Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Το κλειδί για νέα μορφή ζωής

Ενα βήμα πιο κοντά στη σύνθεση και τη δημιουργία νέων μορφών ζωής στο εργαστήριο βρέθηκαν οι επιστήμονες, καθώς κατάφεραν να αποδείξουν ότι το τεχνητό γενετικό υλικό XNA (ξενονουκλεϊκό οξύ) μπορεί να μιμηθεί τις ιδιότητες του DNA και του RNA!

Οπως ανέφεραν σε δημοσίευσή τους στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση «Science», οι ερευνητές του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου της Βρετανίας μπόρεσαν για πρώτη φορά να εξαγάγουν πληροφορίες από τα τεχνητά γενετικά μόρια και στη συνέχεια να παράξουν, μαζικά, πιστά αντίγραφά τους. Ετσι, τα νέα -και ομολογουμένως εντυπωσιακά- ευρήματα έδειξαν ότι τόσο το DNA όσο και το συγγενικό του RNA ίσως τελικά να μην είναι οι μόνες χημικές δομές που έχουν την ικανότητα να κωδικοποιούν τη γενετική πληροφορία και να την περνούν στις επόμενες γενιές. Με αποτέλεσμα οι νέες επιστημονικές γνώσεις που προκύπτουν να ανοίγουν νέους ορίζοντες στην έρευνα του τομέα της συνθετικής βιολογίας, αλλά και της βιοτεχνολογίας.

«Η ζωή βασίζεται στην απίστευτη ικανότητα του DNA και του RNA να αποθηκεύουν και να διαδίδουν τη γενετική πληροφορία» ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Science» ο μοριακός βιολόγος του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου της Βρετανίας Φίλιπ Χόλγκερ, ως ένας εκ των συμμετεχόντων στην έρευνα, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι «με τη μελέτη μας δείξαμε ότι τις βασικές λειτουργίες του DNA αλλά και του RNA μπορούν να επιτελέσουν και νέα, τεχνητά μόρια».

Εκτός των άλλων, πάντως, τα καινούργια ευρήματα των επιστημόνων έδειξαν ακόμη ότι, αν τελικά υπάρχει ζωή -σε οποιαδήποτε μορφή- σε άλλους πλανήτες, τότε αυτή ίσως να μην έχει την ίδια δομή με αυτή που συναντάμε στη Γη. Ουσιαστικά, λοιπόν, η νέα ανακάλυψη αποκάλυψε, εκτός των άλλων, ότι τόσο το DNA όσο και RNA ίσως να μην είναι τελικά τόσο μοναδικά όσο πιστεύαμε έως σήμερα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ