Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Το «κλειδί» για την υπέρταση

Η είδηση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από υψηλή πίεση και κινδυνεύουν με έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Ενας Αυστραλός γενετιστής, ύστερα από έρευνες δεκαετιών, ανακάλυψε τον γενετικό μηχανισμό που πυροδοτεί την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, και πιστεύει ότι μελλοντικά θα μπορέσει να αναπτύξει μια θεραπεία που θα εμποδίζει την υπέρταση.

«Πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα» επισημαίνει ο καθηγητής Μπράιαν Μόρις από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ο οποίος, σε συνεργασία με τη διδακτορική ερευνήτρια Φρανσίν Μάρκες, ανακάλυψε ότι καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ρενίνης, του ενζύμου των νεφρών που προκαλεί την υπέρταση, παίζουν δύο μη κωδικοποιητικά μόρια RNA ή μικροRNA, δηλαδή τα μόρια των κυττάρων που ελέγχουν τη γονιδιακή έκφραση.

«Αυτά τα δύο μικροRNA», σημειώνει ο δρ Μόρις, «παρατηρούνται σε πολύ μικρότερες συγκεντρώσεις στους υπερτασικούς. Οταν μειώνονται αυτά, αυξάνεται η ρενίνη και επομένως και η πίεση του αίματος».

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν ανθρώπινα νεφρά! Για την ακρίβεια, τα νεφρά από 42 ανθρώπους που είχαν πεθάνει από καρκίνο και είχαν δωρίσει τα όργανά τους στην ιατρική έρευνα. Διαπίστωσαν ότι όσοι υπέφεραν στη ζωή τους από υψηλή πίεση είχαν έξι φορές μικρότερες ποσότητες από τα συγκεκριμένα μικροRNA. Και, αντίθετα, έξι φορές μεγαλύτερη ποσότητα ρενίνης.

Ο ρόλος της ρενίνης, του ενζύμου που παράγουν τα νεφρά, στη ρύθμιση της πίεσης ήταν γνωστός εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ομως, όπως εξηγεί η δρ Μάρκες, «κανείς έως σήμερα δεν είχε μελετήσει ανθρώπινα νεφρά από υπερτασικούς ασθενείς και κανείς δεν είχε χρησιμοποιήσει την τελευταία τεχνολογία γονιδιώματος για να εξετάσει τα νεφρά ενός υπερτασικού ασθενούς».

Υπολογίζεται ότι περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 χρόνων υποφέρει από υπέρταση. Πάντως, Βρετανοί ειδικοί επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη αρκετά χρόνια, μέχρι να γίνουν πραγματικότητα φάρμακα που θα πετύχουν να θεραπεύσουν την πίεση στοχεύοντας το γενετικό υλικό των ασθενών.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ