Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Το… μαρτύριο της σταγόνας!

Θα σφραγίζονται από αύριο όσα πρατήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης εντοπισθούν κατά τους επιτόπιους ελέγχους να μην έχουν εγκαταστήσει συστήματα εισροών-εκροών για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου. Σήμερα εκπνέει η προθεσμία που προβλέπει ο νόμος για την τοποθέτηση των συστημάτων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, με τους βενζινοπώλες να υποστηρίζουν, σε χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, ότι από τα περίπου 1.300 πρατήρια το 90% τα έχει εγκαταστήσει.

Οι πρατηριούχοι ζήτησαν ολιγοήμερη ανοχή για να προσαρμοστούν όλοι οι επιχειρηματίες, αλλά από το υπουργείο επισημάνθηκε ότι τα πρόστιμα που προβλέπει ο νόμος είναι αυστηρά και ότι σύντομα θα αρχίσουν οι έλεγχοι. Η συνάντηση είχε ζητηθεί από την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ), για να αντιμετωπιστούν προβλημάτων που διαπιστώνει η ομοσπονδία στην εγκατάσταση και την εύρυθμη λειτουργία των συστημάτων εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Στη συνάντηση προσήλθαν αντιπροσωπία της ΟΒΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Δ. Κιούση, αντιπροσωπία της ΠΟΠΕΚ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γ. Ασμάτογλου και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΕΠΕ (των εταιριών πετρελαιοειδών) Α. Πετριανίδης.

Σε εκκρεμότητα είναι ακόμα το σύστημα για τη μαζική επεξεργασία των στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Η ηλεκτρονική εφαρμογή που θα τα δέχεται είναι έτοιμη, ωστόσο δεν έχει ακόμη τελειοποιηθεί ώστε να έχει και τη δυνατότητα και να τα επεξεργάζεται μαζικά. Γι’ αυτό και η ΓΓΠΣ έχει ή πρόκειται να συνάψει σύμβαση με ιδιωτική εταιρία, προκειμένου να βελτιωθεί η εφαρμογή. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου συστήματος οι έλεγχοι θα γίνονται δειγματοληπτικά και επί τόπου. Για τον καλύτερο συντονισμό με τη ΓΓΠΣ, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση μεταξύ στελεχών του ΥΠΑΝ και του γενικού γραμματέα Χ. Τσαβδάρη.

«Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί πλήρως» δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου συστήματα εισροών-εκροών θα έχουν εγκατασταθεί σε Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα και Κρήτη, ενώ άμεσα θα εγκατασταθούν σε διυλιστήρια και σημεία εμπορίας καυσίμων. Στο υπουργείο υποστηρίζουν ότι δεν έχουν εγκαταστήσει τα συστήματα δύο κατηγορίες βενζινοπωλών. Στην πρώτη ανήκουν κάποιοι που αποδεδειγμένα δεν έχουν δουλειά και έχουν αποφασίσει να κλείσουν το πρατήριό τους, οπότε δεν τους νοιάζει αν θα τους αφαιρεθεί η άδεια. Στη δεύτερη, όμως, ανήκουν όσοι δεν θέλουν να εγκαταστήσουν το σύστημα γιατί έτσι θα ελέγχονται και θα χάσουν τα έσοδα από το λαθρεμπόριο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ