Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Το Καλογρίτσας-gate αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Οι δύο επιλογές του νέου καναλάρχη (να αποσυρθεί από τη διαδικασία ή να δώσει το πρώτο μέρος των χρημάτων και να συνεχίσει) φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση το Μαξίμου μετά το σκάνδαλο με το «πόθεν έσχες» και τον διάτρητο διαγωνισμό

Από τον
Ανδρέα Καψαμπέλη

Σαββατοκύριακο κρίσιμων αποφάσεων είναι αυτό που κυλά για τον Χρήστο Καλογρίτσα. Ο εργολάβος, που έγινε πρόσωπο των ημερών, θα πρέπει να καταθέσει και αυτός έως αύριο, που λήγει η προθεσμία, την πρώτη δόση των 17.530.000 ευρώ που του αναλογεί, εάν θέλει να παραμείνει στην κούρσα των τηλεοπτικών καναλιών. Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα στοιχεία που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οι σχετικές καταγγελίες προσδίδουν στο θέμα διαστάσεις σκανδάλου, που, όπως φαίνεται, θα κυριαρχεί από εδώ και πέρα στον δημόσιο βίο της χώρας, με τον ίδιο σε ρόλο πρωταγωνιστή…

Ηδη στο επίκεντρο της δριμείας κριτικής, από πολλές πλευρές, προς την κυβέρνηση βρίσκεται το ζήτημα του «πόθεν έσχες» των νέων καναλαρχών. Εκτός από τις αποκαλύψεις για τα δανεικά βοσκοτόπια της Ιθάκης που παρουσίασε η πλευρά Καλογρίτσα, όλα δείχνουν ότι ο έλεγχος -και για τις τέσσερις περιπτώσεις- υπήρξε πρόχειρος και επιφανειακός, δίχως καν να πληροί τις προϋποθέσεις της προκήρυξης. Είναι ενδεικτικό ότι η έγκριση έγινε με την αποδοχή απλών υπεύθυνων δηλώσεων του νόμου 105, αν και οριζόταν σαφώς ότι απαιτούνται αναλυτικά στοιχεία για την ύπαρξη των αναγκαίων ποσών, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, τις κινήσεις τους και τα πιθανά δάνεια.

«Σκιές από την αρχή» 

Οι «σκιές» φάνηκαν, άλλωστε, από την αρχή της διαδικασίας, όταν επιχειρήθηκε, παρά τη ρητή πρόβλεψη του νόμου, είτε να καθυστερήσει η καταβολή της πρώτης δόσης έως την έκδοση της απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας είτε ο έλεγχος να μη διεξαχθεί επί όλου του τιμήματος, αλλά τμηματικά. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι και στους δύο ελιγμούς πρωταγωνίστησε, ανεπιτυχώς, ο κ. Καλογρίτσας, έχοντας σε πρώτο στάδιο την εν μέρει υποστήριξη του αρμόδιου υπουργού Ν. Παππά.

Σε κάθε περίπτωση, το όλο θέμα τείνει να εξελιχθεί στην αχίλλειο πτέρνα της διαδικασίας αδειοδότησης. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα δάνεια-μαμούθ του κ. Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς και την εμπλοκή του με τη Δικαιοσύνη λόγω κατηγοριών για πολύ σοβαρά φορολογικά αδικήματα, ο διαγωνισμός, πριν ακόμη ολοκληρωθεί, έχει διατρηθεί.

Η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας θύελλα αντιδράσεων τις οποίες αρχικά υποβάθμιζε, επιχείρησε τις τελευταίες ημέρες να πάρει αποστάσεις από τον κ. Καλογρίτσα, ο οποίος κατά πληροφορίες -και με δεδομένες τις παλαιές και στενές σχέσεις του με τα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ- εξέφρασε την «ενόχλησή» του για το «άδειασμα» που έχει υποστεί. Οι αρμόδιοι υπουργοί ευελπιστούν τώρα ότι μετά τη Δευτέρα θα ξημερώσει μια «άλλη ημέρα», καθώς με την καταβολή της πρώτης δόσης θα προβάλουν ως πολιτική νίκη την είσοδο του τηλεοπτικού τοπίου σε νέα φάση.

Η πραγματικότητα, όμως, κάθε άλλο παρά ρόδινη φαίνεται και ο σκόπελος Καλογρίτσα δεν δείχνει να ξεπερνιέται εύκολα. Το σενάριο που εξετάζει ο ίδιος, για λογαριασμό του γιου του, Ιωάννη – Βλαδίμηρου, με εταιρία του οποίου διεκδικήθηκε η άδεια, είναι να αποσυρθεί, μη καταθέτοντας αύριο το ποσό της πρώτης δόσης και χάνοντας φυσικά το ποσό της εγγύησης των 3.000.000 ευρώ. Βοηθούντος του γεγονότος ότι, κατά δήλωση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Αττικής Θ. Πανταλάκη, τα δάνειά του εξυπηρετούνται, μπορεί να ελπίζει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα βγει σε πρώτο στάδιο από τη δίνη του κυκλώνα και θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει, στη συνέχεια, καλύτερα τις υπόλοιπες εκκρεμότητές του. Η πιθανή απόσυρσή του είναι κάτι που εύχεται και η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αποφύγει τα (πολύ) χειρότερα…

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή έχει το ποσό και το καταθέσει, το θρίλερ περνά στην επόμενη φάση, καθώς ξεκινά νέος κύκλος διαδικασιών και προσφυγών, κατά τις οποίες πρέπει να δικαιολογηθεί η προέλευση των χρημάτων και να τεθούν όλα στο μικροσκόπιο. Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι ο μέχρι τούδε έλεγχος του «πόθεν έσχες» ήταν πλημμελής έχει δημιουργήσει τεράστιο ζήτημα αξιοπιστίας του διαγωνισμού, το οποίο χρεώνεται η κυβέρνηση, και ειδικότερα οι υπουργοί που χειρίστηκαν το θέμα. Γι’ αυτό πυκνώνουν οι επικρίσεις και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς βουλευτές και στελέχη αποστασιοποιούνται και δηλώνουν ότι έπρεπε όλες αυτές οι διαδικασίες σε σχέση με το οικονομικό στάτους των νέων καναλαρχών να έχουν αντιμετωπιστεί εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων. Αρκετοί φοβούνται μάλιστα ότι, ενώ η υπόθεση της αδειοδότησης των καναλιών ξεκίνησε για την κυβέρνηση ως μάχη κατά της διαπλοκής και της 27ετούς ανομίας, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φιάσκο και να ξυπνήσει μνήμες από άλλα σκάνδαλα του παρελθόντος, στον χώρο των τραπεζών και των μέσων ενημέρωσης, όπως της Τράπεζας Κρήτης και του Πόπωτα.

Εφόσον ο κ. Καλογρίτσας αποσυρθεί ή κατά τις προσεχείς εβδομάδες κηρυχθεί έκπτωτος λόγω προβλημάτων στο «πόθεν» των χρημάτων του, πρώτος επιλαχών για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας είναι ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος είχε προσφέρει 61.500.000 ευρώ, έχοντας κάνει πάντως σαφές ότι, μπαίνοντας για τον διαγωνισμό στα «κελιά» της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, είχε οριοθετημένους στόχους. Επόμενος στη σειρά των επιλαχόντων είναι ο Alpha του Δημ. Κοντομηνά, που είχε προσφέρει 61.000.000 ευρώ και ακολουθούν οι δύο εταιρίες συμφερόντων Βαρδινογιάννη, με 18.000.000 και 13.000.000 ευρώ αντίστοιχα.

Για όσους ασχολούνται με το θέμα είναι προφανές ότι όλα αυτά συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα και μόνο άγνωστο παραμένει το μέγεθος των αναταράξεων που θα ακολουθήσουν. Οποια κι αν είναι όμως η εξέλιξη με τον κ. Καλογρίτσα, η κυβέρνηση έχει βρεθεί υπόλογη και στριμωγμένη, ενώ οι υποψίες επαυξάνονται, καθώς ο 69χρονος εργολάβος, που υπήρξε επιστήθιος φίλος του Χαρίλαου Φλωράκη και στενός φίλος του Ακη Τσοχατζόπουλου, δεν έπαψε ποτέ να διαφημίζει την επιρροή του στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη της αντιπολίτευσης σπεύδουν ήδη να διακηρύξουν το αυτονόητο, ότι «αν εκπέσει ο Καλογρίτσας, θα εκπέσει όλος ο διαγωνισμός». Αν πάλι δεν εκπέσει και διατηρηθεί με υποστυλώσεις στο νέο μιντιακό στερέωμα, είναι βέβαιο ότι το πολιτικό μαρτύριο για την κυβέρνηση δεν θα έχει τέλος…

Ο «επαρχιώτης» εκδότης και ο εργολάβος!

Εν έτει 1984, με την «πρώτη φορά Αριστερά» του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και ενώ το Καστρί δυσφορούσε για τη στάση των φιλικών εφημερίδων, βρέθηκε ένας «επαρχιώτης» (ιδιοκτήτης του «Ταχυδρόμου» του Βόλου), ο Αθανάσιος Πώποτας, να μπει σφήνα στο αθηναϊκό εκδοτικό κατεστημένο!

Οι αυλικοί ψιθύριζαν κάθε πρωί στο αυτί του απρόβλεπτου Ανδρέα Παπανδρέου τα μύρια όσα για το «Εθνος» του Μπόμπολα («τον έχει πάρει πολύ ψηλά τον… αμανέ ο Φιλιππόπουλος»), για τα «Νέα» του Λαμπράκη («δεν ακούει») και για την «Ελευθεροτυπία» του Τεγόπουλου («διολισθαίνει σε ακραίες θέσεις και κάνει ζημιά»).

Κάποιοι «έψησαν» τον ευυπόληπτο στην πόλη του εκδότη να κατεβεί στην πρωτεύουσα, να πάρει δάνεια πολλών εκατομμυρίων δραχμών και να βγάλει καταρχάς την πρωινή «Ελεύθερη Γνώμη» και εν συνεχεία τις «Ειδήσεις» (απογευματινή), συγκεντρώνοντας κόσμο και κοσμάκη από την αφρόκρεμα των δημοσιογράφων της εποχής!

Το… θαύμα κράτησε λιγότερο από 20 μήνες, αφού τα μεν χρήματα τελείωσαν γρήγορα, οι δε mediaρχες, εναντίον των οποίων στήθηκε η όλη «μηχανή», είχαν προλάβει -ενώπιον του κινδύνου- να «ισιώσουν» τα επικριτικά πρωτοσέλιδα και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με τον παντοδύναμο ηγέτη.

Για να μην πολυλογώ, τα δυο αξιοπρεπέστατα φύλλα (με έδρα την οδό Μητροπόλεως) κατέρρευσαν παταγωδώς μετά τη στάση πληρωμών μισθών και λοιπών υποχρεώσεων, ο δε συμπαθέστατος κύριος με το καφέ κοστούμι από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας εσύρθη στα δικαστήρια και κατέληξε στη φυλακή -με κατεστραμμένη υγεία-, χάνοντας εν τέλει το φως του.

Δεν ξέρω γιατί θυμήθηκα αυτήν την ιστορία! Ισως γιατί ακούω φωνές -που γνωρίζουν εις βάθος το παρασκήνιο- να επιμένουν ότι κάποιοι (από τα… έγκατα του ΣΥΡΙΖΑ) πήραν στον λαιμό τους τον μεγαλοεργολάβο Καλογρίτσα και τον ενέπλεξαν στην περιπέτεια για ένα κανάλι που δεν αντέχει ούτε η τσέπη του ούτε οι ώμοι του.

Χρ. Μ.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ