Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Το μεγάλο παζάρι για τις ελαφρύνσεις στην άγρια λιτότητα

Τα… παζάρια συνεχίζονται. Αυτό είναι το μήνυμα που βγήκε από τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, που μπορεί να έβγαλε λευκό… καπνό σε ό,τι αφορά την περίπτωση του νέου προέδρου της Κομισιόν στο πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο ο κ. Σαμαράς τον χαρακτήρισε παθιασμένο Ευρωπαίο και γνώστη των διαδικασιών που θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, αλλά είναι πολλά ακόμη αυτά που παραμένουν στην ομίχλη.

Ειδικότερα, η νέα Ευρωβουλή θα κληθεί εντός των επόμενων εβδομάδων να πραγματοποιήσει τις ακροάσεις των επιτρόπων (17 Ιουλίου η εκλογή τους) που θα προτείνουν τα κράτη-μέλη, να φιλοξενήσει ηγέτες της Ε.Ε. και να εγκρίνει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να εκλέξει πρόεδρο (μετά τη συμφωνία του ΕΛΚ με τους Σοσιαλιστές θα είναι και πάλι ο Μάρτιν Σουλτς), αλλά το κυριότερο είναι ότι θα δούμε τι θα σημάνει και για τη χώρα μας η σχετική ευελιξία στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας προς όφελος της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Και αυτό γιατί, από τη μία, οι Ιταλοί πανηγύριζαν χθες γιατί πέτυχαν ό,τι επιθυμούσαν, μια και δόθηκαν σημαντικά περιθώρια κινήσεων, και από την άλλη, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο τόνισε μετά τη συνέντευξη Τύπου ότι καλωσορίζει τη δέσμευση όλων των Ευρωπαίων ηγετών στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και την απόφαση για εφαρμογή του με ευελιξία σε όποια χώρα χρειαστεί και αναλόγως με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της».

Το θέμα είναι ότι αυτό σημάνει στην πράξη χαλάρωση της θηλιάς που έχουν βάλει στη χώρα μας οι δανειστές. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πάντως χθες δεν άνοιξε τα χαρτιά του για αυτό το θέμα, που ήταν το πιο «καυτό» για τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και για τον οδικό χάρτη ελαφρύνσεων.

Οσον αφορά το παζάρι, θα συνεχιστεί, μια και οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συναντηθούν εκ νέου στις 16 Ιουλίου, για ένα ανεπίσημο δείπνο, στο οποίο θα συζητήσουν για τις υπόλοιπες θέσεις των προέδρων και των επιτρόπων των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

Σε αυτή την άτυπη σύνοδο θα αποφασιστεί, μεταξύ άλλων, ποιος θα διαδεχτεί τον Βέλγο Χέρμαν βαν Ρομπάι στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και ποιος θα αναλάβει επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας στη θέση της σημερινής ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων, της Βρετανίδας Κάθριν Αστον.

Χθες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εισέπραξε τα συγχαρητήρια από τους κ. Μπαρόζο και Ρομπάι, στην κοινή συνέντευξη Τύπου έκανε σύντομο απολογισμό της ελληνικής προεδρίας, επισημαίνοντας ότι έγινε σημαντική πρόοδος στην εμβάθυνση της ΟΝΕ και την προώθηση της τραπεζικής και νομισματικής ενοποίησης, που ήταν η βασική προτεραιότητα. Είπε ακόμη ότι η ελληνική προεδρία κινήθηκε στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανάπτυξης και των Ταμείων για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά και στις ενέργειες της ελληνικής προεδρίας στα θέματα των συνόρων της Ε.Ε. και της διαχείρισης της «παράνομης μετανάστευσης», όπως καταγράφηκε για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ