Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

Το κόκκινο κρέας απειλή για τα νεφρά

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το κόκκινο κρέας; Σύμφωνα με γιατρούς και διατροφολόγους, όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, το κόκκινο κρέας παίζει ιδιαίτερο ρόλο για την υγεία, καθώς είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές σιδήρου, εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ενώ κάποια είδη του περιέχουν και τα απαραίτητα ωμέγα-3, που περιέχονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια.

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος προκαλεί αρκετά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Μάλιστα κάποιες από αυτές είχαν διερευνήσει αν μπορεί να προκαλέσει κάποιους τύπους καρκίνου του νεφρού. Ομως, τα αποτελέσματά τους ήταν αντιφατικά, γι’ αυτό και το Αμερικανικό Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο διεξήγαγε μια μεγάλη μελέτη, διάρκειας εννέα ετών, προκειμένου να διακριβωθεί αυτή η σχέση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, όταν το κόκκινο κρέας καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου του νεφρού κατά 19%.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, συμμετείχαν περισσότεροι από 500.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών, που κλήθηκαν να δώσουν πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες, ανάμεσα στις οποίες και την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την καθημερινότητά τους και την υγεία τους επί εννέα χρόνια, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανή εμφάνιση καρκίνου.

Οπως προέκυψε, κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο εμφανίστηκε καρκίνος στους νεφρούς περίπου στους 1.800 από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι κατανάλωναν κατά μέσον όρο 113 γραμμάρια κόκκινου κρέατος καθημερινά. Οι περισσότεροι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα κατανάλωναν από 57 έως 85 γραμμάρια κατά μέσον όρο την ημέρα, ενώ οι γυναίκες δεν ξεπερνούσαν τα 57. Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες που ενδέχεται να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου, όπως η ηλικία, η φυλή, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημόσιο: Απώλειες έως 1.803€ στα αναδρομικά συνταξιούχων

Εξαιτίας της γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα ποσά θα αφορούν τη μία και όχι και τις δύο περικοπές συντάξεων του 2012 Άλλη μία δυσάρεστη έκπληξη...

Νέα δεξαμενόπλοια για την Aegean Shipping

Η Aegean Shipping με υπερηφάνεια ανακοινώνει ότι στις 30 Σεπτεμβρίου υπέγραψε συμφωνία μέσω ψηφιακής τελετής με την COSCO Heavy Industry (Yangzhou) Co. Ltd. για...

Λαμπροί εορτασμοί για το έτος «Σαλαμίνα – Θερμοπύλες 2020»

Πέρασαν 2.500 χρόνια από τις δύο σημαντικές μάχες που διέσωσαν τον δυτικό πολιτισμό! Στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη Μάχη των...

Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Μέσα σε 58 ημέρες υποβλήθηκαν 131.155 αιτήσεις, αν και το υπουργείο υπολόγιζε ότι θα ενταχθούν περίπου 300.000 δανειολήπτες «Κόκκινοι» αλλά και ενήμεροι δανειολήπτες που έχουν...

Καλαματιανοί αγωνίζονται για τον αρχαιολογικό θησαυρό που παραμένει παράνομα θαμμένος κάτω από την Υπαπαντή

Τον δικό τους αγώνα δίνουν από τον Αύγουστο οι κάτοικοι της Καλαμάτας ώστε ο αρχαίος πλούτος του τόπου τους, που βρίσκεται παράνομα «θαμμένος» κοντά στον Μητροπολιτικό Ναό...