Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Το ημερολόγιο της φωτιάς για το (πιο) σκληρό 2013!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

«Ψαλίδισμα» των μισθών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αιματηρές περικοπές στις συντάξεις σε συνδυασμό με δραματική αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, απελευθέρωση των απολύσεων και του ωραρίου εργασίας, αυξήσεις-«φωτιά» στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς και στον λογαριασμό κατανάλωσης ρεύματος, αλλά και επώδυνες αλλαγές στη φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων προβλέπει το Μνημόνιο για το 2013.

Τα χρονικά περιθώρια υλοποίησης αυτών των υποχρεώσεων είναι εξαιρετικά στενά. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του τρέχοντος μηνός αναμένεται να επιστρέψουν στη χώρα μας τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας -και εν συνεχεία πιθανότατα και οι επικεφαλής της–, ενώ η πρόοδος της Αθήνας θα αξιολογηθεί στο Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου.

Εως τότε η κυβέρνηση πρέπει να έχει κλείσει δύο βασικές εκκρεμότητες, προκειμένου να εκταμιευθούν τα 9,2 δισ. ευρώ της δόσης του Ιανουαρίου (7,2 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 2 δισ. ευρώ για δημοσιονομικές ανάγκες):

1. Την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται έως τις 11 Ιανουαρίου. Στο σχέδιο νόμου, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή πρέπει να συμπληρωθούν οι νέες ρυθμίσεις για τη συλλογή αποδείξεων από τους φορολογουμένους. Αναμένεται να προστεθούν μέτρα για τον δραστικό περιορισμό των πληρωμών με μετρητά και την καθιέρωση κινήτρων για τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

2. Την υπογραφή της υπουργικής απόφασης για τις αυξήσεις στα τιμολόγια χαμηλής τάσης της ΔΕΗ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) πρότεινε μεσοσταθμικές αυξήσεις 13%, αλλά η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να συγκρατήσει το ποσοστό αυτό στο 10%-11%.

Ακόμη μία υποχρέωση που θα καλυφθεί τις προσεχείς ημέρες, ύστερα από πολύμηνη καθυστέρηση, είναι ο διορισμός γενικού γραμματέα Εσόδων. Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» των δανειστών μας θα βρίσκονται διαρκώς η πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και η αύξηση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή.

Στο μεταξύ, στις 16 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο θα εξετάσει το σύνολο του αναθεωρημένου Μνημονίου αλλά και την αποδέσμευση των 3,3 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη συμβολή του Ταμείου στην «υπερδόση» των 52,5 δισ. ευρώ.

Επόμενοι «σταθμοί» για την κυβέρνηση είναι:

α) Η επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, με τη θέσπιση τριετούς πλαφόν για τις δαπάνες κάθε τομέα του Δημοσίου. Η δράση αυτή συνιστά προϋπόθεση για να καταβληθεί η υποδόση του Φεβρουαρίου (2,8 δισ. ευρώ για την κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών).

β) Η ολοκλήρωση του σχεδίου αναζήτησης «περιττού» προσωπικού στα υπουργεία και στους φορείς του Δημοσίου και η αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων προς τα κάτω με βάση τις τιμές που ισχύουν στις τρεις φθηνότερες χώρες της Ε.Ε. Τα εν λόγω μέτρα πρέπει να προηγηθούν της εκταμίευσης των τελευταίων 2,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

Πέραν αυτών, όμως, το Μνημόνιο προβλέπει και σειρά άλλων μέτρων που πρέπει να υλοποιηθούν για να εκταμιευθούν οι επόμενες δόσεις του 2013.

Τον Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει σε μια αναθεώρηση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Σχεδίου, με στόχο να θέσει αυστηρές «οροφές» δαπανών για μια τριετία σε όλους τους τομείς της ελληνικής Δημόσια Διοίκησης.

Τον Απρίλιο θα πρέπει οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες να έχουν ολοκληρώσει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και να έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με βάση τις κατευθύνσεις που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί και να έχει τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα φορολογικής διοίκησης με στόχο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της είσπραξης φόρων. Στο τέλος του ίδιου μήνα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των μικρών τραπεζών.

Στα τέλη του καλοκαιριού όλες οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την αναδιοργάνωση των επιχειρηματικών πλάνων του και να τα έχουν υποβάλει για αξιολόγηση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Εισφορές και νέα stress tests μετά το φθινόπωρο

Το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα πρέπει να αναμορφώσει πλήρως το σύστημα κοινωνικών εισφορών από τα διάφορα ταμεία σε τρεις κατευθύνσεις:

1. Την απλοποίηση του προγράμματος των εισφορών

2. Τη διεύρυνση της βάσης από την οποία εισπράττονται κοινωνικές εισφορές

3. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τους εργοδότες κατά 4%

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικές και προγραμματισμένες έως και την 1η Ιανουαρίου του 2015 με μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Τον Δεκέμβριο η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να ολοκληρώσει ακόμη ένα τεστ κοπώσεως (stress test) για τις εμπορικές τράπεζες με βάση τη μεθοδολογία που θα ορίσει η τρόικα, θέτοντας και νέα όρια για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Τον ίδιο μήνα το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να κάνει έναν τελικό έλεγχο για τα χρέη και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της γενικής κυβέρνησης και να εξετάσει αν τηρείται το πρόγραμμα εξάλειψης των οφειλών έως και το τέλος του χρόνου, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα.

Εργασιακό τσουνάμι με απολύσεις και μείωση αποζημίωσης

Πέρα από τη νέα αισθητή μείωση μισθών που φέρνει η καινούργια χρονιά, ανοίγει και ο δρόμος για απολύσεις με παράλληλη μείωση των αποζημιώσεων, αποδυναμώνονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ πλέον ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται με νόμο. Ειδικότερα:

Αλλάζει ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση και το ανώτατο όριο περιορίζεται στους τέσσερις από έξι μήνες.

Το ύψος της αποζημίωσης παραμένει αμετάβλητο για όσους εργάζονται έως 16 χρόνια και δικαιούνται έως 12 μισθούς. Οι αποζημιώσεις των εργαζομένων με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών «παγώνουν» στο σημερινό ύψος, ασχέτως του πόσα χρόνια εργασίας επιπλέον θα συμπληρώσουν μέχρι την ενδεχόμενη απόλυσή τους. Κάθε επιπλέον μισθός που θα λάβουν ως αποζημίωση πέραν των 12, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.

Καταργείται -σε ό,τι αφορά τους μισθολογικούς όρους- η καθολική ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και ο βασικός μισθός θα ορίζεται με νόμο ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Ειδικότερα, για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται σε 586,08 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ. Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 22,83 ευρώ.

Οι τριετίες διατηρούνται «παγωμένες», ενώ καταργείται το επίδομα γάμου.

Καταργούνται όλα τα επιμέρους πολυτεκνικά επιδόματα και θεσπίζεται επίδομα στήριξης τέκνων, το οποίο κυμαίνεται από 40 ευρώ για το πρώτο παιδί, φτάνει τα 180 ευρώ τον μήνα για τέσσερα παιδιά και προσαυξάνεται κατά 60 ευρώ για περισσότερα παιδιά, με εισοδηματικά κριτήρια.

Ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης μειώνεται στις 11 ώρες από 12 που ισχύει σήμερα και αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο των εργαζομένων.

Καθιερώνεται η εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία για ορισμένους κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, χωρίς επιπλέον αμοιβή ή ρεπό, αρκεί ο χρόνος απασχόλησης να μην ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.

Καταργείται η προϋπόθεση της προέγκρισης από την Επιθεώρηση Εργασίας των υπερωριών, ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις.

Καταργούνται, τέλος, οι ειδικές επιδοτήσεις ανεργίας και οι ειδικές εισοδηματικές ενισχύσεις και καθιερώνεται τακτικό επίδομα ανεργίας για 12 μήνες.

Υγεία και Αμυνα

Σκληρά μέτρα περικοπών θα υλοποιηθούν στους τομείς της Παιδείας, της Υγείας και της Εθνικής Αμυνας.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

-Περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης

-Μείωση λειτουργικών δαπανών νοσοκομείων

-Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες

-Μείωση των νεοεισερχομένων στις στρατιωτικές ακαδημίες

-Κλείσιμο ή εμπορική αξιοποίηση στρατοπέδων

-Μείωση λειτουργικών δαπανών ΑΕΙ – ΤΕΙ με συγχωνεύσεις

-Μείωση επιχορηγήσεων (πολιτισμός και αθλητισμός)

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}46{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι αριστεροί δεν έχουν ιερό και όσιο!

Ενόχλησαν συριζαίους και Γιάνη τα στρατιωτικά, θρησκευτικά σύμβολα που προβλήθηκαν στη Βουλή Δείχνοντας γι' άλλη μια φορά ότι δεν έχουν ιερό και όσιο, όπως λέει...

Υπαίθριο νοσοκομείο εκστρατείας στήνουν στη Θεσσαλονίκη

Επιστρατεύονται αντίσκηνα και κοντέινερ για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες νοσηλείας Στα όριά τους βρίσκονται τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, λόγω της σφοδρότητας με την οποία...

Η ώρα των απολογιών για τους 12 απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Ο επιχειρηματίας στους δικαστές: «Γι’ αυτούς που έχουν μεταμεληθεί, δείξετε επιείκεια» Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δίκη για την απαγωγή του 56χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη,...

Έκλεψαν τα παπούτσια και την ολυμπιακή δάδα του Τσαπατάκη

Θύμα διάρρηξης στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη έπεσε ο Ελληνας παραολυμπιονίκης της κολύμβησης Αντώνης Τσαπατάκης. Ο ίδιος, με ένα Instagram story του, αποκάλυψε πως...

«Ελλάδα 2021» και η οργάνωση της συλλογικής μνήμης

Η καθ' όλα θεμιτή πρωτοβουλία εκ μέρους της Πολιτείας για τη διοργάνωση επετειακών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική...