Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Το «κλειδί» για το Πάρκινσον

Μια επαναστατική εξέλιξη για την κατανόηση της αιτίας της νόσου του Πάρκινσον και την αντιμετώπισή της έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Ερευνητές του πανεπιστημίου Ν. Υόρκης κατάφεραν να αναπτύξουν ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα σε συνθήκες εργαστηρίου, τα οποία αποτελούν ακριβή αντίγραφα των κυττάρων του Πάρκινσον και αποτελούν ρεαλιστικό μοντέλο για δοκιμές νέων θεραπειών!

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν τους νευρώνες με μια τεχνική που μετατρέπει τα δερματικά κύτταρα σε εγκεφαλικό ιστό και έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία από άλλους ερευνητές. Ετσι, χρησιμοποίησαν δείγματα δέρματος από τέσσερις εθελοντές, εκ των οποίων οι δύο είναι υγιείς και οι άλλοι δύο πάσχουν από τη νόσο, την οποία τους προκάλεσε μια μετάλλαξη ενός γονιδίου. Με αυτήν τη μέθοδο, οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρατηρήσουν τη δράση του γονιδίου, που υπό φυσιολογικές συνθήκες ελέγχει την παραγωγή του ενζύμου MOA (οξειδάση μονοαμίνης), το οποίο με τη σειρά του ελέγχει την ντοπαμίνη.

Οταν το γονίδιο μεταλλάσσεται, αυτή η ρύθμιση χάνεται και τα επίπεδα του ενζύμου αυξάνονται, με αποτέλεσμα να γίνονται τοξικά για τα εγκεφαλικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη. Οπως αναφέρουν στην έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications», οι επιστήμονες θέλουν να δοκιμάσουν νέες θεραπείες που ίσως προλαμβάνουν αυτή τη βλάβη και διακόπτουν την εξέλιξη της νόσου.

Η μελέτη των ανθρώπινων νευρώνων είναι καθοριστικής σημασίας για την έρευνα που αφορά τη θεραπεία του Πάρκινσον, καθώς τα ζώα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό και δεν έχουν το γονίδιο που προκαλεί τη νόσο δεν προσφέρονται για μελέτη.

«Είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται ανθρώπινοι νευρώνες οι οποίοι παράγουν ντοπαμίνη με υλικό που προέρχεται από ασθενείς με μεταλλάξεις των γονιδίων που προκαλούν τη νόσο» είπε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Ζιάν Φενγκ. «Μέχρι πρότινος δεν περνούσε καν από το μυαλό μας ότι θα μπορούσαμε να μελετήσουμε τη νόσο σε ανθρώπινους νευρώνες. Είναι αδύνατον να πάρουμε ζωντανούς ανθρώπινους εγκεφαλικούς νευρώνες για να κάνουμε μελέτες».

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ