Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Το κόλπο του διδύμου της καταστροφής για να τσαλακωθούν οι άλλοι δελφίνοι

Σε άμεση διάσπαση οδηγείται το ΠΑΣΟΚ, αν ο Γ. Παπανδρέου επιμείνει, αυτή την εβδομάδα, στο σχέδιό του να αποδυναμώσει τους επίδοξους διαδόχους του πλην του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον οποίο φέρεται να έχει καταλήξει σε μια καταρχήν συμφωνία για το θέμα της διαδοχής. Ο κ. Παπανδρέου μεθοδεύει την εκλογή ενός διευρυμένου «μεταβατικού Πολιτικού Συμβουλίου» με τη συμμετοχή των κορυφαίων υπουργών από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που θα κληθούν να συμμετάσχουν πάντως και στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Η πρόταση -που εφόσον γίνει σε αυτή τη συνεδρίαση, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις ακόμη και αποχωρήσεις- στοχεύει στο «τσαλάκωμα» των δελφίνων, που δεν είναι αρεστοί στο δίδυμο Παπανδρέου – Βενιζέλου, στη σχετική ψηφοφορία στο Εθνικό Συμβούλιο. Σε αυτή την περίπτωση, και πάντα κατόπιν συμφωνίας των δύο, ο Δ. Ρέππας αναμένεται να αναλάβει τον έλεγχο του κόμματος, αναλαμβάνοντας γραμματέας του στη θέση του Μ. Καρχιμάκη.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου κάποιοι περιμένουν πάντως το άνοιγμα των χαρτιών του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ οι πιο επιφυλακτικοί επιμένουν ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο, δρομολογώντας μεν τις διαδικασίες, αλλά όχι και ξεκαθαρίζοντας τι θα κάνει ο ίδιος. Σε αυτή την περίπτωση οι εσωκομματικές κάλπες αναμένονται εντός του Ιανουαρίου.

Εν όψει αυτών, το σενάριο της διαρχίας προκρίνεται από όσους πιστεύουν ότι θα αποδειχτεί σωτήριο για το δίδυμο Παπανδρέου – Βενιζέλου, διακρίνοντας πάντως ότι τόσο οι Λο.Ρ.Δι. (Λοβέρδος, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου) από κοινού όσο και ο Αν. Λοβέρδος μόνος του επιχειρούν να τους καταστήσουν «δίδυμο της αποτυχίας» χρεώνοντάς τους την ευθύνη για την κατάρρευση της οικονομίας και τελικά της χώρας, προκειμένου να επιβιώσουν οι ίδιοι πολιτικά. Πέραν τούτου, παραμένοντας πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για κάποιους μήνες ακόμα, ο Γ. Παπανδρέου θα μπορέσει ίσως να διεκδικήσει μια άλλη, σωτήρια γι’ αυτόν θέση, αυτή του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (για δεύτερη φορά) ή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που ακόμα χηρεύει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ