Τετάρτη, 21 Απρ 2021

Το «ναυάγιο» των εξαγωγών

Περιθωριοποιημένες, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς ρευστότητα, οι ελληνικές επιχειρήσεις «χάνουν» και τις μικρές οικονομικές ανάσες από τις εξαγωγές. Τον Μάιο, χωρίς να περιλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή, κατεγράφη πτώση κατά 4,9% των εξαγωγών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Συνολικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι ελληνικές εξαγωγές (χωρίς πετρελαιοειδή) κατέγραψαν οριακή μείωση 0,8% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, ενώ σε αξία διαμορφώθηκαν σε 1,38 δισ. ευρώ, μειωμένες δηλαδή κατά 12.000.000 ευρώ.

Εξίσου αποκαρδιωτική είναι και η πορεία στο πρώτο πεντάμηνο, μια και καταγράφεται έντονη κάμψη στον ρυθμό αύξησης, μόλις στο +3,1%, όταν πέρυσι για το ίδιο διάστημα είχε σημειωθεί αύξηση άνω του 17%. Ας σημειωθεί ότι η μείωση προέρχεται και πάλι από την ταλαιπωρημένη Ευρώπη, όταν οι αποστολές προϊόντων προς τις τρίτες χώρες διατηρούν αυξητικούς ρυθμούς της τάξης του 7,3%. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο των χωρών της Ε.Ε. στις ελληνικές εξαγωγές, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, μειώθηκε πλέον κάτω από το 64% (63,7%), ενώ το 2011 είχε φτάσει τους αντίστοιχους μήνες έως και το 72%. Σε επίπεδο δωδεκαμήνου Ιουνίου 2011 – Μαΐου 2012, η αξία των εισαγωγών παρουσίασε μείωση 11,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιουνίου 2010 – Μαΐου 2011.

Η ανησυχητική κάμψη των ελληνικών εξαγωγών για τον Μάιο 2012 προέρχεται κυρίως από τον κλάδο των βιομηχανικών αγαθών και ειδών (μερίδιο 27% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών), καθώς κατέγραψε πτώση κατά 3,2%. Αντίθετα, οι εξαγωγές τροφίμων (μερίδιο 21,2%) αυξήθηκαν κατά 8,2% και οι εξαγωγές χημικών (μερίδιο 15,3%) αυξήθηκαν κατά 11,1%, αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας σε επίπεδο παραγωγής και εξωστρέφειας.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μερίδιο της ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας κατευθύνεται στην ευρωζώνη (37,8% των ελληνικών εξαγωγών το 2011), η υφιστάμενη κατάσταση αβεβαιότητας και αστάθειας που επικρατεί στην ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην προοπτική αύξησης της εγχώριας εξωστρέφειας μέσα στο 2012. Ωστόσο, εκτός από την ύφεση στην Ευρώπη, που έτσι κι αλλιώς δημιουργεί σκοπέλους στην ανάπτυξη των ελληνικών εξαγωγών, οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να παλέψουν και με το ίδιο το ελληνικό κράτος, είτε σε επίπεδο γραφειοκρατίας είτε σε επίπεδο έγκαιρων πληρωμών, όπως, για παράδειγμα, η επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου του ΦΠΑ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ