Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Το μυστικό για πιο ασφαλή εξωσωματική

Καλύτερα αποτελέσματα έχουν οι γυναίκες που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) με τη χρήση κατεψυγμένων εμβρύων αντί φρέσκων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Αμπερντίν στη Σκοτία ανέλυσαν 11 μελέτες που είχαν διεξαχθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου με τη συμμετοχή τουλάχιστον 37.000 γυναικών, που είχαν αποκτήσει παιδί με τη συγκεκριμένη μέθοδο, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση κατεψυγμένων εμβρύων είναι πιο ασφαλής τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες τα παιδιά να γεννηθούν με βάρος μικρότερο από το φυσιολογικό ήταν λιγότερες κατά 35%, ενώ ο κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους τις πρώτες μέρες ή εβδομάδες μετά τον τοκετό ήταν μικρότερος κατά 20%.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, με τη συγκεκριμένη μέθοδο διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να έχουν επιπλοκές, όπως αιμορραγία, και μάλιστα σε ποσοστό 35%, από ό,τι οι γυναίκες που κάνουν συμβατική IVF.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δρα Abha Maheshwari, λέκτορα στο πανεπιστήμιο του Αμπερντίν, το συμπέρασμα της μελέτης έρχεται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα, αφού οι γιατροί συνήθως επιλέγουν το καλύτερο έμβρυο για άμεση χρήση. «Παραδοσιακά, τα φρέσκα έμβρυα θεωρούνται καλύτερα, γι’ αυτό και αποτελούν την πρώτη επιλογή» είπε, τονίζοντας ότι αυτή τη φορά διαπιστώθηκε ότι οι καλύτερες εγκυμοσύνες για τις μητέρες και τα παιδιά είχαν προκύψει από τη χρήση κατεψυγμένων εμβρύων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, φαίνεται ότι μόνο τα πιο δυνατά έμβρυα καταφέρνουν να επιβιώσουν όταν καταψύχονται για αρκετούς μήνες.

Η χρήση κατεψυγμένων εμβρύων είχε αποδειχθεί προτιμότερη και σε παλαιότερη έρευνα, η οποία διεξήχθη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κοπεγχάγης. Οι επιστήμονες μελέτησαν τουλάχιστον 1.200 παιδιά που είχαν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση κατά το διάστημα 1995-2006, με τη χρήση εμβρύων που είχαν καταψυχθεί, και διαπίστωσαν ότι είχαν φυσιολογικό βάρος. Αντίθετα, όσα είχαν γεννηθεί με τη συμβατική IVF ήταν ελαφρύτερα και είχαν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ