Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

Το μπρος πίσω για το ενιαίο «κόμμα» των ανεξαρτήτων

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση συγκρότησης Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Μολονότι την προηγούμενη εβδομάδα όλα έδειχναν «τελειωμένα», αυτή τη στιγμή τα πάντα είναι στην κόψη του ξυραφιού με τους εννιά σίγουρους βουλευτές να κρέμονται από τα χείλη του Μίμη Ανδρουλάκη, περιμένοντας να πει το πολυπόθητο «ναι» και να συμπληρωθεί η δεκάδα βουλευτών που απαιτεί ο Κανονισμός της Βουλής.

Η σύσκεψη των ανεξάρτητων βουλευτών διεξήχθη το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στη Βουλή. Ολοι συμφώνησαν ότι ο Κανονισμός της Βουλής σχεδόν «εξαφανίζει» τους βουλευτές, οι οποίοι δεν ανήκουν σε Κοινοβουλευτική Ομάδα. Οι περισσότεροι, μάλιστα, συμφώνησαν ότι παρά τις ιδεολογικές τους διαφορές μόνη λύση για να αποκτήσουν ξανά δυνατή φωνή οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι η ίδρυση ενιαίας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία θα τους στεγάσει όλους. Στην ίδια σύσκεψη ο… προοριζόμενος για επικεφαλής Θ. Παραστατίδης κατάφερε να αποσπάσει εννιά «ναι». Εκτός από τον ίδιο, θετικοί στο ενδεχόμενο ίδρυσης Κοινοβουλευτικής Ομάδας εμφανίστηκαν και οι Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Αηδόνης, Μάρκος Μπόλαρης, Γιώργος Κασαπίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Νίκος Σταυρογιάννης, Π. Μουτσινάς και Οδυσσέας Βουδούρης.

Από την άλλη, στο εγχείρημα αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι κ.κ. Κ. Μαρκόπουλος, Θ. Σολδάτος και Γ. Κουράκος, ενώ καμία απόπειρα προσέγγισης δεν έγινε προς τον Γ. Μιχελογιαννάκη, τον οποίον οι περισσότεροι θεωρούν ήδη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι κρίσιμο ρόλο στο αν τελικά θα συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός «δέκα» θα παίξει η απόφαση του Μίμη Ανδρουλάκη. Η πλευρά των εννιά υποστήριξε ότι κατ’ αρχήν ο κ. Ανδρουλάκης -ήταν απών από τη σύσκεψη των ανεξαρτήτων- έδειξε θετικός στο όλο εγχείρημα, ωστόσο διατηρεί ακόμα κάποιες επιφυλάξεις και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένος. Οι ίδιες πηγές ωστόσο επισήμαιναν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε καλό επίπεδο και προέβλεψαν ότι μέχρι την Τετάρτη όλα θα έχουν ολοκληρωθεί. Θετικά φυσικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, πάντως, και το ότι μπορεί ο κ. Παραστατίδης να εμφανίζεται ως επικεφαλής, στη Βουλή ωστόσο κοινή είναι η εντύπωση ότι πίσω από το εγχείρημα βρίσκεται ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος θα ήθελε να αποκτήσει και κοινοβουλευτική δυναμική πριν από την επίσημη ανακήρυξη της ΡΙΚΚΣΥ σε κόμμα. Ηταν μάλιστα χαρακτηριστική η δήλωση βουλευτή που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο εγχείρημα, λέγοντας: «Δεν θα μπω σε μια ομάδα για να γίνω η ουρά του Λοβέρδου».

Πέρα, πάντως, από το δικαίωμα φωνής η σύσταση Κοινοβουλευτικής Ομάδας δίνει και μια σειρά από άλλα «προνόμια». Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Κανονισμού της Βουλής στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες παραχωρείται αίθουσα εντός του Βουλευτηρίου ανάλογα με τη δύναμή τους, ενώ στους προέδρους παραχωρείται και ιδιαίτερο γραφείο. Επιπλέον η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει δικαίωμα και για προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων από τη Βουλή, οι οποίοι θα στελεχώσουν τη γραμματεία της.

Ο μεγάλος προβληματισμός, πάντως, που διέπει τους ανεξάρτητους βουλευτές δεν είναι άλλος από το «ετερόκλητο» του σχηματισμού. Μια ματιά και μόνο στα ονόματα αρκεί σε κάποιον για να αντιληφθεί ότι ενδεχομένως η έκρηξη εντός της νέας Κ.Ο. δεν θα αργήσει. Κι αυτό γιατί τα ιδεολογικά όρια εκτείνονται από τον χριστιανοδημοκράτη Νίκο Νικολόπουλο μέχρι τον πρώην κνίτη και φανατικό μνημονιακό Ανδρέα Λοβέρδο. Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που οι βουλευτές που σκοπεύουν να απαρτίσουν την Κ.Ο των Ανεξάρτητων Βουλευτών υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρχει κοινό ιδεολογικό στίγμα ούτε θα μπει χαλινάρι σε κανέναν. «Ο καθένας θα εκφράζει τις απόψεις του. Γι’ αυτό διαλέξαμε και το όνομα Ανεξάρτητοι Βουλευτές» είπε ο Θ. Παραστατίδης, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- θα αλλάζει σε κάθε νομοσχέδιο τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος όσο και ο εισηγητής ώστε να έχουν όλοι φωνή.

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας για ενιαία «φωνή» και ο αναποφάσιστος

Θεόδωρος Παραστατίδης: Προορίζεται για πρόεδρος της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ όταν καταψήφισε το πολυνομοσχέδιο. Οταν μάλιστα ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι οι διαγραφέντες θα πρέπει να επιστρέψουν τις έδρες τους, υποστήριξε ότι ο ίδιος είναι το γνήσιο ΠΑΣΟΚ και ότι αυτός που θα πρέπει να επιστρέψει την έδρα του είναι ο Βενιζέλος.

Ανδρέας Λοβέρδος: Ο υποκινητής του εγχειρήματος. Τον διέγραψε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν αποχωρήσει από μόνος του. Παραμένει μνημονιακός, εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση ψηφίζοντας τα περισσότερα νομοσχέδια.

Χρήστος Αηδόνης: Ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ έχοντας ψηφίσει όλους τους μνημονιακούς νόμους επικαλούμενος ως λόγο το ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ανέλαβε τις ευθύνες του για τη «λίστα Λαγκάρντ»! Ανήκει στο λοβερδικό γκρουπ.

 

Μάρκος Μπόλαρης: Διεγράφη από τον Ευ. Βενιζέλο επειδή ήταν απών κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Πολλοί περίμεναν να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ μαζί με τον Κ. Σκανδαλίδη, κάτι που όμως δεν έγινε. Εχει καλές σχέσεις με τον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά και πολλές διαφωνίες σε αρκετά θέματα μαζί του.

Νίκος Σταυρογιάννης: Διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία όχι γιατί καταψήφισε, αλλά για συνέντευξη σε εφημερίδα, με την οποία προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει αντιλαϊκά μέτρα. Μαζί με τον Γιάννη Κουράκο, τον Χρήστο Ζώη και τον Γ. Μανώλη έχουν ιδρύσει τον φορέα «Ελλήνων Πολιτεία». Εχει καλές σχέσεις και με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.

Νίκος Νικολόπουλος: Παραιτήθηκε από υφυπουργός Εργασίας της Ν.Δ. το βράδυ των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού στη Βουλή. Ηγήτωρ του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος και βαθύτατα αντιμνημονιακός. Εχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο. Είναι θετικός στο σχηματισμό Κοινοβουλευτικής Ομάδας χωρίς να… καίγεται.

Οδυσσέας Βουδούρης: Ο «πονηρός». Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι αυτός έσπειρε πρώτος τους καρπούς της νέας Κ.Ο., ώστε να αποκτήσει ηγετικό ρόλο και να προσχωρήσει αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμισμένος. Πρώην ΠΑΣΟΚ, πρώην ΔΗΜ.ΑΡ.

Πάρης Μουτσινάς: Πρώην ΔΗΜ.ΑΡ. και αυτός. Διεγράφη μαζί με τον Οδυσσέα Βουδούρη από τον Φώτη Κουβέλη λόγω των συνεχών αντιρρήσεών τους στην κυβερνητική πολιτική. Θεωρείται το alter ego του Οδυσσέα Βουδούρη. Φιλοδοξεί και αυτός να ενταχθεί κάποια στιγμή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Γ. Κασαπίδης: Διεγράφη για δεύτερη φορά από τη Νέα Δημοκρατία όταν ψήφισε «παρών» στο πολυνομοσχέδιο. Φαίνεται να έχει κλείσει τις πόρτες της επιστροφής, κινούμενος σε καθαρά αντιμνημονιακό πεδίο. Εχει καλές σχέσεις τόσο με τον κ. Σταυρογιάννη όσο και με τον κ. Νικολόπουλο.

Μίμης Ανδρουλάκης: «Ο Μίμης είναι ένα κόμμα μόνος του» είπε ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές. Κατ’ αρχήν έδειξε θετικός στο νέο εγχείρημα, ωστόσο διατηρεί και αυτός πολλές επιφυλάξεις. Κυρίως στο να ταυτιστεί με ανθρώπους εντελώς διαφορετικής ιδεολογίας. Στο στρατόπεδο των ανεξαρτήτων υπάρχει αισιοδοξία ότι μέχρι την Τετάρτη θα πει το «ναι».

Οι αρνητές που ξεκαθάρισαν τη θέση τους

Κώστας Μαρκόπουλος: Αρχικά διατήρησε επιφυλάξεις για την ένταξή του στο νέο σχήμα, λίγο αργότερα όμως είπε κατηγορηματικό «όχι». Η επιστροφή του στη Νέα Δημοκρατία συζητείται εντόνως το τελευταίο διάστημα και όπως όλα δείχνουν και οι δύο πλευρές ψάχνουν την κατάλληλη αφορμή. Δεν είναι λίγοι οι ανεξάρτητοι που του τηλεφώνησαν για να δουν τι θα πράξει πριν λάβουν και αυτοί την απόφασή τους.

Θεόδωρος Σολδάτος (Λευκάδας): Διεγράφη από τη Ν.Δ. όταν καταψήφισε τα κονδύλια των υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης στον Προϋπολογισμό. Αναζητεί και αυτός φόρμουλα επιστροφής στη Νέα Δημοκρατία, έχοντας ως πλεονέκτημα το ότι προέρχεται από μονοεδρική περιφέρεια. Την ιστοσελίδα του εξακολουθούν να κοσμούν οι φωτογραφίες με τον Αντώνη Σαμαρά.

Γιάννης Κουράκος: Η μη ένταξή του στο νέο σχήμα προκάλεσε έκπληξη. «Δεν με ενδιαφέρει το νέο εγχείρημα» είπε χαρακτηριστικά, πιστεύοντας ότι το ετερόκλητο του σχήματος θα το οδηγήσει και στη γρήγορη διάλυσή του. Παρά την «Ελλήνων Πολιτεία», διατηρεί καλές σχέσεις με τον Κ. Μαρκόπουλου.

Γιάννης Μιχελογιαννάκης: Δεν έγινε καν απόπειρα προσέγγισης μαζί του από κανέναν ανεξάρτητο βουλευτή, καθώς τον θεωρούν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτως ή άλλως, μετέχει στις συνεδριάσεις της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με την τυπική ένταξή του στην Κουμουνδούρου να προσδιορίζεται για τις επόμενες εκλογές.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έγκυρες πηγές: Σε συνεννόηση με τον Κυριάκο η πρόσκληση Ερντογάν στους εορτασμούς του 1821;

«Unfair» πρέπει να θεώρησε η Γιάννα Αγγελοπούλου ότι δημοσίευμα επιχείρησε να της χρεώσει αποκλειστικά πρόσκληση στον Ερντογάν για τον εορτασμό του 2021. Γι' αυτό...

Νέο σκάνδαλο: «Ζεστό» χρήμα στους ημετέρους μοιράζει η… λίστα Πέτσα Νο 2

Αν και «μαρτύρησε» ότι τα σποτ για τον ιό μπορούν να παίξουν δωρεάν, μοίρασε νύχτα τα 2.000.000 ευρώ Παραμονή της εθνικής επετείου για την 28η...

Αφηνίασε ο «σουλτάνος» Ταγίπ Ερντογάν με το «Charlie Hebdo»!

Ο Νεοοθωμανός διώκτης της ελεύθερης έκφρασης στην Τουρκία αλλά και οι «βεζίρηδές» του πυροδοτούν το θρησκευτικό μίσος Του Μιχάλη Ψύλου Εμπορεύεται τη θρησκεία για να κρύψει...

Στο πλευρό του Μακρόν (επιτέλους) η Ε.Ε., η οποία δέχεται να συζητήσει για κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας

Ευρωπαϊκό πυρ ομαδόν στον χυδαίο Ερντογάν! Ένας σφοδρός πόλεμος ανάμεσα σε δύο κόσμους μαίνεται με ευθύνη της Αγκυρας το τελευταίο διάστημα μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας....