Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Το φιλόπτωχο των γυμνών μοντέλων

Καλλιτέχνες υποστηρίζουν μοντέλα! Τα στασίδια τους, απέναντι από τους καμβάδες φοιτητών και εκκολαπτόμενων καλλιτεχνών, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο παραμένουν κενά.

Τα πανεπιστημιακά εργαστήρια δίχως αυτούς μοιάζουν… παγωμένα. Τα μοντέλα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) βρέθηκαν κι εκείνα άθελά τους μπλεγμένα στα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας. Η λήξη των συλλογικών τους συμβάσεων, η μη ανανέωσή τους, αλλά και η απόφαση για ένταξή τους στο ΑΣΕΠ όχι μόνο τα απομάκρυναν από τις αίθουσες της ΑΣΚΤ, αλλά και από ό,τι φαίνεται -αν δεν αλλάξουν άμεσα τα πράγματα- τα έδιωξαν οριστικά.

Οι επιστήθιοι φίλοι των καλλιτεχνών, οι άνθρωποι που στέκονται «ψηλά» για τις ανάγκες των εργαστηριακών μαθημάτων, εκείνοι που μοιράστηκαν ατέλειωτες ώρες σιωπής αλλά και έμπνευσης με τους ανερχόμενους εικαστικούς της χώρας, παρά το ελάχιστο της αμοιβής τους, πλέον θεωρούνται εκτός σχολής.

Γι’ αυτόν τον λόγο οι καθηγητές της ΑΣΚΤ αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να πράξουν με τρόπο που ταιριάζει στην καλλιτεχνική φύση του. Διοργανώσουν λοιπόν μια έκθεση – πώληση σύγχρονων έργων τέχνης σε χαμηλές τιμές, με στόχο να συμπαρασταθούν οικονομικά στους ανθρώπους που ασκούν το επάγγελμα του μοντέλου για τις ανάγκες της τέχνης. Η έκθεση αυτή εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη στην αίθουσα τέχνης «Καππάτος» και θα διαρκέσει έως αύριο.

«Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια δράση» εξηγεί στη «δημοκρατία» η γλύπτρια και καθηγήτρια της ΑΣΚΤ Αφροδίτη Λίτη. «Και αυτό διότι στα χρονικά της ίδρυσης της σχολής είναι η μοναδική φορά που τα μοντέλα απουσιάζουν από τις αίθουσες. Εχουν λήξει οι συλλογικές τους συμβάσεις και πλέον δεν έρχονται. Στόχος της πρωτοβουλίας μας αυτής είναι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να δοθούν σ’ εκείνους. Σαν ένα μικρό δώρο» αναφέρει η κυρία Λίτη.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι, αν και οι ίδιοι οι καθηγητές ασκούν πιέσεις για το πρόβλημα, ο γόρδιος δεσμός για την απασχόλησή τους και πάλι στη σχολή δεν έχει λυθεί. «Εχουν εμπλακεί τρία με τέσσερα υπουργεία, γεγονός που δυσχεραίνει την επίλυσή του. Είμαι σίγουρη ότι στο υπουργείο δεν έχουν δει ποτέ ανθρώπους να ζητούν κάτι τόσο επίμονα».

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση και αποφάσισαν να χαρίσουν τα έργα τους είναι γνωστοί και καταξιωμένοι. Γιάννης Ψυχοπαίδης, Αφροδίτη Λίτη, Γιώργος Χαρβαλιάς, Ζάφος Ξαγοράρης, Μανώλης Μπαμπούσης, αλλά και πολλοί ακόμη, που θέλησαν να ενισχύσουν οικονομικά τα άνεργα μοντέλα. «Στα εγκαίνια είχα την τύχη να συναντήσω, μεταξύ των παρευρισκομένων, μοντέλα με τα οποία συνεργαζόμουν όταν εγώ φοιτούσα στη σχολή. Η σχέση του καλλιτέχνη με το μοντέλο είναι ιδιόμορφη. Τα μοντέλα επιτελούν λειτούργημα. Δεν το βλέπουν ως εργασία. Είναι προσφορά» εξηγεί η κυρία Λίτη.

Στα άμεσα σχέδια των καθηγητών είναι πάντως η ενδιαφέρουσα αυτή έκφραση αγάπης να επαναληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε άλλους εκθεσιακούς χώρους σε πανελλήνιο επίπεδο. «Ελπίζουμε ότι θα βρεθεί μια άκρη σε αυτή την κατάσταση. Γνωρίζω ότι το θέμα κινείται και νομικά»

Για να δούμε…

Info: Η έκθεση με τίτλο «Artists support models» θα διαρκέσει έως τις 20 Δεκεμβρίου. Στην αίθουσα τέχνης «Καππάτος» (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι). Ωρες λειτουργίας Δευτέρα-Τρίτη: 12.00-20.00

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ