Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020

To IKA «κυνηγάει» για ανείσπρακτες εισφορές εταιρίες-«φαντάσματα»

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Εταιρίες-«φαντάσματα» που έχουν κλείσει κυνηγάει το ΙΚΑ για να εισπράξει ασφαλιστικές εισφορές. Πρόσφατα σε λίστα που παρέδωσε στην τρόικα ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος εμφανίζονται εταιρίες που έπαιρναν δημόσια έργα να χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές της τάξης των 75.000.000 ευρώ.

Το αστείο είναι ότι εμφανίζονται ωσάν να πρόκειται το ΙΚΑ να εισπράξει απ’ αυτές, ενώ η τραγική αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες είτε έχουν βάλει λουκέτο είτε έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99 ή έχουν κάνει αίτηση για να υπαχθούν. Ειδικότερα, υπό καθεστώς πτώχευσης βρίσκεται η εταιρία Εδραση – Ψαλλίδας, ενώ λουκέτο έχει μπει στην ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ. Στο άρθρο 99 έχει υπαχθεί η ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, ενώ υπό συνθήκες κατάρρευσης βρίσκονται η ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική και η Ιόνιος Α.Ε. Και όμως, βάσει της λίστας, όλες αυτές οι εταιρίες λειτουργούν κανονικά.

Ετσι είναι ζήτημα εάν το ΙΚΑ από τα 75.000.000 ευρώ που θέλει να μαζέψει απ’ αυτές τις επιχειρήσεις θα μπορέσει να εισπράξει έστω και τα μισά. Παρ’ όλ’ αυτά, όμως, η διοίκηση του Ιδρύματος ετοίμασε λίστα, την οποία παρέδωσε στην τρόικα, με τα ονόματα 111 επιχειρήσεων, θέλοντας να δείξει ότι γίνεται έργο και ότι είναι εφικτό να αυξηθούν τα έσοδα του ΙΚΑ εάν εισπραχθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Η συγκεκριμένη λίστα παραδόθηκε στην τρόικα κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δηλαδή πριν από περίπου 10 ημέρες. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε δημόσια έργα και χρωστούν στο ΙΚΑ ποσά από 50.000 ευρώ και άνω. Γίνεται λόγος για στοιχεία που έχουν επικαιροποιηθεί, με χρονικό όριο την 6η Φεβρουαρίου. Συνεπώς, είναι τα πιο «φρέσκα» στοιχεία που θα μπορούσε να έχει στη διάθεσή της η τρόικα. Και όμως, τα στοιχεία αυτά έχουν σωρεία λαθών και παραλείψεων. Ειδικά στις πιο μεγάλες εταιρίες, αυτές δηλαδή που χρωστούν ποσά από 150.000 ευρώ και πάνω, τα λάθη της λίστας «βγάζουν μάτι». Μόνο που τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας δεν είναι υποχρεωμένα να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει με την κάθε εταιρία χωριστά, έτσι πείθονται για το ότι υπάρχουν πιθανότητες να εισπραχθούν τα οφειλόμενα. Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει…

Πρώτη πρώτη στη συγκεκριμένη λίστα φιγουράρει η εταιρία Εδραση Χ. Ψαλλίδας, Ανώνυμος Τεχνική Τουριστική Εμπορική Βιομηχανική Εταιρία, η οποία φαίνεται να χρωστάει στο Ιδρυμα από μη καταβολή εισφορών λόγω απασχόλησης προσωπικού, ποσό της τάξεως των 5.002.000,70 ευρώ. Η χρονική περίοδος της οφειλής υπολογίζεται στο διάστημα 2010-2012 και το ποσό που οφείλεται είναι χωρίς να έχουν προστεθεί τυχόν πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις. Μόνο που η συγκεκριμένη εταιρία βρίσκεται υπό καθεστώς πτώχευσης, ενώ μόλις στις 31 Ιανουαρίου απορρίφθηκε και η έφεση που είχε κάνει για να υπαχθεί στο άρθρο 99. Αυτό σημαίνει ότι το Εφετείο Αθηνών δεν θεωρεί ότι η συγκεκριμένη εταιρία μπορεί να καλύψει τους πιστωτές της. Πώς, λοιπόν, το ΙΚΑ εκτιμά ότι θα καταφέρει να εισπράξει από την Εδραση τα οφειλόμενα είναι απορίας άξιον.

Ανάλογη τύχη αναμένεται να έχει και η περίπτωση της ΑΤΤΙ-ΚΑΤ, που επίσης κατά το ΙΚΑ βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία. Η εταιρία χρωστάει στο Ιδρυμα 3.342.823,50 ευρώ και θεωρείται ότι είναι εφικτό να καταβάλει τα οφειλόμενα. Η ΑΤΤΙ-ΚΑΤ μπήκε στο άρθρο 99 από το 2010 και οι μετοχές της βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης. Η ίδια θεωρεί ότι για το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει ευθύνεται το Δημόσιο, που έχει καθυστερήσει να καταβάλει τις πληρωμές του.

Επίσης υποστηρίζει ότι θα επιδιώξει τον συμψηφισμό των υποχρεώσεών της προς το Ελληνικό Δημόσιο, με τις απαιτήσεις της προς αυτό.

Λίγες πιθανότητες να εισπραχθούν τα οφειλόμενα συγκεντρώνουν και οι περιπτώσεις της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική και της Ιόνιος Α.Ε. Πρόκειται για δύο εταιρίες που ανήκουν στον επιχειρηματία Γιάννη Μαρούλη και οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η ΑΕΓΕΚ έχει τεράστιο πρόβλημα λόγω του παγώματος της κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης και γι’ αυτό η Alpha Bank, που κατέχει το 32,84% των μετοχών της εισηγμένης, προσπαθεί να βρει λύση στο αδιέξοδο.

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα για την Ιόνιος Α.Ε., που έχει αφήσει υποχρεώσεις έργων κοντά στα 130.000.000 ευρώ και τα τραπεζικά της δάνεια φτάνουν τα 75.000.000 ευρώ. Και όμως το ΙΚΑ ενημέρωσε την τρόικα ότι μπορεί να εισπράξει 2.818.813,22 ευρώ από την ΑΕΓΕΚ και 1.902.750,43 ευρώ από την Ιόνιος Α.Ε.

 

Συμπεριέλαβαν την κατασκευαστική του Μπατατούδη, που έκλεισε πριν από 10 χρόνια

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην ίδια λίστα φιγουράρει, και μάλιστα στις πρώτες θέσεις, η ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ. Πρόκειται για τη γνωστή τεχνική εταιρία ιδιοκτησίας Γιώργου Μπατατούδη, η οποία όμως έκλεισε πριν από μία δεκαετία. Παρ’ όλ’ αυτά το χρέος που άφησε πίσω της στο ΙΚΑ ανέρχεται στο ποσό των 794.854,35 ευρώ και το Ιδρυμα ισχυρίζεται ότι θα τα εισπράξει.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι στην ίδια λίστα αναγράφεται ως «ενεργό» το έργο της μελέτης για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, ένα έργο που προέρχεται από την κοινοπραξία της ΕΡΓΑΣ με την ΙΝΤΕΑΛ. Από το έργο αυτό το «φέσι» στο ΙΚΑ φτάνει τα 75.569,62 ευρώ, μόνο που τα χρήματα αυτά είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να αναζητηθούν από εταιρία που έχει βάλει λουκέτο.

Πάντως, η λίστα έχει και κάποιες εταιρίες που φαίνεται ότι ή βρίσκονται ένα βήμα πριν ή έχουν φτάσει στο να βάλουν λουκέτο. Υπό καθεστώς πτώχευσης αναφέρονται οι εταιρίες: Νίκος Καματάκης Ανώνυμη Τεχνική και Εμπορική Εταιρία, Σφύρα Ανώνυμη Τεχνική Εμπορική Βιομηχανική Ενεργειακή Κτηματική Εταιρεία, Εταιρεία Τεχνικών Εργων Ορεστιάδας Α.Ε., ΒΕΤΑΝΕΤ ΑΒΕΕ, Εργομηχανική ΑΤΕ, ΑΒΕΤΕ Τεχνοδομή Αφοί Μιχ. Τραυλού και Τεχνική Παναγιώτης Ιωσ. Γιαννακόπουλος και Σία Ε.Ε. Σε καθεστώς εκκαθάρισης βρίσκονται οι εταιρίες Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Εργων Δήμου Ανω Λιοσίων, Θεμελιοδομή Α.Ε., Σ. Κιμουνδρής – Σ. Κωνσταντινίδης ΑΤΕ, Αναπτυξιακή Διαδημοτική Εταιρεία Κατασκευών & Τουρισμού (ΑΔΕΚΤ Α.Ε.), ενώ σε καθεστώς οριστικής διακοπής βρίσκονται η Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Εργων Δήμου Αχαρνών, η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ζεφυρίου και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Νίκου Καζαντζάκη ΚΕΔΚ. Ολες αυτές οι εταιρίες χρωστούν στο ΙΚΑ 20.326.141,91 ευρώ, ποσό που επίσης είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να εισπραχθεί.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα SOS του νέου πτωχευτικού – Πλήρης οδηγός για τα ευεργετήματα αλλά και τις παγίδες του νέου νόμου

Τα ευεργετήματα αλλά και τις παγίδες που κρύβει ο νέος πτωχευτικός νόμος για όσους χρωστούν σε Ταμεία, Εφορία, τράπεζες και funds παρουσιάζει σήμερα η...

Το «Oruc Reis» έσπασε το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων στο Καστελόριζο

Η Τουρκία παραβίασε τη δυνάμει εθνική κυριαρχία της Ελλάδας χωρίς να υπάρξει, έως αργά χθες τουλάχιστον, καμιά αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης. Το «Oruc...

300.000 ευρώ ζητάει ο Δημήτρης Παπαδημούλης για ένα tweet

Παπαδημούλης κατά Λατινοπούλου, επειδή σχολίασε ότι αγόρασε σπίτια και τα νοικιάζει σε ΜΚΟ Είναι πολλές μάλλον οι ανάγκες του κ. Παπαδημούλη, γιατί δεν εξηγείται αλλιώς...

Τα ημερησια κρούσματα «εκτινάσσονται» όποτε ζορίζεται η κυβέρνηση!

Αποκαλυπτικός πίνακας που γεννάει ερωτήματα Σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα οδηγεί η μελέτη της «καμπύλης» για τον κορονοϊό, τουλάχιστον κατά το τελευταίο διάστημα. Το πιο σημαντικό...

Αύξηση της θητείας στους 12 (από 9) μήνες στον Στρατό Ξηράς

Την αύξηση της θητείας από τους εννέα στους δώδεκα μήνες προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Σε δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης...