Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Το limit down του «άξονα»!

Νέο ντόμινο με ανυπολόγιστες συνέπειες στην ευρωζώνη απειλεί να προκαλέσει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, που σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Les Echos» ετοιμαζόταν να επιτεθεί μετά το κλείσιμο των χρηματαγορών στις 15 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης, με τη Γαλλία να χάνει το ΑΑΑ αλλά και τη Γερμανία να δέχεται την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της οικονομίας της.

Την ώρα που η «δημοκρατία» ήταν επί του πιεστηρίου τα δεδομένα ήταν τα εξής: Οι πληροφορίες τόσο της «Les Echos» όσο και της «Monde» έκαναν λόγο για ταυτόχρονη υποβάθμιση της γαλλικής και της γερμανικής οικονομίας. Η ανώτατη αξιολόγηση ΑΑΑ της Γαλλίας θα χαθεί, καθώς η υποβάθμιση θα είναι αρκετά επιθετική κατά 2 βαθμίδες. Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η γαλλική οικονομία είχε ήδη προεξοφλήσει την κίνηση, γι’ αυτό και την Πέμπτη ο χρηματιστηριακός δείκτης του Παρισιού κινούνταν σταθεροποιητικά. Ο S&P είχε προειδοποιήσει πριν από δέκα ημέρες για την πρόθεσή του να θέσει σε καθεστώς επιτήρησης (creditwatch negative) το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης και να προβεί στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας, γεγονός που θα είχε ως άμεση συνέπεια την απώλεια του τριπλού Α από το κλαμπ των ισχυρών: Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία, Βέλγιο και Ολλανδία.

Ο S&P είχε επικαλεστεί πέντε αλληλένδετους παράγοντες γι’ αυτούς τους κινδύνους: τις ολοένα και πιο σφιχτές πιστωτικές συνθήκες σε όλη την ευρωζώνη, τα αυξανόμενα spreads ακόμη και για χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ, τις συνεχιζόμενες πολιτικές διαφωνίες για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη διασφάλιση βαθύτερης οικονομικής διακυβέρνησης, τα υψηλά ποσοστά χρέους σε πολλά κράτη και τον κίνδυνο ύφεσης στο σύνολο της ευρωζώνης το 2012.

Στη «λίστα των 15» δεν συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, που βρίσκεται στο κατώτερο επίπεδο αξιολόγησης του συγκεκριμένου οίκου, αλλά και η Κύπρος, η οποία ήδη βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης. Οι εθνικές κυβερνήσεις ήδη ανησυχούσαν ότι μια υποβάθμιση θα δυσκόλευε τον EFSF στην αναζήτηση κεφαλαίων από τις αγορές, για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων διάσωσης, καθώς βασίζεται σε εγγυήσεις από τα έξι κράτη με τη μέγιστη αξιολόγηση. Την ίδια ώρα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιούσε ότι αν οι χώρες δεν εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση της κρίσης η ανθρωπότητα κινδυνεύει να διολισθήσει σε μια βαθιά ύφεση, που θα έχει τα χαρακτηριστικά της δεκαετίας του ’30.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ