4ου αιώνα

Στην πώληση μιας σπάνιας επιτύμβιας στήλης του 4ου π.Χ αιώνα (έναντι του ποσού-ρεκόρ των 128.000 ευρώ) προχώρησε εχθές ο οίκος Christie’s, παρά τις έντονες αντιδράσεις του υπουργείου Πολιτισμού. Οι ελληνικοί φορείς ζητούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή την απόσυρση του μοναδικού αυτού ελληνικού αριστουργήματος από τη δημοπρασία, που πραγματοποιήθηκε εχθές το απόγευμα στην έδρα του οίκου, στο Λονδίνο.

Οι υπεύθυνοι του διεθνούς οίκου δημοπρασιών, μολονότι είχαν στα χέρια τους όλες εκείνες της πληροφορίες σχετικά με την αμφίβολη προέλευση του αντικειμένου, έκριναν ότι η επιτύμβια ενεπίγραφη στήλη «Δωριάς Ποσειδωνίου» μπορεί να δημοπρατηθεί κανονικά. «Με βάση τις δικές μας έρευνες και σύμφωνα με τον βρετανικό νόμο, είμαστε πεπεισμένοι ότι η δημοπρασία μπορεί να συνεχιστεί κανονικά. Για αυτό και δεν έχουμε αποσύρει το συγκεκριμένο αντικείμενο» υποστήριξαν οι άνθρωποι του οίκου.

Χθες το μεσημέρι μάλιστα, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια για να διασωθεί το έργο από τα χέρια των επίδοξων αγοραστών, το ΥΠΠΟ κάλεσε με δημόσια ανακοίνωσή του τον οίκο Christie’s να αποσύρει την επιτύμβια στήλη. «Το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, διά της αρμόδιας διεύθυνσής του, παρακολουθεί συστηματικά τις δημοπρασίες πολιτιστικών αγαθών και, στις περιπτώσεις όπου τεκμηριώνεται νομικά η παράνομη εξαγωγή από τη χώρα κάποιου δημοπρατούμενου αντικειμένου, προβαίνει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών έχει προβεί σε ενέργειες με τις οποίες αιτείται την απόσυρση επιτύμβιας στήλης από τη Χαλκίδα του 4ου αι. π.Χ.» γράφει η ανακοίνωση. Τελικά το σπάνιο αυτό έργο πωλήθηκε χθες το απόγευμα στο ποσό-ρεκόρ (μια και η τιμή εκτίμησης του ήταν 27.858-41.000 ευρώ) των 128.000 ευρώ, με το ΥΠΠΟ να κοιτά σε ρόλο θεατή την αγοραπωλησία…

Η μαρμάρινη στήλη, που έχει ανάγλυφη παράσταση στην οποία αναγράφεται το όνομα «Δωριάς Ποσειδωνίου», δείχνει δύο νεαρές γυναίκες -η μία από τις δύο είναι καθιστή- και ένα μικρό κορίτσι. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο είχε αφαιρεθεί από αρχαίο νεκροταφείο της Χαλκίδας. Το 1844 είχε καταγραφεί από τον Εντουαρντ Σάουμπερτ, ενώ λίγο αργότερα το μαρμάρινο έργο είδε και ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής. Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, αφού υπάρχουν αποδείξεις ότι το έργο ήταν στην Ελλάδα και μετά την απελευθέρωση της χώρας, πρέπει να επιστραφεί.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από αίτημα του ΥΠΠΟ και της αρμόδιας υπηρεσίας, ο οίκος δημοπρασιών Bonhams αναγκάστηκε να αποσύρει μια μαρμάρινη κεφαλή Ερμή. Μάλιστα, για πρώτη φορά παραπέμφθηκε ο φερόμενος ως κάτοχος του έργου σε απευθείας επικοινωνία με το Ελληνικό Δημόσιο.

Αποσύρθηκαν τέσσερις αρχαιότητες

Πάντως, από τη χθεσινή μεγάλη δημοπρασία του οίκου Christie’s αποσύρθηκαν, έπειτα από εντατική έρευνα του δρ Χρήστου Τσιρογιάννη και σε συνεργασία με την Ιντερπόλ και τις ιταλικές Αρχές, συνολικά τέσσερις αρχαιότητες. Πρόκειται για έναν αττικό μελανόμορφο αμφορέα, έναν ετρουσκικό, ένα αγγείο από την Απουλία και ακόμη ένα ιταλικής προέλευσης. Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ελληνας ερευνητής, που εργάζεται στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, υποστήριξε ότι τους τελευταίους έξι μήνες «ο οίκος Christie’s έχει υποχρεωθεί να αποσύρει από τις δημοπρασίες του οκτώ έργα. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να συμπεριλαμβάνει στις βραδιές που διοργανώνει αριστουργήματα τα οποία έχουν αμφίβολη προέλευση». Σύμφωνα με εκείνον, οι έρευνές του δεν είχαν σχέση με τη στήλη «Δωριάς Ποσειδωνίου», αφού αυτό ήταν θέμα με το οποίο ασχολήθηκε αποκλειστικά το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ