Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Το μέγα θέμα με τη Siemens

Τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος όσο και ο διάδοχός του στο υπουργείο Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επιχειρούσαν να πείσουν τη Βουλή και την κοινωνία ότι η… ισπανική υποχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της Siemens μετά τις απαιτήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ ήταν… εθνική επιτυχία. Ενας συμβιβασμός με οφέλη για την Ελλάδα, υποστήριζαν. Η αλήθεια είναι ότι η γερμανική εταιρία, που βύθισε με τις μίζες τον πολιτικό κόσμο στην ανυποληψία στην Ελλάδα και όχι μόνο, συνεχίζει πλέον και με συγχωροχάρτι τα παιχνίδια εις βάρος της χώρας μας. Τουλάχιστον αυτό αποκαλύπτεται σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κατσαφάδος. Ούτε λίγο ούτε πολύ, όπως τονίζει ο βουλευτής, οι «δεσμεύσεις» Siemens για την ώρα είναι πακέτο… αδειανό.

Σύμφωνα με επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με την ορθή εκτέλεση της συμφωνίας συμβιβασμού ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τη Siemens, οι Γερμανοί κάνουν τους… Κινέζους και δεν υλοποιούν τις υποχρεώσεις τους. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύουν να μεταφέρουν τον εξοπλισμό επένδυσης, που ήταν να γίνει στη χώρα μας, στην Τουρκία.

Η ερώτηση του βουλευτή Κ. Κατσαφάδου επικεντρώνεται στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει, με βάση τη συμφωνία των δύο πλευρών, η γερμανική εταιρία.

Ο βουλευτής αναφέρεται στην τέταρτη ενότητα «Περαιτέρω Επενδύσεις» που περιλαμβάνεται στο κεφάλαιο ΙΙΙ, «Υποχρεώσεις της Siemens», και συγκεκριμένα στην παράγραφο γ΄ που ανέφερε ότι η γερμανική εταιρία «θα εξετάσει την πραγματοποίηση επενδύσεων διάφορων τύπων και μορφών στην Ελληνική Δημοκρατία. Μία τέτοια επένδυση, η οποία εξετάζεται, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα για ένα έργο αξίας άνω των 60.000.000 ευρώ, που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων».

Ενώ αρχικά θεωρήθηκε ότι η συγκεκριμένη επένδυση αφορούσε τη μεταφορά του εργοστασίου της BSH (της πρώην ΠΙΤΣΟΣ) στη Μαγούλα, την προμήθεια νέου εξοπλισμού και την αύξηση της παραγωγής, αυτό δεν φαίνεται να ισχύει.

Η BSH (το 50% της οποίας ανήκει στη Siemens) προχωρά σε περικοπές προσωπικού και ματαίωση της επένδυσης μετεγκατάστασης.

Τα ερωτήματα που απευθύνει ο κ. Κατσαφάδος είναι αν η επένδυση της Siemens, που περιγραφόταν στη συγκεκριμένη παράγραφο της συμφωνίας συμβιβασμού, αφορούσε το εργοστάσιο της BSH (της πρώην ΠΙΤΣΟΣ).

Ζητά επίσης ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της συγκεκριμένης υποχρέωσης της Siemens, αλλά και να αποσαφηνιστεί για τι είδους επένδυση πρόκειται.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ